CONDAMNĂRI în Dosarul Carom: Tender, condamnat definitiv la 12 ani şi 7 luni de închisoare, Marian Iancu - 14 ani/ Ovidiu Tender, ridicat de poliţişti de la locuinţa sa din judeţul Timiş

Ovidiu Tender a fost condamnat, luni, la 12 ani şi şapte luni de închisoare, iar Marian Iancu a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare, în dosarul Carom, în care sunt acuzaţi de înşelăciune şi spălare de bani, decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti (CAB) fiind definitivă.

12902 afișări
Imaginea articolului CONDAMNĂRI în Dosarul Carom: Tender, condamnat definitiv la 12 ani şi 7 luni de închisoare, Marian Iancu - 14 ani/ Ovidiu Tender, ridicat de poliţişti de la locuinţa sa din judeţul Timiş

Ovidiu Tender, Marian Iancu (Montaj Foto)

UPDATE Tender, ridicat de poliţişti de la locuinţa sa din judeţul Timiş

Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost ridicat de poliţişti, luni, de la locuinţa acestuia din comuna Dumbrăviţa, judeţul Timiş, surse din cadrul Poliţiei spunând că va fi încarcerat la Penitenciarul Timişoara.

Ovidiu Tender se afla, luni, la locuinţa sa din comuna Dumbrăviţa, aflată la marginea Timişoarei, iar după anunţarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti poliţiştii s-au prezentat la domiciliul acestuia, în jurul orei 16.00, aşteptând doar mandatul de executare a pedepsei pentru a-l putea ridica, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Mandatul a sosit în jurul orei 18.00, după care poliţiştii i l-au prezentat lui Ovidiu Tender şi l-au ridicat, după aproximativ o jumătate de oră.

Soţia lui Ovidiu Tender a declarat presei că acesta este nevinovat, iar motivul pentru care a fost condamnat are legătură cu faptul că a denunţat-o pe Alina Bica.

"A avut cinci intervenţii pe cord, soţul meu e nevinovat şi a vrut să participe la acest simulacru de proces, fără martori, fără probe, fără experize. Consider că este o mascaradă şi un genocid. O să mă lupt pentru soţul meu, atât aici, cât şi în străinătate. Motivul pentru care a fost condamnat este faptul că a denunţat-o pe Alina Bica. Dacă ar putea să mă aresteze pe mine în locul lui, m-aş duce, pentru că eu sunt sănătoasă, el nu e", a declarat femeia.

De asemenea, după aflarea deciziei, avocatul lui Ovidiu Tender a declarat că omul de afaceri nu se va opune în executarea ei, dar, în continuare, apărarea va încerca să obţină anularea acestei hotărâri.

"Este o decizie a unei instanţe, o să ne luptăm în continuare în justiţie să încercăm să obţinem anularea acestei aberante decizii, să încercăm să ajungem în faţa unei instanţe care să asculte de probele pe care trebuie să le facem. Am văzut la televizor opinii cum că acest caz seamănă cu cel al domnului Voiculescu. Vreau să vă spun că este un caz care a fost juduecat într-un mod mult mai absurd decât cazul domnului Voiculescu. Dacă în dosarul Voiculescu s-au dat termene de două, de trei zile, de o săptămână, aici, singurul termen acordat în dosar pe judecata pe fond a fost de 12 ore, de la 1.00 noaptea, până a doua zi la ora 13.00. Este aberant", a mai spus avocatul.

Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei Timiş, Ovidiu Tender ar urma să fie încarcerat la Penitenciarul Timişoara.

UPDATE Instanţa a mai decis condamnarea lui Toader Găurean la nouă ani şi zece luni de închisoare cu executare.

Decizia anunţată luni de completul de judecători de la Curtea de Apel Bucureşti este definitivă.

Ovidiu Tender urmează să fie încarcerat, după ce instanţa trimite Poliţiei mandatul de executare a pedepsei. De asemenea, urmează să fie încarceraţi şi ceilalţi inculpaţi care au primit pedepse cu executare.

Marian Iancu se află în închisoare, după ce a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, în 14 octombrie 2014, la 12 ani de închisoare în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cunoscut ca "Rafo". Procesul a durat în acest caz opt ani.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti vine cu doar o zi înainte de a se prescrie faptele de care sunt acuzate persoanele implicate în acest dosar.

În 20 mai, judecătorii cărora le-a fost repartizat dosarul "Carom" au fost recuzaţi de inculpaţi, motiv pentru care cei doi magistraţi din complet, Daniel Donţete şi Camelia Bogdan, au fost înlocuiţi cu judecătoriu Mihai Mihalcea şi Georgiana Tudor. Prin aceeaşi decizie s-a constatat că măsurile procesuale dispuse în acest dosar "sunt lovite de nulitate".

În acest proces, magistraţii Camelia Bogdan şi Daniel Donţete au dispus extinderea sechestrului asupra averilor lui Ovidiu Tender şi Marian Iancu, măsura asiguratorie ce ar fi trebuit pusă pe conturile bancare, pe acţiunile firmelor pe care le deţin, dar şi asupra conturilor soţiilor sau ale fostelor soţii.

Judecătorii au decis extinderea sechestrului care fusese pus pe mai multe bunuri ale inculpaţilor din acest proces, dispuse de procurori în 12 ianuarie 2005, în 19 ianuarie 2006, în 17 şi 18 aprilie 2006, în 23 iunie 2006 şi în 4 iulie 2006. Având în vedere decizia de Curţii de Apel, prin care s-a dispus recuzarea judecătorilor, aceste măsuri nu au mai fost luate.

Tribunalul Bucureşti îi condamnase, în decembrie 2014, pe Ovidiu Tender la 11 ani şi patru luni de închisoare şi pe Marian Iancu la 13 ani şi opt luni de închisoare, în dosarul Carom. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care luni a dat o decizie definitivă.

În acest dosar, Ovidiu Tender şi Marian Iancu au fost trimişi în judecată în 2006, rechizitoriul fiind întocmit de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, trimisă recent în judecată, în stare de arest, în dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat.

Tender şi Iancu sunt acuzaţi că au preluat ilegal controlul companiei Carom SA Oneşti şi au prejudiciat-o cu 1.400 de miliarde de lei vechi, sumă stabilită la nivelul anului 2003.

Înainte de 1990, Carom SA a făcut parte din Platforma Petrochimică Oneşti. Cei doi oameni de afaceri sunt acuzaţi că au drenat resursele Carom prin intermediul unui circuit financiar complex.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Cicilia Dumitrescu, Marin Badea, Toader Găurean şi Bogdan Sălăjan.

"Se poate constata că avem de-a face cu un grup infracţional bine definit, în care fiecare persoană are un rol structurat şi determinat, urmărind îndeplinirea unor activităţi punctual stabilite de către iniţiatorii grupului, inculpaţii Iancu AlAlexandru Mariani Tender Ovidiu Lucian", au notat anchetatorii, în rechizitoriu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici