Funcţionarii publici ar putea fi concediaţi şi când sunt în concediu de creştere a copilului

Funcţionarii publici vor putea fi concediaţi sau mutaţi pe alte posturi şi în perioada în care aceştia sunt în concediu de boală, în concediu de maternitate sau de creştere şi îngrijire a copiilor, potrivit proiectului de modificare a Statutului funcţionarilor publici.

271 afișări
Imaginea articolului Funcţionarii publici ar putea fi concediaţi şi când sunt în concediu de creştere a copilului

Funcţionarii publici ar putea fi concediaţi şi când sunt în concediu de creştere a copilului (Imagine: Luiza Puiu/Mediafax Foto)

Ministerul Administraţiei şi Internelor a supus, joi, dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici.

Potrivit proiectului de act normativ, după intrarea în vigoare a modificărilor la Statutul funcţionarilor publici va fi abrogat articolul 36 din Legea 188/1999, potrivit căruia "în perioada concediilor de boală, a concediilor de maternitate şi a celor pentru creşterea şi îngrijirea copiilor, raporturile de serviciu nu pot înceta şi nu pot fi modificate decât din iniţiativa funcţionarului public în cauză".

Totodată, proiectul prevede că studiile universitare sau studiile de doctorat nu sunt considerate forme de perfecţionare profesională şi nu pot fi finanţate din bugetul de stat sau din bugetul local.

Raportul de serviciu se suspendă de drept atunci când funcţionarul public este încadrat la cabinetul unui demnitar, primar sau preşedinte al consiliului judeţean ori la cancelaria prefectului, precum şi atunci când este desemnat de către autoritatea sau instituţia publică să desfăşoare activităţi în cadrul unor misiuni diplomatice ale României, unor organisme sau instituţii internaţionale, potrivit proiectului de act normativ.

Totodată, raporturile de serviciu se suspendă în perioada în care funcţionarul public desfăşoară activitate sindicală pentru care este prevăzută suspendarea în condiţiile legii.

Pe perioada suspendării, raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici nu pot înceta şi nu pot fi modificate decât din iniţiativa sau cu acordul acestora.

Proiectul de act normativ face însă referire şi la "situaţii temeinic justificate", determinate de reducerea unor atribuţii ale instituţiilor sau autorităţilor publice, în care funcţionarul public va putea fi eliberat din funcţie.

Totodată, în cazul în care o instituţie sau autoritate publică nu poate funcţiona normal din cauza absenţei temporare a unor funcţionari publici, conducătorul instituţiei sau autorităţii publice va putea dispune demararea procedurilor pentru ocuparea funcţiilor publice prin transfer, redistribuire, concurs sau alte modalităţi prevăzute în lege.

Proiectul mai prevede şi că la încetarea raportului de serviciu, funcţionarul public nu îşi mai păstreaza drepturile dobândite în cadrul carierei, fiind astfel abrogat articolul 103 alineatul 2 din Legea 188/1999.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici