Dan Voiculescu, CONDAMNAT la 5 ani de închisoare CU EXECUTARE în dosarul ICA. REACŢIA lui Voiculescu

Dan Voiculescu a fost CONDAMNAT, joi, la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), decizia Tribunalului Bucureşti nefiind definitivă. Gheorghe Mencinicopschi a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare cu executare.

18825 afișări
Imaginea articolului Dan Voiculescu, CONDAMNAT la 5 ani de închisoare CU EXECUTARE în dosarul ICA. REACŢIA lui Voiculescu

Dan Voiculescu (Imagine: Liviu Adascalitei/Arhiva Mediafax Foto)

Tribunalul Bucureşti a dispus condamnarea lui Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare şi interzicerea drepturilor de a alege şi de a fi ales, precum şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de trei ani după executarea pedepsei principale.

Instanţa a constatat că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Gheorghe Mencinicopschi a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare cu executare şi interzicerea drepturilor de a alege şi de a fi ales, precum şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de patru ani după executarea pedepsei principale. De asemenea, Mencinicopschi nu poate ocupa timp de patru ani după executarea pedepsei funcţiile de director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC ICA SA.

Tot la şase ani de închisoare cu executare au fost condamnaţi şi fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop.

Instanţa a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene.

Judecătorul a dispus în cazul celor zece inculpaţi interdicţia drepturilor de a alege şi de a fi ales, precum şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pe perioade de trei, respectiv patru ani după executarea pedepsei principale.

Aceştia au şi interdicţie de a mai ocupa funcţiile avute la momentul comiterii faptelor. Astfel, Corneliu Popa are interdicţie patru ani să ocupe funcţiile de director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al ADS, Jean Cătălin Sandu - patru ani, funcţiile de membru al AGA a SC ICA SA şi de director al Direcţiei Juridice a ADS, Gheorghe Mencinicopschi - patru ani, funcţiile de director general şi preşedinte al CA al SC ICA, Sorin Pantiş - trei ani, funcţia de director general executiv al SC Grivco SA Bucureşti, Vlad Nicolae Săvulescu - patru ani, funcţia de director al Direcţiei de Privatizare-Concesionare a ADS, Gheorghe Sin - patru ani, funcţia de membru al AGA a SC ICA SA, Constantin Baciu - patru ani, funcţia de membru al AGA a SC ICA SA, Alexandru Petre - patru ani, funcţia de cenzor al SC ICA SA, Marinescu Grigore - patru ani, funcţia de cenzor al SC ICA SA, Flavius Adrian Pop - patru ani, funcţiile de şef Serviciu legislaţie din cadrul ADS şi de membru al Consiliului de Administraţie al SC ICA SA, Vica Ene - trei ani, funcţia de cenzor al SC ICA SA.

În cazul lui Marian Gheorghe Domnişoru, instanţa a dispus încetarea procesul penal, constatând că a intervenit decesul inculpatului în cursul procesului penal.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

REACŢIA LUI DAN VOICULESCU

Dan Voiculescu afirmă, pe blog, referindu-se la condamnarea sa la cinci ani de detenţie cu executare în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), că este o nedreptate şi transmite celor care nu îl plac să nu se bucure pentru că orice s-ar întâmpla, revine.

"Decizia de azi în dosarul Telepatia reprezintă o nedreptate. Dar ea nu înseamnă nimic în comparaţie cu nedreptăţile de lângă noi: copii săraci, care nu au bani de haine ori rechizite şi nu pot să meargă la şcoală; tineri fără un loc de muncă, indiferent de efortul făcut; părinţi care îşi îngroapă copiii din culpe medicale ori indiferenţă administrativă; bătrâni uitaţi de stat şi de societate", scrie Voiculescu în debutul posării sale, intitulată "O nedreptate de parcurs".

El precizează că va ataca decizia instanţei şi ironizează formularea din rechizitoriul DNA potrivit căreia "toţi cei implicaţi au acţionat în interesul Grivco S.A. din considerente telepatice ori din necunoaştere sau prostie".

"Mă bazez pe ideea că singura acuzaţie care mi se poate aduce – halucinantă pentru orice sistem de drept – este cea de influenţare telepatică", scrie Voiculescu.

Celor care îl cunosc, Dan Voiculescu le transmite: "Să nu-şi facă griji!".

"Iar cei care nu mă plac sau nu mă cunosc să nu se bucure prematur: orice s-ar întâmpla, REVIN", îşi încheie el postarea .

La începutul lunii decembrie 2008, preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro

Dan Voiculescu, acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, membru al Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi al Consiliului de Administraţie (CA) al Institutului de Chimie Alimentară, membru al AGA şi director general al SC Bioprod SA Bucureşti, a fost acuzat de procurori de "folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, ambele în formă continuată".

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Alături de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş, Vlad Nicolae Săvulescu, Marian Gheorghe Domnişoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene şi Flavius Adrian Pop. Toţi aceştia sunt acuzaţi de complicitate la stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în acţiunea de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti. Acesta a fost acuzat şi de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici