"International Health Forum 2015" - Bănicioiu: Anul viitor va creşte bugetul alocat pentru medicamente

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat marţi, la conferinţa "International Health Forum 2015", că anul viitor va creşte bugetul alocat pentru medicamente, precizarea fiind făcută după ce preşedintele APMGR, Dragoş Damian, a arătat că este nevoie de o majorare cu cel puţin 10 la sută.

126 afișări
Imaginea articolului "International Health Forum 2015" - Bănicioiu: Anul viitor va creşte bugetul alocat pentru medicamente

Bănicioiu: Anul viitor va creşte bugetul alocat pentru medicamente (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Dragoş Damian, a declarat că taxa clawback trebuie să devină predictibilă pentru această industrie, amintind că producătorii de medicamente au fost în situaţia de a li se dubla costurile.

"Acesta este principalul lucru pe care ni-l dorim. În 2009 au spus că taxa clawback va fi o măsură temporară. (...) Susţinem ca această taxă să fie justă, adică producătorii de medicamente să plătească pentru veniturile pe care le fac, nu ca acum, şi cu adaosurile terţilor. Pentru noi, ca şi investitori în economia românească, este important să transmitem corporaţiilor că putem investi în continuare. Acestea sunt puntele pe care le-am dezbătut cu Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Agenţia Naţională a Medicamentului. Cel mai important lucru este că, pe lângă producători, şi statul român să investească bani în medicamente. S-au găsit bani pentru salariile medicilor, ar trebui să crească cel puţin cu 10 la suta bugetul alocat pentru medicamente", a spus Damian, la conferinţa organizată de APMGR, cu sprijinul Asociaţiei Europene a Medicamentelor Generice şi Biosimilare.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a precizat că ar fi foarte uşor de rezolvat problema dacă bugetul s-ar face la o dezbatere, însă a confirmat că, pe lângă salariile medicilor, va creşte şi bugetul alocat medicamentelor.

"Din păcate, bugetul nu se face aşa uşor, dar pot să vă confirm creşterea de bani alocaţi nu doar pentru medici, unde era şi normal, pentru că dacă nu ne grăbeam nu aţi mai fi avut cu cine lucra. Al doilea pas va fi o creştere a bugetului alocat pentru medicamente, dar asta se întâmplă natural, prin reducerea de preţuri. (...) Va fi o creştere pe anul viitor", a spus Bănicioiu.

Ministrul Sănătăţii a vorbit şi despre o propunere privind cote pentru farmacii, arătând că nu i se pare foarte bună.

"Este o discuţie, nu este o decizie finalizată, dar lucrăm la această idee. Trebuie să discutăm şi cu distribuitorii. Trebuie ca aceste măsuri să nu impacteze pe accesul pacienţilor la medicaţie. Trebuie să analizăm să vedem dacă este posibilă în România. Facem comparaţie cu alte ţări, dar diferenţa este foarte mare între Produsul Intern Brut al României şi al altor ţări. Noi trebuie să ne direcţionăm eforturile spre ceea ce putem. Nu trebuie să creăm aşteptări false, mişcări fanteziste, iar aceste măsuri trebuie să creeze o piaţă sustenabilă din punct de vedere economic şi care să asigure predictibilitatea medicaţiei pentru pacient", a spus Bănicioiu.

Printre subiectele discutate la conferinţa "International Health Forum 2015", organizată de APMGR, sunt: reformarea sistemului de sănătate din România pe baza modelelor de succes, implementate în alte state UE; asigurarea unui acces mai larg la tratamente medicale pentru pacienţi prin elaborarea unor strategii sustenabile în domeniul sănătăţii; "Semestrul European" şi impactul recomandărilor pentru Romania asupra politicilor de sănătate şi inovaţie; industria medicamentelor generice: sector strategic pentru economia României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici