DIICOT investighează proiectul Ro-Net, privind informatizarea zonelor slab dezvoltate/ Ministrul Comunicaţiilor: Recepţiile lucrărilor au început să fie făcute din august

Procurorii DIICOT au deschis un dosar în care sunt făcute cercetări in rem pentru fapte de constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare în legătură cu proiectul Ro-Net, privind informatizarea zonelor slab dezvoltate, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX.

811 afișări
Imaginea articolului DIICOT investighează proiectul Ro-Net, privind informatizarea zonelor slab dezvoltate/ Ministrul Comunicaţiilor: Recepţiile lucrărilor au început să fie făcute din august

DIICOT investighează proiectul Ro-Net, privind informatizarea zonelor slab dezvoltate

Procurorii au cerut mai multe documente de la Ministerul Comunicaţiilor, spun sursele menţionate.

Proiectul a fost demarat în anul 2013, când ministru era Dan Nica.

Ancheta ar viza fapte anterioare anului 2014, fiind suspiciuni de comitere a unor infracţiuni de către persoane cu funcţii publice, spun surse apropiate anchetei.

Ro-Net este un proiect de peste 85 milioane euro şi prevede informatizarea a peste 780 de localităţi din zone slab dezvoltate din România. Licitaţia pentru implementarea lucrărilor a fost câştigată de Telekom România.

Potrivit declaraţiilor făcute de reprezentanţii Telekom România pentru zf.ro în luna iunie, lucrările au fost finalizare în 400 de localităţi. La acel moment, reprezentanţii companiei susţineau că Ministerul Comunicaţiilor nu a semnat recepţia pentru acestea.

Ministrul Comunicaţiilor: Recepţiile lucrărilor la Ro-Net au început să fie făcute din august

Lucian Şova, ministrul Comunicaţiilor, a declarat pentru MEDIAFAX că proiectul Ro-Net nu era funcţional când a preluat conducerea şi că recepţiile au început să fie făcute abia din august. DIICOT verifică programul de informatizare a zonelor defavorizate.

"Am primit o solicitare de la DIICOT, săptămâna trecută, pentru a pune la dispoziţie o serie de documente. În prezent, suntem în proces de prelevare a acestor documente şi a le pune la dispoziţie DIICOT. Până acum nu au fost trimise documentele către DIICOT. Am aşteptări ca pe viitor, toate organismele abilitate să manifeste atenţie, să ia măsuri corespunzătoare atunci când se petrec abateri şi, pe cât posibil, şi de manieră preventivă", a declarat ministrul Comunicaţiilor pentru MEDIAFAX.

Declaraţiile vin în contextul în care procurorii DIICOT au deschis un dosar în care sunt făcute cercetări in rem pentru fapte de constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare în legătură cu proiectul Ro-Net, privind informatizarea zonelor slab dezvoltate.

Potrivit afimaţiilor făcute de reprezentanţii Telekom România (câştigătorii licitaţiei de implementare a lucrărilor) pentru zf.ro în luna iunie, lucrările au fost finalizare în 400 de localităţi. La acel moment, reprezentanţii companiei susţineau că Ministerul Comunicaţiilor nu a semnat recepţia pentru acestea.

Actualul ministru al Comunicaţiilor recunoaşte acum că recepţiile au început din luna august 2017.

"Proiectul Ro-Net e deblocat, se fac recepţii. Acum e în parametrii şi îşi va atinge obiectivele tehnice. Proiectul era oprit când am ajuns în minister. Lucrările au început din luna august", a mai spus Lucian Şova pentru MEDIAFAX.

Conform unui răspuns la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, la solicitarea MEDIAFAX, în cadrul proiectului RO-NET lucrările au fost finalizate într-un număr de 361 localităţi din totalul de 783 localităţi.

Ancheta ar viza fapte anterioare anului 2014, fiind suspiciuni de comitere a unor infracţiuni de către persoane cu funcţii publice, spun surse apropiate anchetei. Ro-Net este un proiect de peste 85 milioane euro şi prevede informatizarea a peste 780 de localităţi din zone slab dezvoltate din România.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici