Ion Cristoiu, despre proteste: Exprimă o nemulţumire faţă de actuala guvernare. Guvernul trebuie să plece, e mort. Preşedintele să preia frâiele

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că numărul mare de protestatari care au ieşit în stradă sâmbătă seara la chemarea AUR arată nemulţumirea faţă de actuala guvernare, precum şi efectul alierii USR PLUS cu partidul lui George Simion pe care astfel l-a legitimat, transformându-l într-unul frecventabil.

12313 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu, despre proteste: Exprimă o nemulţumire faţă de actuala guvernare. Guvernul trebuie să plece, e mort. Preşedintele să preia frâiele

Ion Cristoiu, despre proteste: Exprimă o nemulţumire faţă de actuala guvernare. Guvernul trebuie să plece, e mort. Preşedintele să preia frâiele

“Protestul este unul din marile evenimente. Numărul uriaş, mare...uriaş în raport cu ce putea să strîngă AUR. Nu suntem în preajma unor alegeri şi dacă un partid care are în Parlament numai 10% are o asemenea forţă de mobilizare înseamnă că e ceva în neregulă. Semnificaţiile sunt destul de grave. Eu nu cred că numărul ăsta, care este chiar uriaş în raport chiar cu poporul român care, de regulă, nu reuşeşte să se mobilizeze. De data aceasta este o mobilizare a unui partid. El şi-a asumat asta. Cred că principala semnificaţie este că nu numai măsurile de restricţii, ele sunt aproape în toate ţările europene, au dus la această ieşire în stradă. Ele exprimă o nemulţumire faţă de actuala guvernare. O altă semnificaţie este, şi o spun cu toată responsabilitatea, efectul alianţei USR PLUS cu AUR. Acea moţiune de cenzură a legitimat AUR, care a fost un partid izolat pe scena politică a ţării (...) Acum, prin această validare el a devenit frecventabil. Trei. Niciunul dintre liderii USRPLUS nu a luat atitudine faţă de demonstraţie. Ei sunt vaccinişti. Normal era ca, în cadrul congresului, Dacian Cioloş sau Dan Barna să ia atitudine, pentru că avem două extreme USR PLUS este adeptul absolut al vaccinării şi al măsurilor de restricţie şi, dincolo, AUR este împotrivă”, a afirmat publicistul sâmbătă seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la Aleph News.

Ion Cristoiu spune că Guvernul Câţu trebuie să plece pentru că nu mai are forţă, iar sfidarea restricţiilor la mitingul din Piaţa Victoriei arată că este nevoie de reinstaurarea autorităţii. În opinia sa, prelungirea agoniei acestui guvern este aproape un atentat la siguranţa naţională.

“O să vedeţi... partidele, hai să le spunem pro europene vor plăti acest gest iresponsabil pentru că în relaţia dintre partide există nişte limite (...) Niciodată Vadim Tudor nu ar fi reuşit să adune atâta lume care să sfideze măsurile de restricţie. Nu în ultimul rând este semnul că Guvernul Cîţu trebuie să plece. Nu pentru că vrea USR PLUS, nu pentru că nu mai vrea Ludovic Orban, ci pentru că nu mai are forţă. Aceste sfidări ale Poliţiei, Jandarmeriei arată un guvern slab, ca forţă. Dacă s-ar simţi pumnul, în sensul autorităţii, a unui guvern puternic nu ar fi avut curaj. Eu cred că fiecare zi care se prelungeşte cu guvernul acesta ... Guvernul Cîţu trebuie să demisioneze, nu pentru că vor cei de la USR PLUS. Chiar dacă vor să facă guvern minoritar trebuie să demisioneze. Guvernul se târâie, şi-a epuizat bateriile. E neapărată nevoie... indiferent că e cu USR PLUS, că e cu PSD, că e minoritar, e nevoie de un nou început. Adică pleacă acest guvern, vine altul şi până se erodează putem ieşi din iarnă. De regulă, orice premier nou care ar veni dă un nou început şi suflul ăla care e după alegeri (...) Orice prelungire şi dacă e Klaus Iohannis autorul acestei prelungiri, este aproape un atentat la siguranţa naţională. Nu mai rezistă, nu mai merge”, a insistat publicistul.

Ion cristoiu spune că lipsa unor măsuri ferme de combatere a pandemiei îşi are cauza tot în slăbiciunile acestui guvern.

“Guvernul Cîţu e mort, electoral s-a terminat. Mort fiind, nici Bode, nici bunica nu se mai ocupă de aplicarea legii pentru că toţi zic bă, o să plec. Trebuie urgent de luni să demisioneze Cîţu şi să facem guvern şi dacă e minoritar, şi dacă Bode e confirmat ca ministru de Interne. Deja maşinăria nu.. cine să le dea ordin? Nu pledez pentru restricţii, dar dacă ai hotărât restricţiile... mai degrabă nu le hotăreşti decît să le hotărăşti şi să dea înapoi”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu susţine că este prima dată în istoria postdecembristă când un guvern intră în criză la 8 luni după alegeri fără să facă nimic, iar preşedintele Iohannis ar trebui să-i ceară demisia premierului Cîţu pentru a da un suflu nou guvernării.

“De duminică seara trebuie să declanşezi mecanismul de împrospătare a puterii, a autorităţii. Demisionează Florin Cîţu luni, mi se pare corect, nu-l dă jos prin moţiune de cenzură, dar demisionează, nu ca să rămână, şi se formează un nou guvern. Premierul nou indifenet cine o fi şi dacă e guvern minoritar şi dacă e guvern cu PSD, şi dacă e guvern cu USR PLUS, e nou, nou. (...) De data aceasta chiar mi se pare că e ceva în neregulă, pentru că e scăpat de sub control, nu mai e nicio autoritate. Este aproape un război. Această pandemie e un război. În acest război nu mai am autoritate. Preşedintele trebuie să-l forţeze pe Cîţu să-şi dea demisia. Pentru că USR PLUS a simţi că guvernul e moale, că e moale preşedintele. Marea problemă în această ţară, după 1990, dar cu atât mai mult acum, este absenţa fermităţii. Toată lumea cînd ajunge la putere parcă ar fi alegeri mîine. Niciun  demnitar, niciun premier niciun preşedinte nu riscă, ce-o fi, o fi. Este prima dată în istoria postdecembristă când un guvern intră în criză după 8 luni şi fără să facă nimic.”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu remarcă lipsa oricărei strategii a aripii câştigătoare din PNL şi a preşedintelui Iohannis în condiţiile în care USR PLUS, ieşit din congres cu Dacian Cioloş preşedinte, ridică miza negocierilor pentru revenirea în coaliţie.

“Dacă aţi observat, PNL care a câştigat acum, aripa asta e moartă. Cîţu nu ştiu pe unde e, Rareş Bogdan a dispărut, Alina Gorghiu a dispărut, Boc e prin bălării şi preşedintele prin Germania. Adică nu simt acum un semnal. Băi USR PLUS, uite ce e, mai vreţi la guvernare? Pentru că ei deja ridică miza. Până acum voiau doar să cadă Cîţu. La ora actuală la nivelul Preşedinţiei şi al PNL, aripa Cîţu, nu există o strategie, un plan B. Acum, în legătură cu USR PLUS trebuie să stabileşti o strategie, pe planuri. Planul A, negociem cu ei. Dacă îşi iau nasul la purtare negociem cu Y sau nu negociem. Dar ei nu au niciun plan. Este o ţară neguvernată”, a susţinut preşedintele.

Ion Cristoiu nu dă nicio şansă refacerii coaliţiei în formula dinainte de criză, arătând că USR PLUS a simţit slăbiciunea PNL care nu a fost în stare să-l pună la punct pe Ludovic Orban după ce a pierdut preşedinţia partidului.

“Dacă nu ar fi fost declaraţiile lui Dacian Cioloş, după ce a repurtat victoria că nu e suficient să plece Florin Cîţu, aş fi spus că merge. Nu există nicio şansă de refacere a coaliţiei pentru că au resimţit slăbiciunea PNL aripa Cîţu. Ludovic Orban de o săptămână a atacat PNL întruna. El trebuia dat afară din partid. Primul semn de slăbiciune. Şi a rămas în continuare preşedintele Camerei Deputaţilor. În asemenea momente, în democraţie, în dictatură autoritatea dă semn de putere, de forţă. (...) Apropo de demonstratie, admiţând că USR PLUS vrea să intre în Opoziţie, cel mai important partid rămâne tot AUR pentru că dacă vă uitaţi acum câştigă cine cine e mai violent. Dacă va fi guvern minoritar, şi USR PLUS intră în Opoziţie, nu va avea nicio şansă”, a avertizat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că dacă Florin Cîţu va supravieţui moţiunii de cenzură a PSD, care va fi dezbătută marţi în Parlament, ar fi o crimă deoarece ţara este neguvernabilă.

“Eu spun că trebuie să plece tot Guvernul vine un nou premier şi se dă un nou suflu. Ar fi o crimă dacă Florin Cîţu supravieţuieşte la această moţiune de cenzură şi nu se întâmplă nimic. Este neguvernabilă ţara. Nu e vorba de a supravieţui. Sunt şanse să supravieţuiască. Toată şmecheria aia a PSD cu anticipatele ...Cine votează o moţiune de cenzură ca să fie alegeri anticipate? Nimeni. (...) Au trecut varianta anticipatelor în speranţa că guvernul acesta Cîţu, că a fost un aranjament, nu o să cadă la moţiunea de cenzură şi o să se târâie. Dacă nu sunt alegeri anticipate, AUR poate să facă până în ianuarie 1000%”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu consideră că, în contextul unui guvern mort, fără suflu,  preşedintele Iohannis ar trebui să preia frâiele, şi, prin convocări la Cotroceni şi stabilirea unor măsuri, să dea un semnal de putere, de autoritate.

“Preşedintele să preia el frâiele, nu premierul. Adică am un factor stabil, care e preşedintele şi poate să dea măcar un semnal. Luni dimineaţă convoacă la Cotroceni pe toţi factorii responsabili, pe Cîţu şi spui măsurile, măcar să dea un minim semnal, care nu are legătură cu Guvernul (...) Guvernul e mort, nu are suflu. Când îţi ies 15.000 de oameni în stradă şi zbiară la tine şi împotriva restricţiilor, oamenii ăştia care au ieşit înseamnă că pe undeva se simt puternici, înseamnă că trebuie să dai semnal de putere. Numai preşedintele, el e singurul care poate. Nu mă aştept câtă vreme el ţine o cuvântare că e îngrozit”, a mai spus publicistul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici