DNA: Strutinsky ar fi primit peste 635.000 de lei de la o firmă ca să intervină pentru plata unor lucrări

Sorin Strutinsky ar fi primit de la reprezentantul unei firme peste 635.000 de lei şi 25.000 de euro, pentru a interveni la funcţionari ai Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile Constanţa să plătească lucrările executate de societate, în baza unui contract, potrivit DNA.

1124 afișări
Imaginea articolului DNA: Strutinsky ar fi primit peste 635.000 de lei de la o firmă ca să intervină pentru plata unor lucrări

Sorin Strutinsky (Imagine: Cristi Cimpoes/ Mediafax Foto)

Omul de afaceri Sorin Strutinsky, preşedintele Soti Cable Neptun SRL şi al CVM Tomis Constanţa, a fost ridicat de anchetatori, miercuri, din Capitală, şi dus la DNA cu mandat, pentru a fi audiat într-un dosar în care este suspectat de dare de mită şi trafic de influenţă, au declarat surse judiciare.

Potrivit unor documente ale procurorilor DNA, obţinute de MEDIAFAX, în 2012, Sorin Gabriel Strutinsky ar fi pretins de la o persoană, denunţătoare în cauză, o sumă de bani, care ar fi reprezentat 10 la sută din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau să fie încasate de SC Argos Industria SRL, ca parte a unui consorţiu de firme, în baza unui contract încheiat în 11 decembrie 2012 cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa, respectiv dragaj de întreţinere pe Canalul Dunărea - Marea Neagră şi pe Canalul Poarta Albă - Midia - Năvodari.

"În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Sorin Gabriel, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa, a promis că va determina funcţionarii instituţiei ultim menţionate să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului, faţă de SC Argos Industrial SRL. Pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale, consorţiul de firme din care făcea parte SC Argos Industrial SRL a încasat preţul lucrărilor executate (12.744.039 lei şi TVA aferentă de 3.058.569,53 lei), în baza contractului antemenţionat", susţin procurorii.

Ulterior, Sorin Strutinsky ar fi a primit de la denunţător 635.886,80 lei, bani care ar fi fost viraţi din conturile bancare ale SC Argos în conturile bancare ale societăţilor comerciale indicate de Strutinsky, respectiv SC Sisteme Internaţionale de Afaceri SA, SC Panel Building System SRL, SC CDS Project SRL, SC Classic SRL şi SC New Open Sector SA, se mai arată în documentele citate.

De asemenea, Strutinsky ar mai fi primit şi suma de 25.000 de euro, urmând ca diferenţa de încasat, în cuantum de 112.000 de lei, să fie achitată în cursul anului 2015, potrivit anchetatorilor.

Sorin Gabriel Strutinsky are 47 de ani şi a fost coleg cu Radu Mazăre la Universitatea de Marină Civilă, specializarea Eletrotehnică. El este preşedintele Clubului de Volei Municipal, vicepreşedinte al Federaţiei Române de Volei şi preşedinte al filialei constănţene a UGIR-1903.

Strutinsky a intrat în mediul de afaceri ca acţionar la Soti Cable Neptun SRL, alături de foştii săi colegi Radu Mazăre şi Nicușor Constantinescu, jurnalişti atunci. În prezent, este preşedinte al Soti Cable Neptun SRL, după ce Radu Mazăre a ieşit din acţionariatul societăţii în 2002, când Sorin Strutinsky a cumpărat parţile sale sociale.

Numele lui Sorin Strutinsky şi al Soti Cable Neptun SRL apar într-o sesizare a ANI, făcută către DNA în 8 decembrie 2014, cu privire la posibila săvârşire de către Radu Mazăre a infracţiunii de conflict de interese. Potrivit ANI, în calitate de reprezentant al municipiului Constanţa, Radu Mazăre a semnat cinci contracte şi un acord cadru (cu cinci contracte subsecvente) încheiate între Primăria Constanţa şi două societăţi comerciale (SC Conpress Holding SRL şi SC Soti Cable Neptun SRL), care îl au ca asociat pe Sorin Gabriel Strutinsky.

De asemenea, în aprilie 2014 procurorii DNA au făcut mai multe percheziţii la locuinţa lui Strutinsky şi la firmele de contabilitate care îi gestionează afacerile. Presa locală a relatat atunci că percheziţiile procurorilor DNA au vizat o reţea de off-shore-uri cipriote, care ar fi fost folosită în ultimul deceniu de Strutinsky pentru a transfera comisioanele pentru afaceri şi terenurile retrocedate ilegal la Constanţa de echipa de la Primăria lui Radu Mazăre, aceleaşi off-shore-uri figurând ca asociate în firme care deţin terenuri puse la dispoziţia investitorilor din judeţul Constanţa, dar sunt implicate şi în proiecte finanţate pe bani publici sau europeni.

Conform ediţiei Forbes din 2011, Sorin Strutinsky figura ca asociat, potrivit Registrului Comerţului, în aproape 40 de societăţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici