Lider sindical: Se caută soluţii pentru continuarea funcţionării Companiei Naţionale a Uraniului

Conducerea Ministerului Energiei şi a Companiei Naţionale a Uraniului caută soluţii pentru ca această companie să-şi poată continua activitatea, în special pentru preluarea producţiei, dar se discută şi de un program de restructurare, a declarat, luni, liderul sindical Mugurel Huţuleac.

Share pe Facebook 1048 afişări

Imaginea articolului Lider sindical: Se caută soluţii pentru continuarea funcţionării Companiei Naţionale a Uraniului

Lider sindical: Se caută soluţii pentru continuarea funcţionării Companiei Naţionale a Uraniului

Preşedintele Sindicatului Exploatare Preparare Uraniu, Mugurel Huţuleac a declarat corespondentului MEDIAFAX că angajaţii din cadrul Companiei Naţionale a Uraniului doresc menţinerea locurilor de muncă, dar sunt îngrijoraţi întrucât cele două contracte care asigură veniturile C.N.U. -S.A. nu mai există, după ce SN Nuclearelectrica SA a reziliat contractul cu C.N.U. - S.A, iar Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRS-PS) nu poate încheia un nou contract deoarece în bugetul consolidat aferent anului 2016 nu este prevăzută suma necesară.

Huţuleac a spus că între demersurile făcute a fost şi cel prin care s-a transmis o informare către CSAT privind situaţia existentă, dar că se discută despre reluarea contractului cu ANRS şi se caută soluţii pentru încheierea unui nou contract cu Nuclearelectrica SA.

Totodată, el a declarat că se discută şi despre un program de restructurare în CNU, urmând ca reprezentanţi sindicali şi ai Ministerului Muncii să aibă, marţi, o primă întrevedere în acest sens.

"Am observat interes din partea Ministerului Energiei, care caută soluţii pentru ca activitatea CNU să continue", a spus Huţuleac.

El consideră că prin reluarea contractului cu Nuclearelectrica situaţia CNU ar fi rezolvată, dar că aceasta se poate face doar în condiţiile în care se va livra cel mult la acelaşi preţ cu firma canadiană care livrează materia primă.

"Va fi o şedinţă a Consiliului de Administraţie a CNU. E vorba de calcule pur economice", a spus Huţuleac.

El a menţionat că angajaţii sunt pregătiţi de proteste şi să intre în grevă generală, dacă situaţia nu va fi soluţionată favorabil.

"Noi ne dorim doar să avem siguranţa locurilor de muncă", a mai spus liderul sindical.

Sindicatul Exploatare Preparare Uraniu a transmis, în urmă cu două săptămâni, Companiei Naţionale a Uraniului SA o notificare prin care solicită conducerii CNU să răspundă la revendicările formulate de salariaţi, membri de sindicat din cadrul Companiei Nationale a Uraniului S.A.Bucuresti.

Astfel, aceştia solicită garantarea păstrării locurilor de muncă în cadrul CNU - SA Bucureşti, garantarea clauzelor prevăzute în Contractul colectiv de muncă, a planului de măsuri protecţie socială în afara drepturilor prevăzute în Contractul colectiv de muncă şi creşterea salariului tarifar de încadrare cu 200 lei pentru fiecare salariat, în conformitate cu clauza de semnare a Contractului colectiv de muncă din 7 iulie 2015.

În acest document, sindicatul arată că situaţia companiei, în momentul de faţă, este gravă, chiar disperată, deoarece cele două contracte care asigură veniturile C.N.U. - S.A. nu mai există, după ce SN Nuclearelectrica SA a reziliat contractul cu C.N.U. - S.A. în data de 29.12.2015, iar Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRS-PS) nu poate încheia un nou contract deoarece în bugetul consolidat aferent anului 2016 nu este prevăzută suma necesară.

Sindicaliştii arată că, în aceste condiţii, pentru anul 2016 în proiecţia de buget C.N.U. - S.A. nu are surse de venituri, ceea ce duce la imposibilitatea desfăşurării activităţii companiei şi implicit închiderea acesteia.

În notificare se menţionează că în cursul anului 2015 au încetat raporturile de muncă pe cale naturală a aproximativ 200 de angajaţi, iar prognoza pentru anul 2016 este de a pleca pe cale naturală încă 200

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
SINDICATE ,
URANIU ,
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.