Klaus Iohannis, AMENDAT de Consiliul pentru combaterea discriminării pentru apelativul "penali"/ UPDATE Preşedintele contestă măsura: Este o decizie politică

Preşedintele Klaus Iohannis a fost amendat, miercuri, de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, cu suma de 2.000 de lei, pentru că în declaraţiile publice a folosit termenul "penali".

4190 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis, AMENDAT de Consiliul pentru combaterea discriminării pentru apelativul "penali"/ UPDATE Preşedintele contestă măsura: Este o decizie politică

Klaus Iohannis, AMENDAT de Consiliul pentru combaterea discriminării pentru apelativul "nişte penali"

În replică, pPreşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va contesta decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării de a-l sancţiona cu 2.000 de lei, considerând măsura ca fiind una politică.

"Preşedintele României consideră că este o decizie politică şi va contesta la instanţa competentă decizia CNCD", se arată într-un răspuns al Administraţiei Prezidenţiale pentru MEDIAFAX.

Potrivit anunţului oficial al CNCD: "Utilizarea termenului “penali” de către preşedintele României, Klaus Iohannis, reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate a persoanelor care se află în procedură judiciară fara a fi condamnaţi, potrivit art. 2, alin. 1, si art 15. din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat amenda contravenţională în cuantum de 2000 lei".

În acest caz votul a fost de 5 la 4.

Totodată, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a stabilit, cu unanimitate, că "utilizarea termenului de “festivalul inculpaţilor” de către procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, nu excede libertăţii de exprimare, conform jurisprudenţei CEDO în domeniu".

Instituţia recomandă ambelor pesoane să evite formulările care sunt de natură să afecteze dreptul la demnitate a persoanelor cercetate penal şi în cazul cărora nu există o hotârâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

Sesizarea a fost depusă de Lumea Justiţiei în luna februarie la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi vizează folosirea etichetelor ”penali” şi ”inculpaţi”, în conferinţe de presă, de către preşedintele Klaus Iohannis şi Laura Codruţa Kovesi celor care ”atacă justiţia”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici