Marian Sârbu: Salariile vor creşte cu 15% în 2012

Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, a declarat, la RFI, că salariile bugetarilor ar putea creşte cu 15% în 2012, iar majorarea ar putea fi făcută în tranşe, dacă nu va fi posibilă acordarea întregului procent într-o singură etapă.

701 afișări
Imaginea articolului Marian Sârbu: Salariile vor creşte cu 15% în 2012

Marian Sârbu: Salariile vor creşte cu 15% în 2012 (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Potrivit RFI, Marian Sârbu anunţă că majorarea salariilor va fi de 15 procente, anul viitor.

"Ar fi vorba de recuperarea a 15 puncte procentuale, după ce în octombrie anul trecut au fost recuperate 15, deci acele 25 de procente cu care au fost diminuate salariile în 2010 pot fi recuperate după adăugarea a încă 15 puncte procentuale, poate chiar în tranşe, în anul 2012", explică preşedintele UNPR.

Întrebat unde va găsi Guvernul bani pentru majorarea salariilor bugetarilor, Marian Sârbu a spus că principala sursă va fi creşterea economică din 2011 şi 2012.

"E vorba de creşterea aceasta din anul 2011. Sunt două trimestre de creştere, al treilea trimestru e destul de probabil că va fi tot cu o creştere economică. Pe de altă parte, anul 2012 este prognozat cu o creştere economică între 3,5% şi 4%. Deci aceasta este baza economică pe fondul căreia se va putea face o astfel de creştere", precizează liderul UNPR.

Totuşi, majorarea salariilor ar putea rămâne "doar pe hârtie", dacă apare o nouă criză economică, declară Marian Sârbu.

"În cazul în care, Doamne fereşte, mai apare un şoc economic de natura celui care s-a declanşat la sfârşitul anului 2008, lucrurile acestea ar putea să rămână doar pe hârtie. Dar s-a vorbit de o probabilitate destul de scăzută a unei astfel de eventualităţi, cu atât mai mult cu cât România se află într-o situaţie economică mult mai bună decât în anii trecuţi, 2008-2009", afirmă fostul ministru al Muncii din timpul guvernării PSD.

Proiectul scrisorii de intenţie convenită cu FMI în urma actualei misiuni de evaluare, desfăşurată în iulie-august, prevede majorări salariale doar pentru anul viitor, dar condiţionat de progrese înregistrate în reducerea numărului de angajaţi, prin plecări voluntare, a declarat premierul Emil Boc. El a arătat, la postul public de televiziune, că o altă condiţie stabilită în scrisoarea FMI pentru recuperarea tăierilor salariale din sectorul bugetar este ca ponderea în PIB a cheltuielilor cu salariile să nu depăşească 7,2%.

"Noi lucrăm pe foarte multe scenarii de lucru, printre care inclusiv o componentă prevăzută pentru luna octombrie, dar cu foarte multe variabile. Măsurăm de mai multe ori şi decidem o singură dată. Vom putea decide când avem toate datele pe masă. Varianta de bază prevede majorări salariale începând cu 1 ianuarie 2012", a spus Boc.

Premierul a declarat, anterior, că în coaliţie nu s-a discutat despre o eventuală majorare a salariilor începând cu luna octombrie 2011, el precizând că obiectivul este ca de la 1 ianuarie 2012 să înceapă recuperarea diminuării salariale.

Şi ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că este prematur să se vorbească despre majorarea salariilor, el precizând din nou că rectificarea bugetară vizează bani pentru investiţii şi plata arieratelor.

Coaliţia a decis, în şedinţa de luni, majorarea salariilor bugetarilor de la 1 octombrie, a declarat, pentru "Gândul", Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor naţionale, precizând că s-a discutat despre un procent de 5%.

Preşedintele Traian Băsescu a precizat, duminică, într-o conferinţă de presă, că face un apel "la seriozitate" din partea partidelor politice, în special a celor ce alcătuiesc majoritatea guvernamentală, subliniind că "nu este de tolerat niciun fel de populism".

Guvernul consideră că există spaţiu fiscal pentru creşterea salariilor din sectorul public, dar o majorare ar trebui operată numai după o nouă reducere a numărului angajaţiilor bugetari, afirmă şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici