LIVE Comisia Iordache continuă, luni, dezbaterile asupra controversatei OUG 92 care modifică legile Justiţiei UPDATE: Auditul extern privind repartizarea cauzelor pe completuri de judecată, eliminat

Comisia pentru legile Justiţiei continuă, luni, de la ora 11.00, dezbaterea amendamentelor la OUG 92/2018 care modifică legile Justiţiei. La şedinţă trecută a fost introdus un nou criteriu de eliberare din funcţie a magistraţilor, respectiv "neîndeplinirea condiţiei privind buna reputaţie".

686 afișări
Imaginea articolului LIVE Comisia Iordache continuă, luni, dezbaterile asupra controversatei OUG 92 care modifică legile Justiţiei UPDATE: Auditul extern privind repartizarea cauzelor pe completuri de judecată, eliminat

Comisia Iordache continuă, luni, dezbaterile asupra controversatei OUG 92 care modifică legile Justiţiei

LIVE din Comisia pentru legile justiţiei

Comisia parlamentară pentru legile justiţiei a admis, luni, un amendament privind abrogarea din legea 304/2004 privind organizarea judiciară a auditării externe a sistemului de repartizare aleatorie a cauzelor pe completuri de judecată.


„Sistemul de repartizare aleatorie a cauzelor pe completuri de judecată se auditează extern, la fiecare 2 ani, sub conducerea Ministerului Justiţiei şi cu implicarea societăţii civile şi a organizaţiilor profesionale ale magistraţilor. Concluziile auditului sunt publice”, este articolul din legea 304/2004 abrogat, luni, în comisia specială pentru legile justiţiei, condusă de Florin Iordache, deputat PSD.

Abrogarea a fost propusă de Asociaţia Magistraţilor din România, de Forumul Judecătorilor din România, şi votat în comisie de PSD şi ALDE.

„Nu există nicio justificare a unui audit extern. De asemenea, accesând datele sistemului de repartizare aleatorie vor fi accesate implicit date personale şi alte date nepublice. Există deja mecanismele de verificare, inclusiv prin controale ale Inspecţiei Judiciare, fără a mai fi necesară cheltuirea inutilă a unor sume din buget”, a apreciat Forumul Judecătorilor necesitatea abrogării articolului.

Comisia specială pentru legile justiţiei a mai admis un amendament privind abrogarea articolului care prevede dreptul Colegiului de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a „b) propune Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii judecătorii care vor face parte din comisiile de concurs pentru promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.

Forul legislativ de specialitate continuă, luni, dezbatererea amendamentelor la OUG 92/2018 care modifică legile Justiţiei.

La şedinţă trecută a fost introdus un nou criteriu de eliberare din funcţie a magistraţilor, respectiv "neîndeplinirea condiţiei privind buna reputaţie".

Prin urmare, judecătorii şi procurorii vor putea fi eliberaţi din funcţie "în următoarele cazuri: (...) i) neîndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 14 alin. (2) lit. a) şi e) ori a condiţiei privind buna reputaţie, dacă în acest ultim caz se apreciază că nu se impune menţinerea în funcţie".


ŞTIRE INIŢIALĂ

Comisia parlamentară pentru legile justiţiei condusă de Florin Iordache, deputat PSD, a admis, miercurea trecută, introducerea în OUG 92 a unui amendament care se referă la articolul 65 din legea de modificare a statutului magistraţilor.

Prin urmare, judecătorii şi procurorii vor putea fi eliberaţi din funcţie "în următoarele cazuri: (...) i) neîndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 14 alin. (2) lit. a) şi e) ori a condiţiei privind buna reputaţie, dacă în acest ultim caz se apreciază că nu se impune menţinerea în funcţie".

Amendamentul a fost susţinut de PSD, ALDE şi Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR).

De asemenea, un alt amendament adoptat se referă la promovarea procurorilor la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

"Pentru a fi promovaţi în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel puţin 10 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător, cel puţin gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă curtea de apel şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop", prevede textul aprobat de comisia parlamentară.

La propunerea Forumului Judecătorilor a fost introdus în OUG 92 un amendament care prevede că "Trecerea în rezerva sau în retragere a judecătorilor şi procurorilor militari, inclusiv ca urmare a pensionării, se face în condiţiile legii, după eliberarea din funcţie de către Preşedintele României".

Comisia parlamentară a mai decis să abroge un articol din legile justiţiei.

"(2) Constituie vechime, în sensul prezentei legi, perioada în care o persoană a exercitat funcţia de notar de stat, această vechime aplicându-se persoanelor prevăzute la art. 82 alin. (1)-(5), precum şi foştilor notari de stat, chiar dacă la data pensionării au altă ocupaţie", este articolul eliminat, la propunerea PSD, ALDE şi UNJR.

În ceea ce priveşte OUG 90/2018 privind operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, comisia specială a adoptat, tot miercurea trecută, fără amendamente proiectul de lege pentru aprobarea actului normativ în varianta adoptată de Guvern. Parlamentarii PNL şi USR au propus, în cadrul dezbaterilor, să fie adoptată o lege de respingere a ordonanţei de urgenţă, însă propunerea a fost respinsă.

Guvernul a adoptat, pe 10 octombrie, ordonanţa de urgenţă pentru operaţionalizarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a explicat că prin respectiva OUG dosarele de la DNA în care sunt investigaţi magistraţi se vor muta la Ministerul Public.

La DNA sunt aproximativ 300 de dosare în care sunt investigaţi magistraţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici