Fostul şef al Gărzii Financiare Dâmboviţa, judecat pentru că luat mită pentru a nu face controale

Fostul comisar-şef al Gărzii Financiare Dâmboviţa, Bogdan Birtu, a fost trimis în judecată pentru că a primit mită un autoturism de peste 24.000 de euro, pentru a nu dispune efectuarea unui control la firmele celui de la care a primit maşina, conform DNA.

352 afișări
Imaginea articolului Fostul şef al Gărzii Financiare Dâmboviţa, judecat pentru că luat mită pentru a nu face controale

Fostul şef al Gărzii Financiare Dâmboviţa, judecat pentru că luat mită pentru a nu face controale (Imagine: Shutterstock)

Bogdan Birtu, trimis în judecată pentru că ar fi primit mită un autoturism de peste 24.000 de euro, avea deja două autoturisme la momentul infracţiunii de care este acuzat, conform declaraţiei sale de avere.

În declaraţia de avere din 2012, când se afla la şefia Gărzii Financiare Dâmboviţa, Birtu menţiona în declaraţia de avere că deţine două autoturisme: un Ford, cumpărat în 2002, şi unul marca Honda, achiziţionat în 2008.

Potrivit procurorilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în 2011, Bogdan Birtu a dispus comisarilor Gărzii Financiare Dâmboviţa să efectueze un control de specialitate la o societate comercială. Auditor financiar şi cenzor al acestei firme era un cunoscut al celui care i-a dat autoturismul, cel care l-a şi denunţat.

Acţiunea s-a finalizat în luna decembrie 2011, spun anchetatorii, când Birtu, în virtutea atribuţiilor de serviciu a înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa o sesizare penală, având ca obiect săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care evaziune fiscală şi spălarea banilor, soldate cu un prejudiciu total de aproape un milion de lei, reprezentând TVA aferent livrărilor intracomunitare nereale.

"În perioada următoare, tot din dispoziţia inculpatului, comisarii Gărzii Financiare - Secţia Judeţeană Dâmboviţa au extins verificările şi la alte societăţi comerciale implicate în infracţiunile sesizate, în scopul valorificării integrale a constatărilor cuprinse în actul de control. În acest context, cei doi oameni de afaceri (inculpatul şi denunţătorul, n.r.) au încercat să identifice şi să capaciteze persoane cu funcţii de decizie ori putere de influenţă prin intermediul cărora să rezolve problema judiciară apărută în urma controlului", au concluzionat procurorii anticorupţie.

Potrivit sursei citate, în intervalul ianuarie - martie 2012, Bogdan Birtu a însoţit de mai multe ori echipa de control a Gărzii Financiare Dâmboviţa la firma unde se desfăşurase iniţial controlul, pentru a-i determina pe administratori să pună la dispoziţia comisarilor toate datele şi documentele necesare.

"În aceste împrejurări, omul de afaceri a reuşit să stabilească o relaţie apropiată cu inculpatul Birtu Bogdan Sebastian căruia i-a solicitat să întreprindă măsuri pentru anularea actului de constatare întocmit de Garda Financiară - Secţia Judeţeană Dâmboviţa, însă inculpatul i-a precizat că nu are temei legal pentru a putea da curs cererii sale", conform DNA.

În martie 2012, Birtu a fost implicat într-un accident auto cu autoturismul său. El i-a spus acest lucru omului de afaceri şi a ţinut să precizeze că nu are suficiente resurse financiare pentru a-şi achiziţiona un alt autoturism.

În zilele următoare, potrivit DNA, omul de afaceri i-a destăinuit denunţătorului oportunitatea ivită de a-i da lui Birtu un autoturism în scopul de a asigura pe viitor protecţia firmelor acestora. În acest sens, cele două persoane au hotărât de comun acord ca maşina să fie cumpărată prin intermediul altei firme, administrată de un partener de afaceri comun.

Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI.

Dosarul urmează să fie soluţionat de judecătorii Tribunalului Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici