Ministrul Justiţiei, către deţinuţii ce protestează în mai multe penitenciare: Nu voi lua măsuri sub presiune; am aşteptat 20 de ani, mai putem aştepta 2 luni

Raluca Prună, ministrul Justiţiei, a declarat miercuri, referitor la protestele deţinuţilor din mai multe penitenciare din ţară, că nu va lua măsuri sub presiune, cerându-le condamnaţilor să mai aibă răbdare pentru ca societatea să poată fi consultată în legătură cu problemele din închisori.

1312 afișări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei, către deţinuţii ce protestează în mai multe penitenciare: Nu voi lua măsuri sub presiune; am aşteptat 20 de ani, mai putem aştepta 2 luni

Ministrul Justiţiei, către deţinuţii ce protestează în mai multe penitenciare: Nu voi lua măsuri sub presiune; am aşteptat 20 de ani, mai putem aştepta 2 luni (Imagine: Marian Ilie / Mediafax Foto)

"Nu serveşte nimăni, nici deţinuţilor nici societăţii, escaladarea acestor tensiuni. Aşteptăm cu toţii, ca societate, soluţii de mai bine de 20 de ani. Înţeleg nerăbdarea, îi asigur că lucrăm la aceste soluţtii. Există o responsabilitate a întregii societăţi, a Guvernului, a mea ca ministru, a Parlamentului şi a publicului, care trebuie să fie informat corect şi nepărtinitor şi trebuie să fie consultat. Escaladarea tensiunii în penitenciare nu va genera adoptarea de măsuri grăbite. Nu voi adopta nicio măsură sub presiune. Avem nevoie de măsuri bune. Dacă am aşteptat 20 de ani, mai putem aştepta două luni ca să consultăm întreaga societate românească. Îi rog (n.r pe deţinuţi) să aibă puţină răbdare să putem face această dezbatere şi consultare. Scopul este un pachet de măsuri care va fi pus pe masa Parlamentului în sesiunea de toamnă", a spus Raluca Prună, ministrul Justiţiei, într-o declaraţie de presă.

Ministrul Justiţiei a făcut precizările în condiţiile în care Administraţia Naţională a Penitenciarelor a anunţat miercuri că sunt revolte în opt din cele 45 de închisori din ţară.

"Am luat cunoştinţă de evenimentele recente din mai multe penitenciare. Potrivit datelor ANP în opt din 45 de penitenciare există evenimente tensionate, între timp fiind şi alte unităţi de penitenciar, Tulcea, spre exemplu, care s-au alăturat", a mai declarat ministrul.

Ministrul Justiţiei a precizat că a avut discuţii cu mai mulţi deţinuţi şi că ştie care sunt problemele acestora. Raluca Prună a precizat că la preluarea mandatului a "moştenit" o serie de documentă, fără nicio măsură concretă, referitoare la situaţia din penitenciare, menţionând că acestea sunt probleme "restante" ale sistemului judiciare.

"Am spus public că există alternative la detenţie. Probaţiunea este o soluţie. Am suplimentat numărul de posturi, am reuşit prin ordonanţa de urgenţă privind drepturile salariale să asigur o creştere salarială pentru colegii din probaţiune. Vom lansa în a doua parte a lunii iulie o dezbatere privind problemele din penitenciare", a mai declarat Raluca Prună.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a anunţat miercuri că din cele 45 de unităţi de detenţie din România, în opt s-au înregistrat proteste ale deţinuţilor, manifestări violente existând la Penitenciarul Botoşani, în restul închisorilor condamnaţii protestând prin refuzul hranei. Celelalte unităţi la care s-au înregistrat revolte sunt Penitenciarul Iaşi unde 480 de deţinuţi au refuzat hrana, Poarta Albă 50 de persoane condamnate au protesând în aceeaşi manieră. La închisoarea din Miercurea Ciuc 81 de deţinuţi au refuzat masa, iar la Vaslui 43. La Brăila nouă deţinuţi au protestat prin refuzul hranei, la Oradea cinci iar la Giurgiu unul.

Între timp, s-au înregistrat proteste în alte două unităţi de penitenciar, Tulcea şi Bistriţa.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici