Dosarul decontărilor ilegale de la CNAS | Neregulile privind decontarea serviciilor de îngrijiri la domiciliu au fost sesizate din 2014 - FOTO DOCUMENT

Potrivit unor documente intrate în posesia MEDIAFAX, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost sesizată încă din anul 2014 de nereguli privind modalitatea de verificare şi aprobare a dosarelor de îngrijire la domiciliu, în urma controalelor suspiciunile fiind confirmate.

1801 afișări
Imaginea articolului Dosarul decontărilor ilegale de la CNAS | Neregulile privind decontarea serviciilor de îngrijiri la domiciliu au fost sesizate din 2014 - FOTO DOCUMENT

Dosarul decontărilor ilegale de la CNAS | Neregulile privind decontarea serviciilor de îngrijiri la domiciliu au fost sesizate din 2014

Raportul de control obţinut de MEDIAFAX arată că CNAS a fost informată de o casă de avocatură privind nereguli la nivelul Casei de asigurări de sănătate a municipiului Bucureşti privind în modalitate de verificare şi aprobare a dosarelor depuse în vederea obţinerii de către asiguraţi a deciziei de îngrijiri la domiciliu.

"Se constată din declaraţia dată la sediul CNAS, faptul că fiica domnului Gănuci Marin nu a semnat niciun document pentru depunerea cererii, decât cu firma SC Alicia Medical Expert SRL, existând neconcordanţe între declaraţiile fiicei asiguratului Gănuci Marin şi serviciile de îngrijire medicală la domiciliu raportate şi decontate pentru furnizorul SC Christian Îngrijiri Paleativ SRL", este una dintre concluziile raportului din 2014.

Raportul este semnat de şeful CNAS de la acel moment, Vasile Ciurchea.

Alina Ion, directorul unei firme de servicii medicale, denunţător în dosarul CNAS, a declarat pentru MEDIAFAX că va pune la dispoziţie date despre pacienţii care aveau nevoie de îngrijiri şi au murit, precizând că reprezentanţii sistemului de asigurări de sănătate i-au cerut să nu mai facă sesizări.

„Când aprobi dosare în fals de care ai la cunoştinţă şi se consumă fondurile, alţi pacienţi mor. Da, am îngrijit pacienţi care mor şi voi pune la dispoziţie inclusiv fotografii ale pacienţilor care au murit, ale pacienţilor care au fost refuzaţi. Nu am un război cu nimeni, spun doar că oamenii mor. În Sănătate, oamenii mor. Sunt sute de memorii şi nu exagerez. Am anunţat Casa de Sănătate prin memorii de fraudă din sistem: internări fictive, fraudă pe îngrijiri şi tot ceea se se poate. Nu s-a întâmplat nimic. S-a întâmplat doar că eu am avut controale şi atât. Nu se întâmplă nimic. Eu anunţ toate astea de la începutul activităţii mele. Nu am un an anume. În momentul în care am constatat - 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 - o neregulă referitoare la un pacient, am anunţat Casa de Sănătate Bucureşti, ulterior forul superior Casa Naţională, preşedintele şi organele de control. Şi mi s-a răspuns întodeauna: `Vom face verificări`. Şi doar aşa a rămas”, a declarat pentru MEDIAFAX Alina Ion.

Sursa citată a mai precizat că reprezentanţii CNAS au încercat să o împiedice să mai ia atitudine.

13 persoane, printre care fostul şef al CNAS, Marian Burcea, şi fostul consilier SRI, Sergiu Ciobanu, au fost arestate preventiv. O altă persoană vizată de anchetă este cercetată în arest la domiciliu.

Potrivit DNA, bugetul CASMB ar fi fost păgubit cu aproximativ 3 milioane euro, în intervalul ianuarie 2016-august 2017, prin decontarea ilegală a unor servicii fictive de îngrijire medicală la domiciliu, inclusiv pe baza unor dosare medicale întocmite în fals. Cei care beneficiau de bani ar fi avut şi protecţia unor persoane din conducerea Casei de asigurări de sănătate a Capitalei, dar şi din conducerea CNAS.

”În multe situaţii, dosarele medicale cu pacienţi fictivi au avut prioritate la decontare şi aprobare, în timp ce solicitările pacienţilor asiguraţi care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu, erau refuzate. Pentru evitarea depistării fraudelor se întocmeau, în fals, raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor, iar în paralel erau introduse şi şterse date din sistemul informatic unic integrat al C.N.A.S prin accesarea fără drept a acestuia, astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate”, arată DNA.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici