Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, despre dosarul privind OUG 13: O soluţie de clasare, orice ar fi, tot trebuie dată

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni seară, că este convins ca procurorii Parchetului General nu mai urmăresc în dosarul OUG 13 aspecte de oportunitate, legalitate, temeinicie sau constituţionalitate, precizând că "o soluţie de clasare, orice ar fi, tot trebuie dată".

1551 afișări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, despre dosarul privind OUG 13: O soluţie de clasare, orice ar fi, tot trebuie dată

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, despre dosarul privind OUG 13: O soluţie de clasare, orice ar fi, tot trebuie dată (Imagine: Alexandru Dobre/ Arhiva Mediafax Foto)

"Procurorii, potrivit lui 132 din Constituţie, îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei şi această autoritate nu înseamnă că ministrul Justiţiei intră între coperţile dosarului şi întreabă «Ce ai făcut acolo şi de ce?», înseamnă multe alte componente, dar nu soluţia, adică nu intră pe competenţa procurorului. La momentul acela, era deja început un dosar. Dosarul declinat de la DNA la Parchetul General. E normal ca procurorul să dea o soluţie în acel dosar, că el era la jumatea drumului, era la jumatea declaraţiilor. Dar o soluţie de clasare, orice ar fi, tot trebuie dată. O soluţie trebuia dată. Dar nu mai putea să continue pe circumstanţele adoptării ordonanţei, pe împrejurări, pe legalitate, pe temeinicie şi pe constituţionalitate. Eu am convingerea că, după acea decizie, procurorul, cât ar fi el de la Parchetul General, nu poate să încalce decizia Curţii Constituţionale. Sunt convins de faptul că nu va mai urmări oportunitate, legalitate, temeinicie sau constituţionalitate. Nu am de unde să ştiu dacă ei cumva suspectează fapte penale de drept comun, care revin procurorului", a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la România Tv.

Sursele judiciare au confirmat pentru MEDIAFAX că Florin Iordache a fost audiat vineri, în calitate de martor, în dosarul Ordonanţei de Urgenţă 13.

Întrebat dacă a dat explicaţii în faţa procurorilor, fostul ministrul a spus: "nici nu confirm, nici nu infirm, nu comentez în niciun fel".

Parchetul General a anunţat în 13 martie, după motivarea Curţii Constituţionale, că ancheta privind OUG 13 continuă pentru sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, fals intelectual, favorizarea făptuitorului şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte.

La finele lunii februarie, DNA a dispus declinarea dosarului privind OUG 13 la Parchetul General în legătură cu o parte din acuzaţii. Procurorii au clasat atunci cauza în ceea ce priveşte infracţiunea de folosirea influenţei de lider al unui partid politic. În acest dosar, la DNA au fost audiaţi ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, Graţiela Gavrilescu, la acea vreme ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, secretarul general al guvernului, Mihai Busuioc, procurorul Constantin Sima, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Justiţiei şi Oana Hăineală, procuror şi fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, cu toţii având calitatea de martor.

Judecătorii CCR arătau, în motivarea deciziei de existenţă a unui conflict juridic între DNA şi Guvern, că DNA şi-a arogat competenţe şi a excedat cadrul legal, acţiunea sa de verificare a OUG 13 fiind una abuzivă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici