Instituţii blocate de proteste în întreaga ţară. Preşedintele ANAF: Stimulentele pe august vor fi acordate săptămâna viitoare

Mii de angajaţi de la administraţiile financiare, din trezorerii, din casele de pensii, din direcţiile de ocupare a forţei de muncă şi din casele de asigurări de sănătate au oprit lucrul, joi, în semn de solidaritate cu angajaţii de la Ministerul Finanţelor, care protestează pentru a doua zi consecutiv.

75 afișări
Imaginea articolului Instituţii blocate de proteste în întreaga ţară. Preşedintele ANAF: Stimulentele pe august vor fi acordate săptămâna viitoare

Instituţii blocate de proteste în întreaga ţară. Preşedintele ANAF: Stimulentele pe august vor fi acordate săptămâna viitoare (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Joi dimineaţă au încetat activitatea, pentru a doua zi consecutiv, angajaţi din Finanţe din judeţele Cluj, Iaşi, Prahova, Buzău, Timiş, Constanţa, Braşov, Vaslui, Neamţ, Galaţi, Alba, Arad, Gorj, Dâmboviţa, Argeş, Bihor, Covasna, Bistriţa-Năsăud, Harghita.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, le-a spus, joi, angajaţilor care protestează în instituţie, după discuţiile cu liderii sindicali, că stimulentele pe august şi septembrie vor fi deblocate, după ce o comisie formată din sindicalişti şi reprezentanţi ai MFP va analiza modul de acordare.

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat că stimulentele aferente lunii august vor fi acordate săptămâna viitoare angajaţilor din Ministerul Finanţelor care au contribuit decisiv la creşterea încasărilor bugetare şi reducerea evaziunii fiscale.

"Se vor constitui comisii, prin care se vor acorda stimulente în funcţie de criterii de performanţă, în funcţie de anumiţi indicatori, pentru persoanele care au contribuit decisiv la creşterea încasărilor bugetare sau la combaterea fenomenului de evaziune fiscală", a spus Blejnar.

El a arătat că pentru luna august stimulentele vor fi acordate în cursul săptămânii viitoare. Comisiile urmează să stabilească şi stimulentele pentru luna septembrie.

Liderul Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, le-a transmis protestatarilor din faţa sediului Ministerului de Finanţe ce decizii au fost luate în urma negocierilor cu ministrul Gheorghe Ialomiţianu şi le-a spus că de acum înainte ei stabilesc dacă mai rămân sau pleacă.

"S-a stabilit ca stimulentele să se dea şi acum, şi întotdeauna, însă pentru cele restante este nevoie de întocmirea unei liste pe care să o semneze şi cei din teritoriu. În această listă trebuie arătat exact cum sunt împărţite aceste stimulente. Listele vor fi verificate de noi, de sindicat şi de o comisie din minister. Dar am stabilit, şi ministrul a fost de acord, ca stimulentele să fie semnate şi acordate", le-a spus Marica protestatarilor aflaţi în faţa sediului Ministerului de Finanţe.

Marica le-a mai spus acestora că, în timpul întâlnirii, ministrul Ialomiţianu a promis că noua lege de salarizare va fi adoptată marţi.

O a treia chestiune pentru care a primit asigurări de la ministru a fost asistenţa juridică pentru angajaţii "din control", care ar urma să fie reprezentanţi în justiţie de juriştii statului atunci când sunt daţi în judecată pentru abuzuri.

"Eu i-am spus ministrului că este prima oară când am încredere în el şi că dacă nu se ţine de cuvânt ne luăm din nou de gât. De acum înainte voi decideţi ce faceţi, vă consultaţi între voi şi stabiliţi dacă mai rămâneţi sau nu", le-a spus Marica protestatarilor.

Aceştia l-au întrebat nedumeriţi dacă Ialomiţianu a semnat sau nu documentele necesare pentru ca ei să-şi primească stimulentele, dar Marica a răspuns că documentele nu pot fi semnate până când listele conţinând sumele exacte nu sunt verificate de comisia bipartită.

Protestatarii au dorit să mai ştie dacă înţelegerea despre care le-a vorbit a fost asumată oficial de ministrul Ialomiţianu prin vreo semnătură, liderul sindical spunându-le că acest lucru nu s-a întâmplat.

Întrebat dacă are încredere în ministru, Marica le-a răspuns protestatarilor: "Eu n-am încredere în nimeni. Am încredere doar în voi".

Angajaţii Caselor de asigurări de sănătate au încetat lucrul

Angajaţii Caselor de asigurări de sănătate, inclusiv cei ai CNAS, au oprit lucrul, joi, la ora 12.00, şi au ieşit din birouri, rămând să protesteze pe holurile instituţiilor, în semn de solidaritate cu colegii lor din finanţe, muncă şi administraţie.

"Suntem şi noi solidari cu ceilalţi protestatari. Şi noi avem multe probleme şi nemulţumiri", au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţi ai Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti.

Şi angajaţii ANOFM protestează

Şi angajaţii de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de la Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti au oprit activitatea, joi, de la ora 9.00 şi au ieşit pe holurile instituţiei, cerând să primească drepturile salariale care le-au fost sistate. Reprezentanţii acestora discută, la ora transmiterii acestei ştiri, cu ministrul Ioan Botiş.

Unele confederaţii sindicale şi federaţiile din educaţie au anunţat că îi susţin pe angajaţii care protestează şi au cerut Ministerului Finanţelor, ANAF şi Guvernului să plătească de urgenţă stimulentele salariale.

Liderii sindicali au anunţat că, din cauza nemulţumirilor care s-au adunat în timp, vor fi protste în cascadă în toată ţara.

Angajaţii din poştă şi comunicaţii s-au alăturat protestelor

Federaţia Sindicatelor din Poştă şi Comunicaţii, ce reprezintă interesele a peste 30.000 de membri de sindicat din Poşta Română, se solidarizează cu acţiunile de protest ale angajaţilor din sectorul bugetar - funcţionari publici şi personal contractual, poliţişti, angajaţi din învăţământ sau din sănătate, au anunţat, joi, reprezentanţii Blocului Naţional Sindical, într-un comunicat de presă.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Poştă şi Comunicaţii au anunţat că membrii organizaţiei vor participa la acţiunile organizate în solidaritate cu colegii din sectorul bugetar, precum şi la protestele decise deja de confederaţiile sindicale naţionale.

Sindicaliştii din Poştă şi Comunicaţii spun că dacă acţiunea de protest a angajaţilor din sectorul bugetar va continua şi săptămâna viitoare, vor organiza pichete la toate sediile de prefecturi din ţară, iar în Bucureşti vor avea loc acţiuni în faţa ministerelor unde se desfăşoară conflictele de muncă.

Zeci de cadre didactice din Capitală protestează la sediul Ministerului Educaţiei

Câteva zeci de cadre didactice din Capitală protestează, joi, la sediul Ministerului Educaţiei, în semn de solidaritate cu colegii din toate domeniile de activitate, aceştia cerându-i ministrului Daniel Funeriu să îşi dea demisia şi strigând "Daţi-ne banii".

În faţa Ministerului Educaţiei s-au adunat aproximativ 30 de sindicalişti, afiliaţi la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ FSLI), care spun că au venit în semn de solidaritate cu colegii din celelalte sectoare de activitate care au oprit lucrul.

Angajaţii din Ministerul Transporturilor protestează cu banderole tricolore pe braţe, fără să oprească lucrul

Angajaţii din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) s-au solidarizat, joi, cu colegii lor de la Finanţe şi protestează cu banderole tricolore pe braţe, fără să oprească lucrul, nemulţumiţi de reducerea salariilor cu 25%, au anunţat reprezentanţii Sindicatului Salariaţilor din MTI.

"Această mişcare de protest se manifestă prin purtarea unei banderole tricolore pe braţ, fără întreruperea activităţii. Angajaţii MTI îşi manifestă nemulţumirea cu privire la reducerea venitului cu 25% (real 40%) şi solicită majorarea salariului minim pe economie", au precizat reprezentanţii Sindicatului Salariaţilor din MTI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici