Nicolescu: Am acceptat propunerea sindicatelor de restructurare a celor numiţi politic în Complexul Energetic Hunedoara

Reducerea costurilor de producţie, modernizarea minelor şi reducerea fondului de salariu prin restructurarea celor numiţi pe criterii politice în funcţii din Complexul Energetic Hunedoara sunt primele măsuri anunţate de ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, după întâlnirea de vineri cu sindicaliştii

606 afișări
Imaginea articolului Nicolescu: Am acceptat propunerea sindicatelor de restructurare a celor numiţi politic în Complexul Energetic Hunedoara

Nicolescu: Am acceptat propunerea sindicatelor de restructurare a celor numiţi politic în Complexul Energetic Hunedoara

Sindicalişti de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH) şi ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, s-au întâlnit, vineri, la Bucureşti, pentru a găsi soluţii la nemulţumirile angajaţilor care s-au aflat, joi, timp de o oră, în grevă de avertisment, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit ministrului, odată cu aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al CEH, va putea fi iniţiată şi negocierea pentru contractul colectiv de muncă al angajaţilor.

"Pentru ca societatea să aibă viitor, este fundamental să reducem costurile de producţie. Programul de modernizare a minelor este şi el foarte important. În plus, am acceptat propunerea sindicatelor ca reducerea fondului salarial să înceapă cu restructurarea celor care au fost numiţi pe criterii politice, şi nu pe criterii de merit profesional în diverse funcţii din societate, în ultimii cinci-şase ani", a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei.

Pe de altă parte, preşedintele Sindicatului "Muntele", Petre Nica, prezent la întâlnirea cu ministrul, a declarat că măsurile ce urmează să fie luate la CEH trebuie să aibă la bază o gândire tehnico-economică durabilă.

"Actuala conducere are obligaţia să găsească linia economică corectă, să o eficientizeze, fiindcă are implicit responsabilitatea zilei de mâine a fiecărui sector de activitate şi a fiecărui angajat. Angajaţii CEH nu sunt asistaţi social, trebuie doar coordonaţi pentru ca munca lor să se regăsească în coşul economic al societăţii (...) Dacă gândim doar politic, ne fuge de sub picioare segmentul profesional. Activiştii de partid participă la congrese. Inginerii, economiştii trebuie să se concentreze asupra problemei CEH şi să prezinte o viziune pe termen mediu şi lung, altfel plecăm acasă cu toţii", a spus Petre Nica.

Peste 1.700 de mineri şi energeticieni din judeţul Hunedoara au protestat, joi, timp de o oră, avertizând astfel administraţia CEH de pericolul pierderii locurilor de muncă şi cerând stoparea numirilor politice în funcţiile tehnice.

Minerii şi energeticienii din Valea Jiului, membri ai Sindicatului "Muntele", dar şi de la Federaţia Energetica, au organizat, joi, timp de o oră, o grevă de avertisment, ei cerând stabilitate economică pentru structura energetică şi oprirea numirilor politice în posturile tehnice.

"Motivele grevei sunt mai multe şi diverse, dar ceea ce trebuie scos în evidenţă este faptul că pentru prima dată în istoria mineritului de după revoluţie suntem în situaţia de a rămâne fără contract colectiv de muncă, atât minerii, cât şi energeticienii", declara Petre Nica, preşedintele Sindicatului "Muntele".

Energeticienii nu mai au contract colectiv de muncă de la sfârşitul lunii aprilie, iar contractul minerilor va expira şi el în 10 iunie.

"Energeticienii au rămas fără contract colectiv de muncă, minerii urmează să rămână şi ei fără contract colectiv de muncă din 10 iunie, bugetul de venituri şi cheltuieli abia ieri (miercuri - n.r.) a fost aprobat în şedinţa de Guvern şi avem informaţii că se încearcă să ni se taie din unele drepturi şi facilităţi la noul contract. În timpul negocierilor purtate până acum pentru contract am avut nişte divergenţe şi am intrat în conflict colectiv de muncă", declara Tiberiu Cozma, preşedintele Departamentului Lonea din cadrul Sindicatului "Muntele".

Contactat telefonic, ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, declara că, odată cu aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli, situaţia va intra în normalitate. El spunea că urma să discute, vineri, la Bucureşti, cu liderii de sindicat.

Salariaţii CEH reclamau lipsa materialelor, pericolul de la locurile de muncă şi implicarea politică în numirile pe funcţiile tehnice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici