Guvernul a decis să amâne reducerea CAS pentru angajatori până la "momentul optim"

Guvernul a decis să amâne reducerea contribuţiilor sociale pentru angajatori până la "momentul optim", deoarece în situaţia economică actuală nu îşi permite să adope o asemenea măsură, a anunţat, miercuri, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

615 afișări
Imaginea articolului Guvernul a decis să amâne reducerea CAS pentru angajatori până la "momentul optim"

Guvernul a decis să amâne reducerea CAS pentru angajatori până la "momentul optim" (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Guvernul a adoptat, miercuri, strategia fiscal-bugetară până în anul 2014, document care nu prevede însă şi reducerea CAS.

"Reducerea CAS se amână până la momentul optim, pentru a nu apărea derapaje. Nu ne permitem în acest moment să luăm o asemenea decizie, în strategie sunt incluse doar măsuri discutate cu FMI", a spus Ialomiţianu.

Proiectul de strategie fiscal-bugetară, în forma elaborată în luna aprilie, stabilea că nivelul CAS va fi redus în partea a doua a acestui an cu două puncte.

Reducerea cotelor de contribuţii sociale cu două puncte procentuale era prevăzută distinct în document, cu argumentul că această relaxare fiscală va contribui la reducerea evaziunii pe piaţa muncii şi la creşterea conformării voluntare.

La mijlocul lunii aprilie, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, afirma de altfel că instituţia pe care o conduce analizează foarte serios reducerea contribuţiilor sociale pentru angajator, dar că măsura va fi decisă împreună cu FMI şi Comisia Europeană.

Şi reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, arăta că o decizie privind reducerea contribuţiilor de asigurări sociale va fi adoptată în vara acestui an, la vizita misiunii FMI, când vor putea fi observate efectele noului Cod al Muncii.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina declara că ar putea fi reduse contribuţiile de asigurări sociale cu unul până la trei puncte procentuale, dar momentul scăderii ar putea fi amânat pentru anul viitor, în funcţie de gradul de colectare a veniturilor bugetare.

Reprezentanţii FMI afirmau însă că reducerea contribuţiilor sociale pentru angajatori poate fi operată doar dacă există garanţii că vor fi respectate ţintele fiscale din 2011 şi 2012, an în care deficitul bugetar trebuie să scadă sub 3% din PIB.

Scrisoarea suplimentară de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional în urma misiunii de evaluare de la sfârşitul anului trecut relevă că cele două părţi au stabilit să ia în considerare reducerea impozitării forţei de muncă în acest an, dacă economia îşi va reveni şi va crea suficient "spaţiu fiscal".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici