Existenţa închisorilor CIA în România, investigată de procurori din 2012. Iliescu şi Băsescu, audiaţi. Martorii au infirmat existenţa unor astfel de baze pe teritoriul ţării noastre

Existenţa închisorilor CIA în România este investigată de procurorii de la Parchetul General din anul 2012, declaraţiile martorilor infirmând existenţa unor astfel de baze pe teritoriul României. Printre cei audiaţi sunt Ion Iliescu şi Traian Băsescu.

800 afișări
Imaginea articolului Existenţa închisorilor CIA în România, investigată de procurori din 2012. Iliescu şi Băsescu, audiaţi. Martorii au infirmat existenţa unor astfel de baze pe teritoriul ţării noastre

Existenţa închisorilor CIA în România, investigată de procurori din 2012. Iliescu şi Băsescu, audiaţi. Martorii au informat existenţa unor astfel de baze pe teritoriul ţării noastre

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că pe parcursul anchetei au fost audiaţi Ion Iliescu, Traian Băsescu, Ioan Talpeş, fost consilier prezidenţial, precum şi Marius Petrescu, preşedintele ORNISS. Toţi au negat, sub jurământ, că ar fi avut cunoştinţă despre existenţa acestora, au precizat sursele menţionate.

CEDO a stabilit în cazul Al Nashiri vs. România că ţara noastră este responsabilă pentru încălcarea drepturilor lui Al Nashiri, care timp de 18 luni ar fi fost deţinut într-o închisoare secretă CIA găzduită de România.

Potrivit comunicatului dat publicităţii de instanţa europeană, România ar fi găzduit o închisoare secretă CIA, cunoscută drept Centrul de detenţie NEGRU (Detention Site Black), în perioada septembrie 2003-noiembrie 2005.

CEDO a concluzionat că autorităţile române cunoşteau faptul că CIA va întreprinde acţiuni contrare drepturilor înscrise în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului ale deţinutului Al Nashiri. Totodată, România a permis CIA să-l mute pe Al Nashiri într-un alt centru de detenţie, din Lituania sau Afganistan, unde a fost supus în continuare unui tratament necorespunzător.

CEDO a decis unanim în cazul Al Nashiri v. România că s-au înregistrat încălcări ale Articolului 3 (interzicerea torturii) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, prin complicitatea Guvernului român la acţiunile CIA, acesta fiind supus unui tratament necorespunzător. Instanţa europeană recomandă României să efectueze cât mai curând posibil o investigaţie completă în cazul Al Nashiri, şi dacă este necesar, să pedepsească orice oficial responsabil, menţionând că Bucureştiul ar trebui să solicite asigurări din partea Statelor Unite că în cazul lui Al Nashiri nu se va aplica pedeapsa cu moartea.

 

NOTĂ: Mediafax.ro a modificat astfel titlul iniţial al acestei ştiri: "Existenţa închisorilor CIA în România, investigată de procurori din 2012. Iliescu şi Băsescu, audiaţi. Martorii au infirmat existenţa unor astfel de baze pe teritoriul ţării noastre".

În prima variantă, Mediafax.ro a publicat eronat titlul: "Existenţa închisorilor CIA în România, investigată de procurori din 2012. Iliescu şi Băsescu, audiaţi. Martorii au informat existenţa unor astfel de baze pe teritoriul ţării noastre".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici