Ministrul Sănătăţii: Am găsit doi producători care vor aduce vaccinul pentru hepatita B

Până la sfârşitul lunii martie, este posibil ca vaccinul pentru hepatita B să ajungă în România, asta după ce, producătorul iniţial a anunţat că nu îl mai produce, astfel importul de vaccin ar fi fost blocat până în ianuarie 2018.

1180 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii: Am găsit doi producători care vor aduce vaccinul pentru hepatita B

Ministrul Sănătăţii: Am găsit doi producători care vor aduce vaccinul pentru hepatita B (Imaginea: Hepta / Mediafax Arhiva Foto)

"În ceea ce priveşte vaccinul de hepatită B, am identificat doi producători care, la sfârşitul lunii martie, vor pune pe piaţă stocuri suficiente de vaccin pentru toată ţara" a declarat, vineri, Florin Bodog, ministrul Sănătăţii.

Tot ministrul a explicat că şi alte două vaccinuri pentru copii, care fac parte din schema obligatorie de imunizare, vor ajunge pe piaţă.

"La momentul de faţă, pot să vă spun cu toată responsabilitatea că avem la semnat contractul pentru vaccinul hexavalent şi aştept promulgarea bugetului pentru a-l semna. Avem la semnat contractul pentru tetravalent şi de acelaşi lucru sunt legat", a mai adăugat Florin Bodog.

Părinţii, ONG-urile şi asociaţiile de pacienţi au reclamat lipsa vaccinurilor, dar şi birocraţia care împiedică imunizarea bebeluşilor.

"Nu vreţi să ştiţi ce este în sufletul unui tată care şi-a pierdut copilul de opt luni pentru că nu a fost imunizat la timp pentru că undeva, nişte hârtii s-au blocat, din cauza unui articol de lege prin care statul român vrea să facă economie la vaccinuri cu preţul vieţii şi sănătăţii copiilor noştri. Solicitarea noastră este ca statul român să facă toate actele normative pentru că Romînia să aibă acces cât mai facil la vaccinuri de cea mai bună calitate. Câţi copii mai este nevoie să mai moară în România din cauza unor blocaje procedurale?" a explicat Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, producătorul care livra în România vaccinul împotriva hepatitei B a anunţat că nu va mai fi fabricat şi că este posibil ca până în ianuarie 2018, bebeluşii să nu mai fie imunizaţi.

În prezent, Ministerul Sănătăţii mai are un stoc de puţin peste 22.000 de doze de vaccin, iar peste 150.000 de copii au nevoie de imuzare împotriva hepatitei B. De când a fost introdus în grija de vaccinare, incidenţa bolii a scăzut de la peste 30%, în anii '90, la 4% cât este în prezent.

Citeşte şi: Accident Piteşti

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici