Hackerul "Guccifer" a fost prins la Arad

Hackerul "Guccifer" a fost prins miercuri, de procurorii DIICOT, în urma unei percheziţii în judeţul Arad, acesta fiind suspectat că a spart conturile de email ale unor persoane publice, printre care şi pe cel al directorului SRI George Maior.

5532 afișări
Imaginea articolului Hackerul "Guccifer" a fost prins la Arad

Hackerul "Guccifer" a fost prins la Arad

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală , împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, au percheziţionat, miercuri, locuinţa lui Marcel Lazăr Lehel, din judeţul Arad.

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, învinuitul L.M.L a accesat în mod repetat şi fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidenţiale aflate în poşta electronică, după care a schimbat parolele de autentificare, restricţionând astfel accesul utilizatorului de drept la datele informatice aflate în poşta electronică", se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Hackerul "Guccifer" a transferat neautorizat în propriul sistem informatic datele informatice aflate în conturile de e-mail compromise.

"Ulterior, învinuitul a divulgat conţinutul corespondenţei către public, acţiuni frauduloase săvârşite în scopul lezării intimităţii în mediul on-line şi denigrării imaginii publice ale persoanelor în cauză", a precizat DIICOT.

Bărbatul a fost condamnat definitiv pentru fapte similare, fiind în stare de recidivă postcondamnatorie, potrivit sursei citate.

Anchetatorii români au cooperat în această cauză cu autorităţi din Statele Unite ale Americii.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Operaţiuni Speciale.

Marcel Lazăr Lehel, care folosea pseudonimele "Guccifer" şi "Micul fum", ar fi accesat conturile de e-mail şi de facebook ale unor persoane publice, printre care directorul SRI George Maior, Colin Powell, membri ai familiilor Bush şi Rockefeller şi oficiali ai administraţiei Obama.

În 8 februarie 2012, hackerul "Micul fum" a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, de către Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti.

Marcel Lazăr Lehel ar fi accesat ilegal conturile de e-mail şi pe cele de pe platforma de socializare facebook aparţinând unor angajaţi ai unui trust media şi unor persoane publice, iar ulterior a făcut publice discuţii private şi fotografii ale acestora.

În 19 august 2011, Marcel Lazăr Lehel, în vârstă de 40 de ani, a fost reţinut, pentru comiterea a 25 de infracţiuni de acces fără drept la sisteme informatice, 25 de infracţiuni de modificare fără drept şi restricţionarea accesului la date informatice, 25 de infracţiuni de transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic şi 15 infracţiuni de violarea secretului corespondenţei.

Bărbatul este acuzat că, în perioada octombrie 2010 - iulie 2011, a accesat fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail şi conturile aferente platformei de socializare Facebook, aparţinând lui Dragoş Moştenescu, Corina Caragea, Laura Cosoi, Roxana Ivănescu, Rona Hartner, Iliviu Lesu, Daniela Aciu, Irina Reisler Căpitanu, Violeta Babliuc, Monica Barbu, Lenuţa Aciu, Simona Rădulescu, Denisa Barboni, Bianca Drăguşanu, Cristian Pulhac, Ada Milea, Organizaţia de Tineret APDL, potrivit anchetatorilor.

Ca mod de operare, Lazăr Lehel ar fi restricţionat accesul utilizatorilor de drept la sistemele informatice şi a copiat în mod neautorizat informaţiile, fotografiile şi corespondenţa privată stocate în cadrul conturilor părţilor vătămate, au stabilit procurorii DIICOT.

Ulterior, el a divulgat conţinutul corespondenţei către public, prin intermediul reţelei de socializare, postând pe conturile personale create special în acest scop - "Micul fum" şi "Thevem Theven" informaţii şi date confidenţiale, respectiv fotografii, mesaje electronice şi alte discuţii private purtate de către părţile vătămate pe conturile de socializare şi aplicaţiile de chat.

Printre cei afectaţi de acţiunile lui "Guccifer" se află şi actorul american Steve Martin, John Dean, fost consilier al preşedintelui Richard Nixon, actriţa Mariel Hemingway, trei membri ai Camerei Lorzilor din Marea Britanie, Laura Manning Johnson, fost analist CIA, George Roche, fost secretar al Forţelor Aeriene, şi preşedintele MetLife (companie de asigurări).

Conform unora dintre persoanele afectate, conturile au fost sparte de pe adrese IP din Grecia şi Rusia, scria Thesmokinggun.com.

Hackerul "Guccifer" a revendicat, în februarie 2013, piratarea unor conturi de e-mail aparţinând unor membri ai familiei Bush, divulgând corespondenţă de natură personală.

În august 2013, "Guccifer" a postat pe pagina sa de Facebook un link către o corespondenţă prin e-mail între fostul secretar american de Stat Colin Powell şi europarlamentarul PSD Corina Creţu.

"Un trădător al patriei", a scris hackerul pe wall-ul lui Powell pe Facebook, ataşând un link spre un drive Google cu e-mailuri primite de Powell de la Creţu în perioada 2010-2011, prin contul său pe AOL.

În aceste e-mailuri, Creţu îl numeşte pe Powell, originar din Bronx, New York, "dragostea vieţii mele" şi sugerează că scrie despre o poveste de dragoste mai veche, potrivit TheSmokingGun.com.

Fostul secretar de Stat american a fost nevoit să ofere clarificări despre relaţia sa cu Corina Creţu, în urma acestor dezvăluiri.

Potrivit mai multor publicaţii, între care The Daily Mail, Huffington Post, New York Daily News şi postului american de televiziune Fox News, fostul general a răspuns unor întrebări din partea site-ului The Smoking Gun.com, afirmând că nu şi-a înşelat soţia - cu care este căsătorit de aproximativ 50 de ani - cu Creţu, în prezent europarlamentar PSD, după ce e-mailuri "de natură foarte persoană" au fost făcute publice.

Powell a declarat că a cunoscut-o pe Creţu în urmă cu aproximativ zece ani, în timp ce era secretar de Stat al fostului preşedinte George W. Bush, iar ea era purtător de cuvânt al preşedintelui României Ion Iliescu. El a subliniat că s-au întâlnit personal "o dată sau de două ori" în ultimii opt ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici