Fiul lui Hildegard Puwak, condamnat la 3 ani cu suspendare

Judecătoria Sectorului 4 a decis condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare a fiului lui Hildegard Puwak - fost ministru PSD al Integrării Europene - pentru deturnare de fonduri şi schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene.

366 afișări
Imaginea articolului Fiul lui Hildegard Puwak, condamnat la 3 ani cu suspendare

Fiul lui Hildegard Puwak, condamnat la 3 ani cu suspendare

Judecătoria Sectorului 4 a finalizat, vineri, dezbaterile în acest proces şi a decis condamnarea lui Puwak. Soluţia poate fi atacată cu apel la Tribunalul Bucureşti.

Procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Mihai Puwak în decembrie 2007.

Mihai Puwak, asociat şi administrator al societăţii "P&I Internaţional" SRL, a fost judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, deturnare de fonduri, precum şi de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, care au creat un prejudiciu de 32.160 euro în dauna bugetului general al Comunităţilor Europene.

În 28 februarie 2002 a fost încheiat contractul de finanţare nerambursabilă între Centrul Naţional pentru Programul de Formare Profesională "Leonardo Da Vinci" şi societatea "P & I Internaţional" SRL, reprezentată legal de către Mihai Puwak.

Conform contractului, a fost alocată suma de 40.200 de euro pentru realizarea proiectului "Formarea tinerilor absolvenţi în domeniul ingineriei urbane", care avea ca scop principal realizarea unui stagiu de plasament/schimb în străinătate cu o durată de opt săptămâni, începând cu 9 martie până la 2 mai 2002, la care să participe 15 stagiari, absolvenţi în specialitatea urbanism şi angajaţi ai firmei trimiţătoare.

Potrivit proiectului, formarea profesională a celor 15 stagiari trebuia realizată în colaborare cu parteneri din Germania, fiind indicată iniţial firma "Haka GmbH", care însă a comunicat renunţarea la parteneriat.

În acest context, în cadrul proiectului a apărut o altă entitate juridică intitulată DEBEROM, în numele căreia contractul a fost semnat de Alida Stalek. Fiind rudă, Alida Stalek nu avea dreptul, conform clauzelor contractuale, de a participa la un astfel de proiect. Mai mult, s-a stabilit că acest contract s-a semnat cu o entitate juridică inexistentă în acel moment.

Anchetatorii au stabilit că în realitate cei 15 "stagiari" nu erau angajaţi ai firmei, ci foşti colegi de facultate ai inculpatului, iar proiectul nu şi-a atins scopul pentru care a fost finanţat.

"În cadrul derulării acestui proiect, inculpatul Puwak Mihai a falsificat pe parcursul lunii ianuarie 2002 semnăturile olografe a 15 persoane ale căror nume se găseau pe documentul intitulat «lista nominală cu stagiarii selecţionaţi să participe la proiect» şi a depus acest înscris falsificat la Centrul Naţional «Leonardo Da Vinci» în februarie 2002, în vederea dovedirii criteriilor de eligibilitate şi perfectarea contractului", potrivit procurorilor DNA.

Procurorii anticorupţie îl acuză pe Mihai Puwak că a schimbat destinaţia legală a sumei de 32.160 de euro alocată din resursele bugetare ale Comunităţilor Europene de către Centrul Naţional "Leonardo Da Vinci" din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, pe care a utilizat-o în mod nelegal, pentru plata unor cheltuieli personale şi datorii ale societăţii "P & I Internaţional" SRL care nu aveau absolut nicio legătură cu implementarea proiectului.

Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 32.160 de euro, reprezentând avans şi plată intermediară acordată societăţii "P & I Internaţional" SRL.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au pus sechestru asigurator asupra sumei de 32.160 de euro, aflată în contul bancar al lui Mihai Puwak.

În 28 august 2003, fostul Parchet Naţional Anticorupţie anunţa că s-a sesizat din oficiu în legătură cu informaţiile de presă şi la aceeaşi dată Hildegard Puwak a solicitat PNA efectuarea de cercetări privind modul de derulare a proiectelor cu finanţare comunitară de către membrii familiei sale.

După efectuarea actelor premergătoare, s-a dispus, prin rezoluţia din 19 decembrie 2003, neînceperea urmăririi penale, considerând că faptele cercetate nu sunt prevăzute de legea penală.

Ulterior, în 26 august 2005, conducerea PNA a dispus prin ordonanţă infirmarea rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale şi continuarea cercetărilor în cauză, în condiţiile în care ancheta se realizase incomplet, iar suspiciunea de fraudă nu fusese înlăturată.

În 12 iulie 2007, într-un dosar separat, procurorii DNA l-au trimis în judecată şi pe Iosif Mihai Puwak, soţul lui Hildegard Puwak, în calitate de asociat şi administrator al firmei S.C. Geroconstruct SRL.

În 4 iulie, Iosif Mihai Puwak a fost condamnat, definitiv, la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri europene, de Curtea de Apel Bucurşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici