CONFERINŢA MEDIAFAX - Astărăstoae: Scăderea morbidităţii prin boli cronice cu 1% creşte PIB cu 5%

Scăderea morbidităţii prin boli cronice cu 1 la sută duce la creşterea Produsului Intern Brut (PIB) cu 5 la sută şi a investiţiilor interne cu 9 la sută, astfel că medicina de familie trebuie să fie bine finanţată, a spus preşedintele CMR Vasile Astărăstoae, la conferinţa Mediafax Talks.

135 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Astărăstoae: Scăderea morbidităţii prin boli cronice cu 1% creşte PIB cu 5%

Vasile Astărăstoae (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR) Vasile Astărăstoae participă marţi la conferinţa organizată de agenţia MEDIAFAX, la iniţiativa Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, forul medicilor de familie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului de Familie, sărbătorită în fiecare an în 19 mai.

"Medicina de familie are o responsabilitate socială, pentru că, dincolo de actele medicale propriu-zise, influenţează starea de sănătate a comunităţii", a spus Astărăstoae, adăugând că, pentru a-şi îndeplini această responsabilitate, medicii de familie trebuie să aibă autoritatea şi finanţarea corespunzătoare.

El a mai arătat că "sănătatea trebuie să existe în toate politicile", enumerându-le pe cele de dezvoltarea economică, mediu, educaţie, utilizarea forţei de muncă, pentru că "prin sănătate se realizează creştere economică".

"Scăderea morbidităţii prin boli cronice cu un procent duce la creşterea Produsului Intern Brut cu cinci procente. Nu există niciun domeniu în care eficienţa să fie de o asemenea manieră", a mai spus preşedintele CMR, adăugând că şi investiţiile interne cresc cu 9 la sută prin scăderea morbidităţii prin boli cronice cu 1 la sută.

Guvernul a aprobat, în 13 mai, pachetele de servicii medicale, de bază şi minimal, şi Contractul cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2014-2015. În scopul prevenirii îmbolnăvirilor, noul pachet de bază, care intră în vigoare la 1 iunie, prevede vizite periodice la medicul de familie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici