Video Kovesi, avizată în CSM pentru un nou mandat la DNA: O modificare legislativă ne-ar ajuta să aplicăm acordul de recunoaştere a vinovăţiei - VIDEO

Secţia de procurori a Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat în unanimitate numirea Laurei Codruţa Kovesi pentru un nou mandat la şefia DNA.

3366 afișări

Laura Codruţa Kovesi a primit aviz favorabil, în unanimitate de la Secţia de procurori a CSM pentru un nou mandat la conducerea DNA.

“Sunt foarte mulţumită de rezultat. Avem toate premisele să credem că DNA va continua munca începută acum câţiva ani”, a declarat ministrul Justiţiei Raluca Prună, după avizarea Laurei Codruţa Kovesi de către CSM.

Laura Codruţa Kovesi, a fost audiată la sediul CSM, unde a declarat că "stabilitatea instituţională a DNA este foarte importantă şi este importantă şi menţinerea cadrului legislativ".

"Toate aceste rezultate nu ar fi fost posibile fără contribuţia importantă a echipei manageriale şi mi-aş dori ca proiectele managerile să fie implementate cu aceeaşi echipă managerială", a mai spus Kovesi.

Totodată procurorul şef al DNA, a spus că cererile de apărare a reputaţiei chiar dacă "nu au ca finalitate sancţiun reprezintă un instument important pentru sistemul judiciar şi trebuie menţinut şi folosit".

"Există şi CNA, care are cam acelaşi rol, dar pentru magistraţi este mai important instrumenul legislativ pe care CSM îl are. Atunci când se stabileşte că afirmaţiile au fost denigratoare şi CSM dă o hotărâre, aceasta ar trebui să fie obligatorie ca şi dreptul la replică, să fie publicată în ziarul sau la postul de televiziune unde s-au făcut afirmaţiile iar în momentul în care hotărârea CSM este adoptată, ar trebui să fie obligatorie", a mai declarat aceasta.

În ceea ce priveşte scurgerile de informaţii Kovesi recunaoşte că au existat astfle de situaţii din "nefericire" şi că în cazul procurorilor "criteriile de integritate trebuie să fie superioare oricărei categorii".

"Ne-am confruntat în anul 2013 cu o astfel de situaţie, când un procuror şef al DNA a fost acuzat de acest lucru. Nimic nu ne-a împiedicat să facem dosar. De fiecare dată când genul acesta de dezvăluiri poartă semnul unor infracţiuni, am făcut dosare. Avem şi poliţişti care au lucrat în cadrul DNA şi au fost condamnaţi definitv pentru acest gen de infracţiuni. Avem reguli foarte stricte referitoare la modul în care sunt folosite informaţii clasificate", a spus Kovesi în faţa procurorilor.

Laura Codruţa Kovesi consideră că ar trebui înfiinţată "Agenţia pentru administrarea bunurilor sechestrate" pentru o mai bună evaluare a bunurilor pe care statul ar trebui să le recupereze.

"Cooperarea va fi una instituţională, vom avea o implicare foarte activă, este foarte important că această agenţie poate fi condusă de un procuror sau un judecător".

Cererea de reînvestire a Laurei Codruţa Kovesi va fi trimisă preşedintelui Klaus Iohannis, care va decide dacă o va numi pe aceasta în funcţa de procuror şef al DNA, pentru al doilea mandat.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, după interviul pe care l-a susţinut la CSM, că o modificare legislativă ar ajuta procurorii să aplice "instituţia acordului de recunoaştere a vinovăţiei".

În prezent, acordul de recunoaştere a vinovăţiei prevede o limită a pedepsei de şapte ani. Majoritatea infracţiunilor pe care noi le investigăm depăşesc această limită de şapte ani. O modificare legislativă ne-ar ajuta ca şi în cazul infracţiunilor de luare de mită şi spălare de bani să putem aplica această instituţie" a declarat Laura Codruţa Kovesi, la sediul CSM.

Totodată, Kovesi a mai spus că în ultimii ani "de foarte multe ori inculpaţii au dorit să întocmească aceast acord de recunoaştere a vinovăţiei dar din cauza acestei limite prevăzute în lege nu s-a putut încheia”.

Referitor la proiectele pe care conducerea DNA le are având în vedere ultima decizia a Curţii Constituţionale a României, cu privire la instituţia care pune în aplicare mandatul de supraveghere, Laura Codruţa Kovesi a precizat că aşteaptă "acea suplimentare a posturilor de poliţişti şi suplimentarea bugetului" iar ulterior se va decide în cadrul direcţiei dacă se va "replica la toate serviciile teritoriale" sau vor fi întărite "cele patru centre zonale" care există şi în prezent.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici