Guvernul român trimite Japoniei apă plată de 50.000 de lei. Transportul costă 383.000 de lei

România acordă Japoniei ajutor umanitar de urgenţă constând din apă plată în valoare de 50.000 de lei, potrivit unei Hotărâri de Guvern care prevede însă alocarea unei sume de peste şapte ori mai mare - respectiv 383.000 de lei - pentru transportul apei pe ruta Bucureşti-Tokyo.

1862 afișări
Imaginea articolului Guvernul român trimite Japoniei apă plată de 50.000 de lei. Transportul costă 383.000 de lei

Guvernul român trimite Japoniei apă plată de 50.000 de lei. Transportul costă 383.000 de lei (Imagine: Shutterstock)

Hotărârea de Guvern publicată, joi, în Monitorul Oficial prevede că România va acorda un ajutor umanitar de urgenţă, cu titlu gratuit, constând din 30.000 de litri de apă minerală plată, în limita sumei de 50.000 de lei, "exclusiv transportul pe parcursul extern". "Cantitatea de produs poate fi diminuată în funcţie de capacitatea mijlocului de transport", se mai arată în Hotărârea de Guvern.

Apa va fi scoasă din rezervele de stat urmând ca stocurile să fie reîntregite în anul 2012, prin finanţare din veniturile Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

Cheltuielile de "ambalare, de transport pe parcurs intern, precum şi alte cheltuieli interne ocazionate de îndeplinirea acestei acţiuni" vor fi de asemenea suportate de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

Guvernul a alocat însă de peste şapte ori mai mulţi bani pentru transportul apei plate pe ruta Bucureşti-Tokyo. Astfel, Guvernul a însărcinat MAE cu suportarea cheltuielilor de transport al apei plate de la Bucureşti la Tokyo. Actul normativ prevede în acest sens suplimentarea bugetului Ministerului de Externe cu suma de 383.000 de lei. Tot MAE va întreprinde demersurile necesare pentru ca, odată ajunsă la destinaţie, apa plată să fie preluată de către partea japoneză, iar predarea propriu-zisă a ajutorului umanitar se va face prin grija ambasadei României la Tokyo.

MAE va răspunde de modul de utilizare a acestei sume, se mai arată în actul normativ care prevede că banii necheltuiţi de minister vor fi restituiţi pentru reîntregirea Fondului de Rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului.

În 11 martie, în Japonia a avut loc un cutremur de 8,9 grade pe scara Richter, urmat de numeroase replici şi de un tsunami devastator.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici