Legea privind creşele săptămânale şi cea privind o zi liberă pentru îngrijirea copilului, promulgate

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, marţi, mai multe legi cu impact social, printre care o iniţiativă de înfiinţare a creşelor cu program săptămânal, o lege privind acordarea unei zile libere pentru îngrijirea sănătăţii copilului şi o Ordonanţă pentru acordarea tichetelor de vacanţă.

2648 afișări
Imaginea articolului Legea privind creşele săptămânale şi cea privind o zi liberă pentru îngrijirea copilului, promulgate

Legea privind creşele săptămânale şi cea privind o zi liberă pentru îngrijirea copilului, promulgate (Imagine: Mihai Vasile/Mediafax Foto)

Preşedintele a promulgat Legea pentru modificarea Legii nr. 263/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor. Potrivit acestei legi, creşele cu program săptămânal se pot înfiinţa şi funcţiona doar în situaţii "excepţionale", în sistem public ori privat, au decis, marţi, senatorii, adoptând o iniţiativă ai cărei iniţiatori arată că unii copii din astfel de unităţi nu sunt vizitaţi deloc de părinţi, fiind o formă de abandon mascat.

Propunerea legislativă, care are ca iniţiatori un grup numeros de parlamentari PNL, PDL şi PSD. Potrivit proiectului, aşa cum a fost el modificat prin amendamente propuse de Comisia pentru învăţământ şi Comisia pentru administraţie, creşele asigură servicii de îngrijire, supraveghere şi educaţie a copiilor "de vârstă antepreşecolară".

Şeful statului a mai promulgat, marţi, legea privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătăţii copilului.

Proiectul de lege privind acordarea unei zile libere pentru îngrijirea copilului a fost iniţiat de 26 de parlamentari şi prevede acordarea unei zile lucrătoare libere pe an, părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copilului, în vederea verificării stării de sănătate a acestuia. De această posibilitate vor beneficia şi familiile cu doi copii, iar în cazul celor cu trei sau mai mulţi copii se vor acorda două zile libere pe an, consecutive sau separate, la latitudinea angajatorului.

Părinţii vor avea dreptul la ziua liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului, fără obligaţia angajatorului de a plăti drepturile salariale aferente. Liberul se acordă la cererea unuia dintre părinţi, la alegere, respectiv a reprezentantului legal al copilului, justificat ulterior cu acte doveditoare din partea medicului de familie al copilului, din care să rezulte controlul medical efectuat. Cererea trebuie depusă cu 15 zile înainte. Angajatorii vor fi obligaţi să acorde ziua lucrătoare liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului solicitată, iar prevederile legii se aplică atât angajatorilor publici, cât şi celor privaţi.

O altă lege promulgată de preşedintele Traian Băsescu este cea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanţă.

Legea prevede ca instituţiile publice, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale să poată acorda angajaţilor vouchere de vacanţă în valoare de maximum 6 salarii brute minime pe economie, cu care pot fi cumpărate pachete de servicii în unităţi de turism autorizate.

Voucherele de vacanţă se vor emite numai online şi vor fi suportate integral de angajatori. Prestarea serviciilor achiziţionate prin intermediul voucherelor se va face în unităţile turistice autorizate de Autoritatea Naţională pentru Turism, iar comisionul maxim perceput de aceste agenţii nu va putea depăşi 10% din valoarea pachetului de servicii oferit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici