Marian Tutilescu: Schimbarea ministrului Blaga nu va afecta aderarea României la Schengen

Şeful departamentului Schengen din Ministerul Administraţiei şi Internelor, Marian Tutilescu, a declarat pentru MEDIAFAX, la ieşirea din sediul Ministerului, că schimbarea ministrului Vasile Blaga nu va afecta aderarea României la spaţiul Schenegen.

33 afișări
Imaginea articolului Marian Tutilescu: Schimbarea ministrului Blaga nu va afecta aderarea României la Schengen

Marian Tutilescu: Schimbarea ministrului Blaga (Foto) nu va afecta aderarea României la Schengen (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Nu se pune problema. Suntem în grafic şi ne menţinem. O să mai discutăm problema în momentul în care o să prezentăm fiecare obiectiv. V-am prezentat deja Biroul Sirene, o să prezentăm şi Centrul SIS, urmăm un program foarte strict foarte riguros, urmează o misiune de reevaluare pe frontierele aeriene, pe cele două aeroporturi Traian Vuia din Timişoara şi terminalul Non Schenge de la Otopeni. Traian Vuia este terminat, terminaul non Schengen nu este terminat dar nu este o condiţie pentru evaluarea experţilor. Ei verifică doar dacă sunt îndeplinite acele funcţionalităţi respectiv separarea fluxurilor Schengen, non Schengen pentru a evita migraţia ilegală. Şi apoi va fi evaluarea pe domeniul SIS, anume sistemul informatic Schengen - Sirene", a spus Tutilescu, întrebat dacă schimbarea ministrului Blaga va afecta aderarea României la Schengen.

El a dat detalii despre infrastructura tehnică legată de aderarea la Schengen.

"E un sistem informatic pe care l-am inagurat, operatorii Sirene sunt pregătiţi de experţi din Germania, Austria, Elveţia, iar sistemul informatic Schengen va fi evaluat în sensul verificării modului în care utilizatorii finali, respectiv poliţiştii, jandarmii şi poliţiştii de frontieră intră în sistemul informatic Schengen - e vorba de o interfaţă prin care se intră în această bază de date, în fond este vorba de o bază de date care conţine atât semnalările noastre naţionale, respectiv persoanele care fac obiectul acelei baze de date şi o copie a sistemului central. Cu alte cuvinte, acele semnalări furnizate de toate statele membre ale spaţiului Schengen şi pe de-o parte accesul în această bază de date şi pe de altă parte dacă sunt cunoscute procedurile. Asta presupune că ai o infrastructură de comunicaţii care este în curs de finalizare, iar asta, la rândul său, presupune că ai o infrastructură de baze de date, pentru că accesarea SIS se face în două moduri: pe reţeaua de calculatoare, printr-un sistem de baze de date şi prin sistemul de radiotelefoane mobile", a spus Tutilescu.

Întrebat dacă din punct de vedere politic nu este un semnal negativ faptul că un ministru de Interne cu rol de bază la aderarea la Schengen este schimbat, Tutilescu a răspuns că nu poate să facă asemenea comentarii pentru că el se ocupă de partea tehnic. "Nu pot să fac comentarii, vom vedea", a spus Tutilescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici