Ministrul Sănătăţii: Lucrăm la lista de medicamente pentru asigurarea stării de sănătate a populaţiei

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor unde se dezbate moţiunea simplă prin care PNL cere demisia acesteia, că MS lucrează la realizarea listei cu "medicamente de interes strategic" necesare sănătăţii populaţiei.

384 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii: Lucrăm la lista de medicamente pentru asigurarea stării de sănătate a populaţiei

Ministrul Sănătăţii: Lucrăm la lista de medicamente pentru asigurarea stării de sănătate a populaţiei

"Actualizarea listei cu medicamente compensate şi gratuite va continua, astfel încât să oferim soluţii pacienţilor pentru care nu există metode de tratament satisfăcătoare. (...) Ce nu se poate achiziţiona pe o procedură normală le vom aduce pe nevoi speciale. (...) Lucrăm acum la lista de medicamente de interes strategic mai exact acele medicamente necesare pentru asigurarea stării de sănătate a populaţiei prin stocuri adecvate. Comisiile de specialitate lucrează deja la această listă care va fi realizată după criterii clare precum: relevanţa patologiei din punct de vedere al sănătăţii publice, prevalenţa patologiei, dovezile privind eficacitatea şi siguranţa clinică, raportul cost-eficienţă şi costul. Acest guvern va găsi soluţii pentru ca veniturile personalului din sănătate, care beneficiază de o creştere etapizată a salariilor până în anul 2022, să fie cel puţin la nivelul lunii februarie 2018", a spus Pintea, de la tribuna Parlamentului.

Ministrul Sănătăţii i-a rugat pe parlamentari să studieze atent legislaţia în vigoare în materie de acordarea "de stimulente" pe categorii de personal în sistemul de sănătate.

"Stimaţi parlamentari, vă rog să analizaţi cu atenţie legislaţia în vigoare. Nu este ilegal acordarea de stimulente pentru acele categorii de personal ale căror venituri au fost diminuate începând cu luna martie. Legea Sănătăţii prin articolul 193 prevede această măsură cu acordul coordonatorilor principali de credite iar ordonanţa de urgenţă 90 interzice acordarea de premii nu de stimulente. Mi-aş dori ca sumele alocate medicinei primare să fie mai consistente pe măsura importanţei acestui domeniu de asistenţă însă trebuie să ţinem cont şi de resursele de care dispunem. Trebuie să eficientizăm cheltuielile în sistem ca să putem dispune de mai multe fonduri inclusiv pentru a putea creşte finanţarea asistenţei medicale primare", a completat ministrul Sănătăţii.

Ministrul a adus în discuţie şi criza imunoglobulinei, precizând că în momentul de faţă sunt disponibile pe piaţă cinci tipuri ale acestui medicament.

"În acest moment sunt disponibile pe piaţă cinci tipuri de imunoglobulină. Spitalele pot comanda produsele necesare de la Unifarm. Este foarte important că producătorii au început să revină pe piaţa românească în urma măsurilor luate de Guvernul României. (...) Accesul pacienţilor la medicamente compensate şi gratuite în România poate fi comparate cu cel din alte state europene dezvoltate chiar dacă finanţarea de care beneficiem este mult mai mică. (...) Pe site-ul Ministerului Sănătăţii se află în transparenţă decizională un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede introducerea altor 14 molecule noi printre care se află şi imunoglobulina cu administrare subcutanată solicitată de pacienţi pentru modul mai uşor de administrare. Alte cinci molecule aflate pe listă din acest proiecte sunt destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice. Astfel anul acest pacienţii oncologici vor avea la dispoziţie opt molecule inovatoare pentru tratamentul unor diverse tipuri de cancer. (...) Pe proiectul de act normativ aflat în transparenţă se regăsesc molecule noi şi pentru tratamentul psoriazisului, boala Gaucher, HIV SIDA şi diabet zaharat", a conchis Pintea.

De cealaltă parte, deputatul PNL, Florin Roman, a anunţat în plen că liberalii susţin revendicările SANITAS şi a cerut Sorinei Pintea să abroge regulamentul de sporuri care a creat atâta haos în sistemul de sănătate.

"Pe cei din stradă, dumneavoastră, majoritatea guvernamentală, împreună cu doamna ministru, nu-i ascultaţi. O să transmit eu mesajul celor din stradă. Am discutat astăzi cu manageri de spital, cu asistenţi, cu brancardieri, doamna ministru, şi m-au rugat să vă transmit: cea mai mare promisiune a PSD s-a transformat şi în cea mai mare minciună. Cresc toate salariile din Sănătate, trâmbiţau cu surle liderii dumneavoastră. Din păcate, pentru cei din Sănătate, această promisiune s-a transformat într-o mare minciună care sună: scad salariile din Sănătate pentru opt categorii profesionale. Fluturaşii nu mint. Doamna ministru, poate cel mai grav lucru pe care l-aţi făcut, în calitate de ministru, este că aţi reuşit să dezbinaţi echipa medicală. Până la dumneavoastră, niciun alt ministru al Sănătăţii nu a făcut acest lucru. Ar trebui să faceţi echipă cu echipa medicală cu care aţi trăit şi aţi muncit. Vă întreb: aveţi curajul, puteţi să daţi ochii cu ei când vă întoarceţi la Baia Mare?", a afirmat liberalul Florin Roman, la dezbaterea moţiunii simple pe Sănătate depusă de Partidul Naţional Liberal.

La începutul şedinţei de plen de marţi, unde s-a dezbătut moţiunea simplă împotriva ministrului Sorina Pintea, erau prezenţi până în 40 de deputaţi PNL, din totalul de 67 de membri pe care îi are grupul parlamentar al PNL. Pe parcursul şedinţei şi până la sfârşitul acesteia în sala mai rămaseseră puţin peste 10 liberali.

Federaţia Sanitas a anunţat că la greva de avertisment care a avut loc luni dimineaţă au participat angajaţii din peste 400 de unităţi sanitare şi din alte 60 de instituţii de asistenţă socială, precizând că acesta este ultimul pas înainte de greva generală programată pentru 11 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici