Creşteri de concentraţii la metale grele în Dunăre

Analizele făcute pe probe de apă din Dunăre de către societatea de distribuţie a apei potabile în Drobeta Turnu Severin arată că există creşteri ale concentraţiilor de plumb şi arseniu, însă "valorile nu sunt de natură să îngrijoreze".

102 afișări
Imaginea articolului Creşteri de concentraţii la metale grele în Dunăre

Creşteri de concentraţii la metale grele în Dunăre (Imagine: Remus Badea/Mediafax Foto)

Potrivit reprezentanţilor societăţii SECOM de distribuţie a apei potabile în Drobeta Turnu Severin, care au prelevat, marţi, probe din Dunăre, de la Baziaş, analizele făcute în laboratoarele societăţii arată că s-au înregistrat creşteri de valori la arseniu şi plumb.

La arseniu, valoarea a fost de 18 micrograme/ l, faţă de o medie de 15-16 micrograme/l. Plumbul, în apele Dunării, are de obicei o concentraţie de 2 - 3 micrograme/ l, iar marţi au fost înregistrate 5 micrograme/l.

TITLURILE ZILEI

Directorul societăţii SECOM, Ilie Pisoi, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că valorile înregistrate au creşteri nesemnificative, acestea fiind mai mari cu 2 - 3 micrograme/ l, maximum admis fiind de 50 micrograme/l.

"Din rezultatul probelor de laborator nu sunt condiţii sa ne facem probleme. Vedem ce este mâine dimineaţă, poimâine, dar din experienţa pe care o avem, sperăm să nu fie probleme având în vedere gradul mare de diluţie din Dunăre", a mai spus Pisoi.

Societatea de Distribuţie a apei potabile în Drobeta Turnu Severin are o rezervă de 25.000 de metri cubi de apă, care va fi distribuită populaţiei în cazul în care în zilele următoare se va impune furnizarea apei potabile în municipiu, care este singurul din ţară alimentat cu apă din Dunăre.

Specialiştii Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR) au anunţat, marţi după-amiază, că unda de poluare provenind din accidentul ecologic din Ungaria a ajuns în tronsonul românesc al Dunării, însă nu afectează calitatea apei.

"În urma prelucrării rezultatelor analizelor de laborator, inclusiv cele de la ora 9.00 din data de 12 octombrie, poziţia oficială a specialiştilor Administraţiei Naţionale «Apele Române» este că «unda de poluare» a ajuns în tronsonul românesc al Dunării, fără a afecta calitatea apelor Dunării", a anunţat marţi instituţia.

Specialiştii ANAR continuă să monitorizeze calitatea apei prin analize şi măsurători făcute din patru în patru ore.

Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), debitul Dunării la intrarea în ţară, în secţiunea Baziaş, a fost de 5.800 de metri cubi pe secundă, iar PH-ul are valoarea de 7,73 (limita maximă admisă fiind de 8,5, n.r.).

La 4 octombrie, sute de metri cubi de noroi roşu toxic s-au deversat dintr-un rezervor fisurat al uzinei din Ajka, exploatată de grupul ungar MAL, poluând o suprafaţă de 40 de kilometri pătraţi şi distrugând ecosistemul râurilor Torna şi Marcal. Acesta a ajuns sub o formă diluată în Raba, afluentul direct al Dunării, apoi chiar în fluviu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici