Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, după ultimatumul CEDO: Graţierea sau arestul la domiciliu nu rezolvă problema din penitenciare

Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor spune că legea graţierii sau arestul la domiciliu nu vor rezolva problema supraaglomerării din închisori, pe termen lung singura soluţie fiind construcţia de noi penitenciare.

464 afișări
Imaginea articolului Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, după ultimatumul CEDO: Graţierea sau arestul la domiciliu nu rezolvă problema din penitenciare

Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, după ultimatumul CEDO: Graţierea sau arestul la domiciliu nu rezolvă problema din penitenciare

“Pe termen lung, singura soluţie este construirea de noi locuri de detenţie şi renovarea celor vechi deoarece condamnările vin tocmai pe acest temei. Numărul de deţinuţi fluctuează, am avut 35.000 de deţinuţi, acum avem circa 27.200”,a subliniat directorul ANP, Marius Vulpe, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Vulpe a precizat că rezolvarea problemelor din penitenciare nu depinde numai de ANP, care deja a pus la dispoziţia Ministerului Justiţiei un plan de măsuri până în 2023.

"Graţierea sau arestul la domiciliu nu rezolvă problema din penitenciare (....) Propunerea legislativă pe de-o parte, pe de altă parte construirea de noi locuri de detenţie în penitenciarele deja existente (...) Au fost identificate locurile şi înaintate propunerile către Ministerul Justiţiei (...) La o unitate nouă îţi trebuiesc angajaţi, deci nu e o variantă pe termen scurt. Cea mai bună soluţie e construirea (n.r - de spaţii noi) în penitenciarele deja existente", a declarat directorul ANP.

Întrebat dacă au fost luate măsuri în întâmpinarea deciziei pilot a CEDO cu privire la condiţiile din închisorile din România, Vulpe a răspuns: "Tocmai evenimentul de azi este una dintre măsurile care are ca scop reducerea supraaglomerării din penitenciare (...) şi partenerii norvegieni au înţeles nevoia sistemului penitenciar românesc astfel încât au contribuit în cadrul acestui proiect la îmbunătăţirea condiţiilor într-un penitenciar din Bacău - 200 de locuri renovate la standarde europene şi, de asemenea, într-un centru de detenţie din Piteşti şi într-un centru la Craiova. Înafară de aceste demersuri de care vă vorbim astăzi, sistemul penitenciar a înaintat recent Ministerului Justiţiei un proiect de memorandum pe care ministrul Justiţiei după ce îl va analiza, îl va înainta Guvernului".

Pe de altă parte, întrebat ce măsuri au fost adoptate până în prezent pentru a preveni recidiva, directorul ANP a răspuns că principala măsură luată de Guvern, în acest sens, în 2015, a fost elababorarea şi aprobarea unei strategii de reintegrare a deţinuţilor.

"Din păcate, nu se implementează cu viteza cu care ne-am fi dorit. Deocamdată nu a avut efecte", a menţionat Vulpe.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici