Medic: Zeci de români, chiar tineri, mor anual din cauza complicaţiilor gripei, un ucigaş ascuns

Gripa sezonieră este un ucigaş ascuns, întrucât, din cauza complicaţiilor acesteia, mor în fiecare an zeci de persone, chiar şi tineri, deşi ar fi avut ca soluţie de salvare vaccinarea, a declarat, miercuri, Victoria Aramă, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş".

366 afișări
Imaginea articolului Medic: Zeci de români, chiar tineri, mor anual din cauza complicaţiilor gripei, un ucigaş ascuns

Medic: Zeci de români, chiar tineri, mor anual din cauza complicaţiilor gripei, un ucigaş ascuns

"Vedem sutele de cazuri de gripă complicate care ajung la Matei Balş, dar şi zeci de decese, ale pacienţilor noştri. Când vezi un pacient tânăr, o gravidă, care mor, atunci conştientizezei ceea ce se întâmplă. Pacienţii internaţi cu forme severe care mor şi puteau să trăiască ar trebui mediatizaţi. Dar, din păcate se mediatizează greşit, adică reacţiile adverse, care nu sunt grave, acţiune care nu este benefică", a spus prof. dr. Victoria Aramă, la dezbaterea cu tema "Vaccinarea în România - act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?", organizată de Asociaţia Pro Imunizare, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie şi cu sprijinul Biroului OMS România.

Ea a mai arătat că "gripa are o faţă nevăzută foarte mare", pe lângă cazurile severe care ajung la spital şi decese, înregistrându-se costuri colaterale legate de absenteism şi altele.

Potrivit lui Aramă, efecte adverse ale vaccinării sunt minime şi tranzitorii pentru vaccinul gripal, existând contraindicaţii, deja cunoscute, ca de exemplu în cazul alergiilor severe la proteina de ouă sau neomicină.

Pe de altă parte, spune medicul, vaccinarea este aceea care salvează annual zeci de mii de vieţi, mai ales în cazul celor cu diabet sau cu boli cardiace.

"Rata de deces la diabetici creşte cu 5 - 15% în sezonul gripal. Gripa se asociază cu complicaţii cardiovasculare severe, moarte subita , accident vascular şi infarct. Gripa sezonieră este un ucigaş ascuns. Iar costurile asociate gripei oscilează între unul şi şase milioane de dolari la 100.000 locuitori", a adăugat medciul.

Oana Falup Pecurariu, de la Spitalul Clinic de Copii Braşov, a precizat că între 15 şi 30 la sută dintre copii iau boala de la grădiniţă sau de la şcoală şi 70 la sută dintre îmbolnăviri sunt transmise de copii în familie.

La rândul său, dr.Valeria Herdea, preşedintele Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREMPF), a ţinut să avertizeze că prevenţia rămâne unul dintre factorii de bază, indiferent de vârstă, pentru prevenirea bolilor grave cauzate de gripă şi complicaţiile acesteia.

"Acoperirea vaccinală a scăzut mult în utlimii ani, cu toate acestea un sondaj realizat de organizaţia pe care o reprezint arată că tinerii încep să devină interesaţi de imunizare. Ei ştiu că, pentru a primi cele mai bune informaţii despre gripă, trebuie să întrebe medicul şi că gripa este un semnal de alarmă. Chiar dacă vorbim despre o boală sezonieră, trebuie să fim în alertă un an întreg", a adăugat Herdea.

Ea a menţionat că anul trecut a avut doar 20 de doze de vaccin pentru imunizarea gratuită, apreciind că Ministerul Sănătăţii ar trebui repopulat cu medici, în loc de economişti.

"Celor care refuză vaccinarea nu trebuie să le dăm atâta credit. Nu cred că este cazul să dăm voci pentru aceşti oameni care sunt iresponsabili, de fapt. (...) Populaţia refuză vaccinarea pentru că şi-a pierdut încrederea în corpul medical. Să schimbăm, percepţia despre medici", a adăugat medicul.

Herdea a mai menţionat că costul real al imunizării este mic, medicul de familie primind 10 lei impozabili pentru această imunizare.

La rândul lui, dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), a spus că medicul de familie ar trebui să aibă timp să poată consilia familia.

"Potrivit legii, pacientul are voie să refuze vaccinarea. Eu nu pot administra tratament adultului şi nici copilului fără acceptul familiei. 55,7 la sută dintre medicii de familei s-au confruntat cu refuz sau oprirea tratamentului prescris. Scopul unei legi a vaccinării este creşterea interesului pentru imunizare. Statul trebuie să protejeze interesul copilului. Medicii de familie au o mare dilemă: vaccinarea este o sarcină de serviciu, iar cei care nu vor să se vaccineze să fie lăsaţi să facă ce vor, sau să încercăm să-i convingem, să fim vigilenţi. 96,6 la sută dintre medici abordează consilierea, dar ce fel de consiliere dacă ai 15 minute pentru consultaţie. Îţi trebuie jumătate de oră, azi, peste o săptămână, peste o lună. Este nevoie de restructurarea întregului sistem de vaccinare", a spus Dumitra.

Dezbaterea cu tema "Vaccinarea în România - act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?", organizată de Asociaţia Pro Imunizare, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie şi cu sprijinul Biroului OMS România, se înscrie în cadrul celei de-a IV-a ediţii a Forumului Naţional "Stop gripa".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici