Video FOTO Dezbatere pe legea VACCINĂRII: TENSIUNI între cei care sunt pentru imunizare şi antivaccinişti: "Jucăm ruleta rusească cu copiii noştri?". Ministrul: Nu vom lua copiii cu poliţia ca să îi ducem la vaccinare

Prima dezbatere publică legată de legea vaccinării a creat dispute între instituţii şi persoanele care sunt împotriva vaccinării. Cei mai mulţi dintre participanţi s-au declarat a fi împotriva vaccinării în timp ce cei care susţin imunizarea i-au acuzat pe restul că nu au o fundamentare ştiinţifică.

1915 afișări

Mulţi dintre participanţii la dezbatere s-au declarat împotriva imunizării, fiind nemulţumiţi de efectele secundare ale vaccinării.

"În momentul de faţă, copilul meu suferă de intoleranţă la histamină. Nu poate să bea decât apă şi lapte. Stau şi mă întreb de ce nu s-a preluat SUA unde există trei categorii mari de exceptare. În acest proiect de lege se menţionează contraindicaţia definitivă atestată de către comisia judeţeană în componenţa căreia nu există medici alergologi, dermatologi sau medici imunologi. Medicul pediatru sau medicul de familie nu au ştiut să îmi recomande analize. Am fost la 11 medici în nouă luni de zile, copilul meu a fost înţepat de zeci de ori. Vreau doar să găsim o soluţie", a declarat o mamă, în timpul dezbaterii pe legea vaccinării.

"Jucăm ruleta rusească cu copiii noştri? Nu suntem nici nebuni, nici plecaţi pe câmpiile ţării. Avem copii afectaţi de vaccinuri şi nu vreţi să raportaţi nicăieri acest lucru. Copilul meu nu mai vorbeşte de la ultimul vaccin. Are şapte ani şi nu poate comunica. La spital, ni s-a comunicat verbal că este vorba despre o reacţie post vaccinală şi nu a fost raportată nicăieri", a spus o altă femeie.

Unii au cerut chiar retragerea proiectului de lege.

"Nu ştiu cum de aţi pus în dezbatere publică o lege incompletă. Înseamnă că acest proiect de lege are profund conţinut economic şi nu serveşte pentru apărarea sănătăţii coiilor. Aţi propus înfiinţarea a 42 de comisii judeţene de vaccinare peste care propuneţi înfiinţarea unui Barnevernet norvegiat. Aţi alocat resurse pentru orice, dar s-a uitat un singur lucru: să alocaţi venituri pentru construcţia unor penintenciare unde să fie duşi părinţii care se opun vaccinării obligatorii şi pentru construirea unor cămine de copii unde să fie duşi copiii instituţionalizaţi. Aţi mobilizat toate instituţiile statului pentru ca niciun un prunc din ţara asta să nu scape nevaccinat. Vă propun să retrageţi acest proiect de lege şi puteţi să îi schimbaţi denumirea în legea pentru promovarea şi susţinerea vânzărilor de vaccinuri", a declarat Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului.

"Acum patru ani, am crezut total în actul vaccinal. După ce a făcut vaccinul antirujeolă, 10 luni nu am ştiut ce înseamnă somn. Voi trăi toată viaţa cu greşeala pe care am făcut-o de a hotărî pentru copilul meu. Eu nu am nimic împotriva vaccinării. Am cheltuit un miliard să investighez ce are copilul. Cei mai mulţi dintre medici mi-au spus că nu ştiu", a declarat Ani Creţu, actriţă.

Reprezentanţii instituţiilor care militează pentru imunizare au explicat că vaccinarea salvează anual milioane de vieţi.

"Vaccinarea, în ziua de azi, previne boli rare cum este cancerul. Atunci când vorbim despre reacţii post vaccinale trebuie să facem următoarea diferenţiere. Există reacţii asociate cu componentele de vaccin, care sunt caracteristice oricăror produse. Există şi probleme legate de calitatea vaccinului. În producerea de vaccinuri s-au introdus standarde foarte înalte de verificare. La nivel global, nu s-au înregistrat incidente de calitate, incidente legate de eroare de administrare. Este un lucru unde legea poate ajuta, este un lucru unde statul poate interveni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii promovează fortificarea sistemului naţional de farmacovigilenţă în ceea ce priveşte vaccinurile. OMS va lucra împreuna cu Ministerul Sănătăţii ca să nu existe îngrijorări că există o reacţie adversă neraportată sau că nu e corect investigată", a declarat Oleg Chestnov, reprezentant OMS în România.

"Scopul acestei propuneri este să ajute părinţii care au copii vulnerabili, adică cei care nu pot fi vaccinaţi din motive medicale, să găsească comunitatea şcolară în care să îi integreze cel mai bine. Scopul ideii este să îi ajute să găsească şcoala potrivită, dacă şcoala răspunde la întrebarea câţi copii vaccinaţi ai? Este bine să ştii la ce riscuri te supui când intri într-o şcoală. În prezent, dar nu este o informaţie medicală care să fie secretă, să oferă o statistică", a spus Ovidiu Covaciu, preşedintele Societăţii Raţionaliste Române.

"Stăm de mai bine de trei ore şi ascultam o înşiruire de opinii exprimate extrem de agresiv de oameni care nu sunt specialişti, pe care îi înţelegem că se tem pentru sănătatea lor, dar care devin promotorii unor falsităţi nefundamentate în niciun studiu medical şi care doresc pentru că vorbesc tare şi agresiv să pună în pericol sănătatea publică pentru toţi copiii din România. Este inacceptabil ca decidenţii noştri, medicii, profesorii, cei care au totuşi pixul în mână pe legislaţii care influenţează, au decizii de viaţă şi de moarte asupra populaţiei, să ia în considerare oameni care nu au niciun fel de fundamentare ştiinţifică, medicală, în ceea ce cer. Au murit 25 de copii de rujeolă în România în ultimul an. Este o clasă întreagă de copii. Dacă ar fi luat foc o clasă întreagă într-o şcoală de copii, ar fi murit atâţia copii. Oare atunci România ar fi ieşit în stradă şi ar fi răsturnat guverne? Aceşti copii au avut nenorocul să moară unul câte unul într-un mediu rural cu care noi nu suntem foarte prieteni aici la Bucureşti, pentru că suntem aroganţi, nu îi vedem pe aceşti copii. Ne închipuim că toate teoriile conspiraţioniste trebuie să ajungă politică de stat", a declarat preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame, Ana Maiţa.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat, la dezbatere, că a fost înregistrat un alt deces cauzat de rujeolă, fiind vorba de un copil de doi ani din judeţul Bihor, numărul deceselor ajungând astfel la 25.

"Avem al 25-lea caz de deces de rujeolă, în judeţul Bihor, un copil care s-a chinuit foarte mult, a stat internat în spital după care a fost externat pe propria răspundere, care trăieşte acasă fără mamă, care era plecată în străinătate şi care a intrat în contact cu pacienţi bolnavi de rujeolă. Copilul avea doi ani, nevaccinat. Asta este încă un semnal de alarmă. Legea prevede responsabilităţi atât pentru noi, din executiv, cât şi pentru cei care sunt implicaţi în procesul de vaccinare. Sancţiuni, la momentul de faţă, nu există. Nu cred că lucrurile se discută la nivel de proteste în ţară, a fi împotriva unui proces absolut normal. Părinţii au obligaţia să îi prezinte copilul la medic, să fie informaţi, însă nimeni nu îi pedepseşte", a declarat ministrul Sănătăţii.

Florian Bodog a mai spus că nu vor fi situaţii în care copiii să fie vaccinaţi forţat, dar că părinţii care refuză imunizarea sunt obligaţi să-şi asume acest lucru.

"Legea intră într-o procedură de dezbatere şi în Parlament. Nimeni nu va obliga pe nimeni să fie vaccinat, nu vom lua copiii cu poliţia ca să îi ducem la vaccinare. Părintele are dreptul să refuze şi are şi obligaţia să îşi asume acest refuz în situaţia în care copilului i se întâmplă ceva. Am citit undeva că vaccinul este ca şi botezul pentru copil. În situaţia în care sutem credincioşi şi ne botezăm copilul, nu văd de ce să nu îl vaccinăm. (.. ) Dreptul la sănătate publică trebuie să primeze, mi-a plăcut ideea ca şcolile şi grădiniţele să afişeze procentul de vaccinaţi în sală. E o idee bună, o să o luăm în seamă", a mai spus Florian Bodog.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici