Decizia MEN de a schimba examenele de BAC şi evaluare naţională. Deputaţii PNL solicită anularea testelor grilă. Turcan: Sunt note umflate

Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, îi solicită ministrului interimar al Educaţiei, Rovana Plumb, să anuleze modificările aduse subiectelor la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională din cauză că acestea nu au fost dezbătute public.

1037 afișări
Imaginea articolului Decizia MEN de a schimba examenele de BAC şi evaluare naţională. Deputaţii PNL solicită anularea testelor grilă. Turcan: Sunt note umflate

Decizia MEN de a schimba examenele de BAC şi evaluare naţională. Deputaţii PNL solicită anularea testelor grilă. Turcan: Sunt note umflate

„Test grilă la evaluări înseamnă note umflate! Solicit în mod oficial dezbatere publică şi anularea deciziei de a aplica teste grilă la examenele din primăvara anului viitor! Ministerul Educaţiei provoacă haos, scandal şi îngrijorare în rândul elevilor, profesorilor şi al părinţilor. Propunerea de a introduce noi teste grilă la examenele de Bacalaureat şi Evaluare Naţională din 2019 este făcută fără nicio dezbatere publică, fără o fundamentare ştiinţifică şi fără un studiu de impact. În plus, nu este permis să schimbi modalitatea de examinare cu câteva luni înaintea evaluării”, a declarat prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, potrivit unui comunicat de presă al partidului remis, joi, MEDIAFAX.

Aceasta acuză că ministrul Rovana Plumb manipulează intenţionat părinţii şi elevii, că testele grilă vor crea o discriminare elevilor foarte buni, iar munca profesorilor performanţi se va pierde în mulţimea de note mărite artificial.

Şi deputatul PNL Ovidiu Raeţchi i-a transmis ministrului Educaţiei, Rovana Plumb, o scrisoare deschisă prin care îi solicită să renunţe la aplicarea testelor grilă la evaluările naţionale, susţinând că aceasta „condamnă elevii la analfabetism funcţional”.

“Doamna ministru, ideea de a testa cunoştinţele de literatură prin teste tip grilă nu este altceva decât o nouă mostră sinistră de uniformizare şi tipizare a învăţământului românesc, care se potriveşte mănuşă cu manualul unic. Literatura nu are în niciun caz ca scop principal acumularea robotică de informaţii, ci deprinderea unui mod de exprimare, de transmitere de emoţii, de argumentare care să – tocmai! – să depăşească nivelul unei grile. Este obligatoriu să renunţaţi urgent la această idee aberantă. Faptul că 40% dintre subiectele de literatură şi matematică vor conţine teste grilă arată că master-planul PSD pentru educaţie începe să semene cu o fabrică de non-valori tip Viorica Dăncilă”, a transmis Raeţchi.

Liberalul susţine că România are de două ori mai mulţi analfabeţi funcţionali decât media europeană, iar aplicarea testelor grilă pentru bacalaureat şi evaluări naţionale ar duce la sporirea acestora.

Iniţial, reprezentanţii ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) au anunţat că a fost modificată structura subiectelor de examen la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională, astfel încât acestea să conţină conţine 40% întrebări grilă, întrebări cu alegere duală sau întrebări cu răspuns Adevărat sau Fals, pe motiv că, astfel, răspunsul elevilor va fi notat obiectiv. Schimbările nu au fost însă dezbătute public, iar joi, ministerul a retras de pe site modelele de subiecte pe care tocmai le publicase, tocmai din această cauză. Vineri, reprezentanţii asociaţiilor pentru părinţi, ai elevilor şi ai sindicatelor vor discuta cu cei de la Ministerul Educaţiei pe acest subiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici