DOSARUL POŞTA: Maricel Păcuraru şi Toader Mihai, condamnaţi la opt şi şase ani de închisoare

Omul de afaceri Maricel Păcuraru a fost condamnat, luni, de Tribunalul Bucureşti la opt ani de închisoare cu executare, iar fostul director general al Companiei Poşta Română Toader Mihai a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare cu executare, în dosarul poliţelor de asigurare pentru angajaţi.

1615 afișări
Imaginea articolului DOSARUL POŞTA: Maricel Păcuraru şi Toader Mihai, condamnaţi la opt şi şase ani de închisoare

DOSARUL POŞTA: Maricel Păcuraru şi Toader Mihai, condamnaţi la opt şi şase ani de închisoare

Instanţa Tribunalului Bucureşti i-a mai condamnat în acest dosar pe Emanoil Lepădatu, fost director economic executiv în cadrul Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), şi pe Niculae Pintilie, administratorul societăţii Continental Asig, la pedepse de câte şase ani de închisoare cu excutare.

Totodată, Andrei Marinescu, fost director executiv al Direcţiei de dezvoltare strategică a CNPR, Iulian Ditcov, administrator la Genius Network, Daniela Moisă, administrator la Pronova şi Lucian Beşchea au primit pedepse de câte cinci ani de închisoare cu executare.

Pe latură civilă, instanţa i-a obligat la restiturea către stat a sumelor de peste 1,1 milioane de lei pe Neculai Pintilie şi la aproape 500.000 de lei pe Daniela Moisă.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Aceştia au fost trimişi în judecată în 13 octombrie 2009, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie,  în legătură cu semnarea a şase poliţie de asigurare, prin care CNPR a fost păgubită cu peste patru milioane de euro.

Toader Dan Mihai, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu au fost acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave.

Totodată, în acelaşi dosar, Neculai Pintilie şi Daniela Moisă au fost acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, spălare de bani şi evaziune fiscală, Iulian Ditcov, de spălare de bani, iar Lucian Beşchea, de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în cursul anului 2006, Toader Mihai, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu au iniţiat şi au aprobat încheierea a şase poliţe de asigurare pentru angajaţii Poştei Române, pentru riscuri cum ar fi accidente, boli profesionale, riscuri de sănătate. Poliţele au fost încheiate între Compania Naţională Poşta Română şi SC Allianz Ţiriac Asigurări, SC Astra Asigurări şi SC Omniasig Vienna Insurance Group cu încălcarea regulamentelor CNPR SA şi a condiţiilor generale şi specifice privind asigurările de viaţă. În urma acestor contracte, s-a produs un prejudiciu în dauna Poştei Române în valoare de 14.387.819,59 lei (echivalentul a aproximativ 4.087.448,74 euro).

La încheierea acestor poliţe au participat în mod fictiv, ca intermediari, Neculai Pintilie, Daniela Moisă şi Lucian Beşchea, beneficiind astfel în mod nelegal de suma totală de 6.944.765 de lei, reprezentând comisionul de intermediere, potrivit procurorilor.

Totodată, conform procurorilor, Maricel Păcuraru a beneficiat de suma totală de 6.781.465 lei. De asemenea, Păcuraru a dobândit suma de 1.741.500 lei, pe care a folosit-o în interes personal şi a transferat-o către alte persoane fizice sau juridice, deşi cunoştea că provine din infracţiuni, preciza DNA.

La rândul lor, cunoscând că provine din încheierea nelegală a poliţelor de asigurare, Pintilie, Moisă şi Ditcov au înregistrat în contabilitatea firmelor administrate de ei şi controlate de Păcuraru suma totală de 12.892.273,86 lei, pe care ulterior au transferat-o, prin diferite modalităţi, către alte persoane fizice sau juridice, pentru a-i ascunde originea ilicită. De asemenea, Pintilie şi Moisă au înregistrat în contabilitatea firmelor cheltuieli fictive, sustrăgându-se de la plata unui impozit pe profit către bugetul de stat în valoare totală de 2.313.439 lei, au mai arătat procurorii DNA.

Compania Naţională Poşta Română s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 9.048.370 lei, iar Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă cu suma de 8.983.353,56 lei.

În vederea recuperării acestui prejudiciu au fost luate măsuri asigurătorii faţă de bunurile mobile şi imobile ale lui Toader Mihai, Andrei Marinescu, Emanoil Lepădatu, Maricel Păcuraru, Lucian Beşchea, Daniela Moisă, Neculai Pintilie, precum şi asupra dreptului de proprietate indiviză asupra unui imobil din Bucureşti deţinut de Pronova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici