Doina Pană, ministrul Apelor şi Pădurilor: Cifra din Codul Silvic este aberantă. Nu putem împăduri două milioane de hectare/ Parchetul, sesizat în cazul tăierilor masive de păduri

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, a declarat, marţi, că plantarea a două milioane de hectare de teren silvic este o cifră „aberantă”, precizând că multe dintre aceste suprafeţe sunt degradate şi nu aparţin statului, ci sunt proprietăţi private.

1314 afișări
Imaginea articolului Doina Pană, ministrul Apelor şi Pădurilor: Cifra din Codul Silvic este aberantă. Nu putem împăduri două milioane de hectare/ Parchetul, sesizat în cazul tăierilor masive de păduri

Doina Pană, ministrul Apelor şi Pădurilor: Cifra din Codul Silvic este aberantă. Nu putem împăduri două milioane de hectare

„Noi ne-am angajat, prin Codul Silvic, că plantăm două milioane de hectare de teren silvic. Eu, la ora aia, am spus că e o cifra aberantă. A fost un scandal uriaş, că eu nu vreau împăduriri, şi atunci am zis ok, rămâne aşa. Aceste două milioane sunt terenuri degradate, însă, în mare parte nu sunt ale statului, ci sunt private. Dar ce au reuşit românii să facă? Din teren degradat să şi-l comunice ca şi teren agricol, sau fâneaţă, sau păşune şi primesc de la APIA sume considerabile, de până la 400 de euro pe hectar. Dacă s-ar împăduri complet, ei nu ar mai primi nimic, pentru că împădurirea o facem noi, că stat, gratis. Pentru că se consideră că pădurea produce ea, dar produce peste 70 de ani şi la noi, la români, nu există, încă, spiritul de a face ceva pentru nepoţi”, a spus Pană, într-o conferinţă de presă, organizată marţi.

Ministrul Apelor şi Pădurilor a mai spus că, în ultimii ani, patru oameni şi-au pierdut viaţa şi peste 500 au fost răniţi încercând să apere pădurile de „mafia lemnului”. De aceea, Doina Pană doreşte schimbarea legislaţiei, astfel încat cei care sunt angajaţi să păzească pădurile să fie mai bine protejaţi.

Sursa citată a precizat că, anual, sunt platate în jur de 10.000, 15.000 de hectare.

Ministrul Apelor şi Pădurilor a sesizat Parchetul în cazul tăierilor masive de păduri

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) pentru clarificarea situaţiei privind tăierile ilegale de pădure.

Potrivit sursei citate, plângerea a fost depusă „pentru clarificarea cu celeritate a situaţiei şi ieşirea dintr-un blocaj care nu doar că aduce prejudicii implementării programului de guvernare actual, ci împiedică ducerea la îndeplinire a hotărârii CSAT”.

Ministrul se referă la o decizie a CSAT privind defrişările ilegale ale fondului forestier naţional. În baza hotărârii de CSAT a fost implementat sistemul informatic de urmărire a materialelor lemnoase SUMAL, s-a dispus operaţionalizarea sistemului informatic FMIMS şi dezvoltarea sistemului Radarul Pădurilor de alertarea a instituţiilor cu responsabilităţi în materie.

Când am preluat mandatul de ministru al Apelor şi Pădurilor tăierile ilegale de arbori reprezentau un fenomen ajuns la cote alarmante în România, scăpat total de sub control, şi pentru a cărui stopare nu s-a făcut niciun demers concret din partea autorităţilor publice centrale şi a instituţiilor abilitate. La nivel macro, mafia transpartinică pusese deja stăpânire pe pădurile României, iar la nivel local era generalizat micul furt, cu atelajele”, a explicat Doina Pană, în cadrul conferinţei de presă.

Ministrul de resort a adăugat că de îndată ce va exista o soluţie din partea Parchetului, va face demersurile necesare achiziţionării legale de servicii şi va modifica HG numărul 1004/2016 sau o va abroga şi va adopta un act normativ de reglemenare a acestei problematici.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici