Judecătoria Sectorului 4 a început judecata pe fond în dosarul Colectiv. Procurorii au cerut reunirea dosarelor, iar pe 21 martie se va discuta solicitarea

Primul termen pe fond din dosarul Colectiv, în care sunt judecaţi patronii clubului şi ai firmei de artificii, a început cu o amânare, urmând ca pe 21 februarie să aibă loc un alte termen. Ulterior, pe 21 martie se va discuta cererea parchetului de reunire a cauzei cu cea de la Tribunalul Bucureşti. Judecătoria Sectorului 4 a început, marţi, judecata pe fond în dosarul Colectiv,în care patronii clubului, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu sunt acuzaţi de ucidere din culpă, vătămare corporală şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

764 afișări
Imaginea articolului Judecătoria Sectorului 4 a început judecata pe fond în dosarul Colectiv. Procurorii au cerut reunirea dosarelor, iar pe 21 martie se va discuta solicitarea

Judecătoria Sectorului 4 începe judecata pe fond în dosarul Colectiv

UPDATE 12:40 Primul termen pe fond din dosarul Colectiv, în care sunt judecaţi patronii clubului şi ai firmei de artificii, a început cu o amânare, urmând ca pe 21 februarie să aibă loc un alte termen. Ulterior, pe 21 martie se va discuta cererea parchetului de reunire a cauzei cu cea de la Tribunalul Bucureşti.

Procurorul de şedinţă a cerut magistraţilor Judecătoriei Sectorului 4 ca atât cauza în care sunt judecaţi patronii clubului şi ai firmei de artificii cât şi cea de la Tribunal, în care este judecat fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, să fie conexate. Procurorul a susţinut că Judecătoria Sectorului 4 este în imposibilitatea de a da o hotărâre civilă în dosare, astfel încât victimele să fie despăgubite aşa cum s-ar cuveni, motiv pentru care a cerut trimiterea cauzei la tribunal. Instanţa a trimis cerere la Tribunalul Bucureşti pentru a se comunica stadiul în care se află dosarul în care este judecat fostul edil, urmând a se lua în discuţie la 21 martie.

Rudele victimelor au venit la instanţă cu fotografii ale celor care au murit în incendiul din Colectiv.

"Mi se pare ridicol că avem mai multe dosare, procuratura le-a disjuns. Mie mi se părea normal să fie un proces de la început. Timpul trece şi nu se întâmpla nimic. Cei vinovaţi stau liniştiţi acasă. Nu pot să cred în dreptate, în posibilitatea să aflam un adevăr clar la tot ce s-a întâmplat. Nu pot să nu mă iau si de politică. Avem un fost ministru al Sănătăţii care acum e parlamentar, acest Bănicioiu care acum a avut tupeu să candideze şi culmea e că e şi susţinut. A luat foc Bamboo şi se ştie un lucru. Dupa Colectiv, s-a pasat răspunderea la patroni. Sunt convins că Bamboo va plăti bani mulţi impozite şi, cu siguranţă, a avut grijă de toată lumea din jur, mă refer la administraţie. Dar răspunderea este a patronilor, statul nu răspunde cu nimic. Nu s-a schimbat nimic", a declarat Eugen Iancu, tatăl unui băiat care a muritîn incendiu.

"Am cerut de la început să fie un singur proces având în vedere amploarea lui şi gravitatea faptelor. Pe de altă parte, sunt motive de amânare şi procesul devine tot mai complex. Nu ştim cât va dura. E prima oară când intru într-un tribunal. Nu ar fi trebuit să fiu aici. Plec, totuşi, cu speranţă. Poate par naiv, înca mai sper ca cei vinovaţi vor plati şi numai aceste trei dosare vor fi urmărite, ci şi ceilalţi despre care noi spunem că sunt vinovaţi", spune Narcis Hogea, tatăl unui tânăr care a decedat în club.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins, pe 29 decembrie, contestaţiile inculpaţilor din dosarul Colectiv faţă de decizia din luna octombrie a Judecătoriei Sectorului 4, care a stabilit că instanţa a fost sesizată în mod legal, dispunând să se înceapă judecata.

Astfel, la mai bine de un an de la incendiul din clubul Colectiv, în urma căruia 64 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte peste o sută au fost rănite, în dosarul Colectiv urmează să fie audiaţi în faţa judecătorilor atât inculpaţii, cât şi cele 185 de părţi civile constituite în acest caz.

Procurorii de la Parchetul General au trimis în judecată dosarul Colectiv la data de 28 aprilie 2016. Patronii clubului, George Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea şi Costin Mincu, sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Cercetările au fost extinse şi asupra reprezentanţilor firmei care a livrat artificiile în club, Golden Ideas Fireworks. Artificierul firmei, Viorel Zaharia, este acuzat de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă în timp ce patronii Cristian Niţă şi Daniela Niţă sunt acuzaţi de favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri. Cristian Niţă a fost interceptat de anchetatori în timp ce discuta cu o angajată, a doua zi după incendiul din club, despre ştergerea unor documente care puteau constitui probe în dosar. Angajata le-a spus anchetatorilor că firma practic nu avea evidenţă contabilă şi că s-a panicat după ce a văzut efectele incendiului din Colectiv, motiv pentru care a recurs la ştergerea unor documente.

În dosar au fost puse sub acuzare firmele SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, în formă agravantă, având ca urmare decesul mai multor persoane şi vătămare corporală din culpă, în formă agravantă, având ca urmare vătămarea mai multor persoane.

Din dosarul Colectiv au fost disjunse şi alte dosare, unul dintre ele în privinţa lui Marian Moise, pirotehnistul rănit în urma incendiului. Acesta era angajat al firmei care a furnizat artificiile, iar în seara de 30 octombrie 2015 s-a ocupat de montarea lor în club. Astfel, alături de Marian Moise, se fac cercetări şi faţă de celelalte persoane trimise în judecată.

Cea de-a doua cauză se referă la ISU, Departamentul de Urbanism al Primăriei Sectorului 4, firma de construcţii care s-a ocupat de clădirea clubului şi societatea care a montat buretele în incintă. Cererea de extindere a urmăririi penale în acest sens a fost depusă de reprezentantul legal a 20 de părţi civile din dosar, la data de 11 aprilie 2016.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici