Grapini: Toţi cetăţenii non-europeni care au viză Schengen pot intra în România fără viza de ţară

Ministrul delegat pentru IMM, Maria Grapini, a declarat, sâmbătă, la Arad, că a intrat în vigoare o ordonanţă adoptată de Guvern în luna decembrie, potrivit căreia toţi cetăţenii din afara graniţelor Uniunii Europene pot intra în România fără viză dacă deţin deja o viză Schengen.

1329 afișări
Imaginea articolului Grapini: Toţi cetăţenii non-europeni care au viză Schengen pot intra în România fără viza de ţară

Grapini: Toţi cetăţenii non-europeni care au viză Schengen pot intra în România fără viza de ţară (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Prezentă la Arad, la o dezbatere cu oameni de afaceri pe probleme de legislaţie şi accesare de fonduri europene, Maria Grapini a declarat, sâmbătă, că cetăţenii non-europeni nu mai au nevoie, în acest moment, de viză pentru a intra în România dacă deţin viză Schengen.

Grapini a precizat că a fost publicată şi a intrat în vigoare o ordonanţă de guvern adoptată în luna decembrie.

"Toţi cetăţenii din ţările non-europene care au obţinut viză Schengen nu mai au nevoie de viză de România. Bulgaria făcuse lucrul acesta înaintea noastră", a spus Grapini.

Întrebată de corespondentul MEDIAFAX, într-o conferinţă de presă care a avut loc după întâlnirea cu oamenii de afaceri, dacă beneficiarii ordonanţei nu sunt doar cetăţenii Republicii Moldova, cum lăsa să se înţeleagă premierul Victor Ponta în luna decembrie, Grapini a răspuns: "Premierul a spus că a rezolvat ceva concret pentru Republica Moldova, dar (ordonanţa - n.r.) e pentru toată lumea".

Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism a adăugat că "Uniunea Europeană se opune" acestei decizii a Guvernului.

"Riscăm o amendă, dar problema mea e de ce se opune UE. Adică tot ce spune chiar e corect? Dacă tu consideri că Schengen este un club de elită mai mare decât restul ţărilor, atunci de ce spui tu că celui care are viză Schengen, care a fost super verificat, îi mai trebuie o viză în ţara care nu e în Schengen. Da, dacă pleacă de la noi într-o ţară Schengen, atunci i-ar trebui viză", a spus Grapini.

Ministrul a declarat că această ordonanţă a apărut la iniţiativa ministrului de Externe.

"Iniţiativa a fost a ministrului de Externe, dar şi cu solicitarea mea, pentru că şi la Forumul româno-chinez, chinezii au ridicat această problemă", a declarat Grapini.

Toţi cetăţenii moldoveni care au viză Schengen vor putea intra în România, începând cu luna februarie, fără nicio altă viză suplimentară, anunţa premierul Victor Ponta în şedinţa din 23 decembrie a Guvernului, la începutul căreia a participat şi prim-ministrul moldovean, Iurie Leancă.

"Cu vizele am luat decizia şi, de la 1 februarie, toţi cetăţenii moldoveni care au viză Schengen intră în România fără nicio altă viză suplimentară. E normal ca, dacă au viză pentru ţările din Schengen, să poată intra şi în România", spunea Ponta.

El arăta că măsura face parte din politica de sprijin pentru parcursul pro-european al Republicii Moldova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici