Explozie de culoare. Ouă pictate, împodobite cu dantelă şi cafea, la Ostermarkt-Târgul saşilor bistriţeni, în ultima săptămână înaintea Paştelui catolic - GALERIE FOTO

Ouă pictate manual, împodobite cu dantelă, sfoară sau îmbrăcate în hârtie şi boabe de cafea, dar şi unele cu căciuliţă de Moş Crăciun, pentru a fi în ton cu vremea, pot fi găsite sâmbătă, la a XVI-a ediţie a Târgului de Paşte al saşilor din Bistriţa – Ostermarkt.

786 afișări
Imaginea articolului Explozie de culoare. Ouă pictate, împodobite cu dantelă şi cafea, la Ostermarkt-Târgul saşilor bistriţeni, în ultima săptămână înaintea Paştelui catolic - GALERIE FOTO

Explozie de culoare. Ouă pictate, împodobite cu dantelă şi cafea, la Ostermarkt-Târgul saşilor bistriţeni, în ultima săptămână înaintea Paştelui catolic

Chiar dacă participarea nu este la fel de numeroasă ca în alţi ani, din cauza vremii nefavorabile, meşterii populari care sunt prezenţi la a XVI-a ediţie a Târgului de Paşte al saşilor din Bistriţa - Ostermarkt, organizat la Palatului Culturii, se întrec în originalitate şi au adus la târg ouă şi aranjamente care de care mai deosebite pentru Sărbătorile Pascale.

Bistriţenii pot cumpăra ouă pictate manual, ouă împodobite cu hârtie, dantelă, cu sfoară, flori şi fluturi, dar şi cu boabe de cafea.

Pe lângă ouăle cu boabe de cafea şi sfoară am adus anul acesta ouă împodobite cu hârtie colorată prin tehnica quilling dar şi ouă inedite – din piuneze colorate. Preţul pleacă de la 10 lei bucata şi ajunge până la 100 de lei ouăle mari, de dimensiunea celor de struţ” spune Violeta Buta, unul dintre meşterii populari prezenţi la târg.

Silvia Ţigorean a adus ouă vesele, pictate manual, care pot fi păstrate peste an în cutii de lemn, şi ele pictate de mâna meşterului popular, iar Larisa Bancea a preferat ouă elegante, croşetate şi împodobite cu dantelă, dar şi pe cele cu flori de hârtie.

“Ouăle de anul acesta sunt mai speciale, sunt croşetate, împodobite cu dantelă şi aşezate în coşuleţe din sfoară. Am adus şi oiţe şi mieluţi, din hârtie şi vată care pot împodobi masa de Paşte a celor care iubesc aceste animale dar şi ouă împodobite cu flori din hârtie pentru cei care vor ceva mai deosebit”, a povestit Larisa Bancea pentru MEDIAFAX.

Vremea de iarnă din ultimele zile l-a inspirat pe meşterul popular Sorin Tisa să pună ouălor confecţionate de el şi o căciuliţă de Moş Crăciun.

“Cu frigul asta şi cu ninsorile am pus căciuliţă de Moş Crăciun ouălor, ca să nu le fie frig şi am dat sfoară în ţară că caut pom de Crăciun pentru Paşti”, povesteşte amuzat Sorin Tisa.

Ostermarkt - Târgul de Paşte al saşilor bistriţeni, o veche tradiţie a zonei, era organizat de creştinii catolici cu o săptămână înainte de Paşte şi el marchează intrarea în Săptămâna Patimilor. În ultimii ani, pentru a nu se pierde tradiţia, Târgul de Paşti al saşilor este organizat de Primăria municipiului Bistriţa, Centrul Cultural Municipal, Biserica Evanghelică şi Forumul Democrat al Germanilor din România.

În municipiul Bistriţa mai trăiesc 245 de etnici germani care vor sărbători Paştele săptămâna viitoare, pe 1 aprilie, cu o săptămână înaintea Paştelui Ortodox.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici