Multe femei din România aleg cariera în locul creşterii copiilor, în lipsa unor stimulente de la stat

Numărul femeilor din poziţiile de top din România este superior celui înregistrat la nivelul Europei deoarece în lipsa unor stimulente financiare de la stat mai puţine românce au ales să rămână acasă, după ce au născut, pentru a îngriji copiii, potrivit firmei de consultanţă în resurse umane Mercer.

359 afișări
Imaginea articolului Multe femei din România aleg cariera în locul creşterii copiilor, în lipsa unor stimulente de la stat

Multe femei din România aleg cariera în locul creşterii copiilor, în lipsa unor stimulente de la stat (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

"În România, conform studiilor Mercer, numărul femeilor din poziţiile de top este unul mai bun comparativ cu cel înregistrat la nivelul Europei, iar numărul acestora continuă să crească. Un factor care a susţinut această tendinţă poate fi şi faptul că puţine femei au ales să rămână acasă să îngrijească copiii la finalul perioadei de maternitate, în comparaţie cu alte ţări din Europa de Vest. Condiţiile economice şi financiare nu sunt un suport în acest sens: nu există reduceri de taxe la nivel de familie, iar indemnizaţia de creştere a copilului şi alocaţiile nu sunt stimulatoare. Angajatorii români au acceptat această «nouă categorie» de manageri şi din ce în ce mai mulţi au început să implementeze condiţii specifice de suport pentru femei, precum beneficiile medicale speciale sau condiţiile de muncă adaptate", a declarat într-un comunicat Daniela Bărbieru, manager al Mercer Marsh Benefits România.

La nivel global, doar 26% dintre managerii seniori şi 19% dintre executivi sunt femei, cu toate că femeile reprezintă 41% din forţa de muncă la nivel global. Astfel, cea mai mare pondere a femeilor este în rolurile de suport, potrivit unei cercetări efectuate la nivel mondial de Mercer, compania de consultanţă în resurse umane, parte a Marsh & McLennan Companies.

"Femeile continuă să fie slab reprezentate, atât în structura de vârf a organizaţiilor, cât şi în funcţiile imediat următoare, în ciuda eforturilor companiilor de a avea o forţă de muncă diversă. Dacă abordarea actuală continuă, doar o treime din funcţiile de conducere vor fi ocupate de femei în următorii 10 ani. În economiile mature, precum cele din SUA sau Canada, doar un sfert dintre femei vor deţine funcţii executive în 2024, în timp ce procentul acestora este aşteptat să crească mai repede în ţările în curs de dezvoltare", potrivit specialiştilor Mercer.

În aceste condiţii, aceştia apreciază că "suntem încă la zeci de ani distanţă faţă de adevărata egalitate între femei şi bărbaţi, dacă continuăm să facem ceea ce facem".

Un element cheie al cercetării Mercer arată că implicarea activă a managerilor seniori în programele de diversitate de gen duce la o reprezentare mai mare, accelerată, a femeilor în poziţii executive. Cu toate acestea, doar puţin mai mult de jumătate (56%) dintre organizaţii afirmă că directorii lor sunt implicaţi activ în programele de diversitate şi incluziune.

Cercetarea Mercer, elaborată cu sprijinul fundaţiei EDGE Certified, a analizat peste 1,7 milioane de angajaţi în 28 de ţări, incluzând mai mult de 680.000 de femei.

Pe de altă parte, raportul "The female millennial: A new era of talent", realizat de compania de audit şi consultanţă PwC şi anunţat tot joi, arată că femeile generaţiei Y (născute în perioada 1980-1995, n.r.) sunt mult mai încrezătoare în faptul că pot ajunge într-o poziţie de top management în cadrul companiei în care lucrează în acest moment, în special cele care se află la început de carieră (49%).

Femeile Generaţiei Y consideră că una dintre cele mai atrăgătoare caracteristici ale unui angajator sunt oportunităţile de avansare în carieră pe care le oferă (53%), ceea ce le face pe acestea să fie mai încrezătoare în cariera lor şi mai ambiţioase decât toate generaţiile precedente.

Cele mai încrezătoare femei ale Generaţiei Y sunt în Brazilia (76%), India (76%) şi Portugalia (68%), în timp ce femeile din Japonia (11%), Kazahstan (18%) şi Germania (19%) se află la polul opus.

Studiul PwC mai arată că 86% dintre femeile care au o relaţie fac parte dintr-un cuplu în care ambii parteneri au o carieră, 42% au salarii egale cu cele ale partenerilor lor, iar aproape un sfert (24%) câştigă mai mult decât ei.

Când vine vorba de diversitate, 86% dintre femeile Generaţiei Y caută angajatori cu referinţe pozitive dovedite în ceea ce priveşte diversitatea, egalitatea de şanse şi incluziunea. Deşi ele recunosc că aceşti angajatori vorbesc despre diversitate, 71% dintre femei nu consideră că există cu adevărat egalitate de şanse pentru toţi.

Raportul PwC se bazează pe răspunsurile a 10.000 de membri ai generaţiei Y din 75 de ţări din întreaga lume, din care 8.756 sunt femei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici