NINSOARE ŞI VISCOL în ţară: Localităţi izolate în Botoşani. Numeroase localităţi, nealimentate cu energie electrică. Drumul spre Vama Albiţa, închis

Peste 25 de maşini, majoritatea autoturisme mici, au rămas blocate, duminică dimineaţă, pe drumul naţional DN24 Iaşi - Vaslui, după ce şoseaua s-a blocat din cauza viscolului şi a ninsorilor în apropriere de localitatea vasluiană Codăeşti. Autorităţile vasluiene au decis să intervină cu Armata pentru a prelua cele 50 de persoane rămase izolate în maşini.

1470 afișări
Imaginea articolului NINSOARE ŞI VISCOL în ţară: Localităţi izolate în Botoşani. Numeroase localităţi, nealimentate cu energie electrică. Drumul spre Vama Albiţa, închis

NINSOARE ŞI VISCOL în ţară: Peste 25 de maşini, blocate pe drumul naţional Iaşi - Vaslui (Imagine: Alin Matei/Mediafax Foto)

UPDATE 22:46 12 drumuri naţionale secundare din Botoşani şi Vaslui, blocate din cauza zăpezii

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că din cauza viscolului care spulberă zăpada pe partea carosabilă, traficul este întrerupt, duminică noaptea, pe 12 drumuri naţionale secundare din judeţele Botoşani şi Vaslui, pe alte patru drumuri din Caraş Severin, Iaşi şi Timiş se circulă greu.

UPDATE 22:00 Un număr de 44 de localităţi din judeţele Vaslui, Botoşani, Iaşi, Bacău şi Suceava nu sunt alimentate cu energie electrică, rafalele puternice de vânt generând importante avarii reţelelor de electricitate, informează E.On Moldova.

Potrivit unui comunicat al companiei, rafalele puternice de vânt de aproximativ 50-60 km/h au generat importante avarii în reţelele de electricitate din judeţele Suceava, Botoşani, Bacău, Vaslui şi Iaşi.

În zonele unde echipele E.On Moldova Distribuţie au reuşit să ajungă au fost constatate conductoare aeriene rupte, elemente de izolaţie şi de susţinere distruse.

Potrivit sursei citate, duminică seară, erau afectate total sau parţial 15 linii aeriene de medie tensiune, iar aproximativ 150 de posturi de transformare din 44 localităţi nu erau alimentate cu energie electrică.

Cele mai afectate judeţe sunt Botoşani unde 17 localităţi localităţi sunt nealimentate cu energie electrică şi Vaslui unde 14 localităţi nu au energie electrică.

În judeţul Iaşi nouă localităţi nu beneficiază de energie electrică, în Bacău două localităţi iar în Suceava două localităţi sunt parţial nealimentate.

"Echipele E.ON Moldova Distribuţie acţionează continuu, dar dinamica fenomenelor meteorologice determină apariţia altor avarii, chiar dacă în unele zone în care s-a intervenit a fost reluată alimentarea cu energie. La acest moment, intervenţiile în teren sunt extrem de dificile, din cauza drumurilor înzăpezite şi viscolului, lipsei de vizibilitate. Drept urmare, nu este exclus să apară şi alte încidente, cu afectarea alimentării cu energie şi în alte zone, iar unele intervenţii să se facă cu întârziere", precizează compania.

E.On Moldova asigură consumatorii că echipele de intervenţie depun toate eforturile pentru  ca alimentarea cu energie electrică să fie reluată cât mai repede posibil în condiţii de siguranţă, acţionând şi pe parcursul acestei nopţi.

UPDATE 19:08 Aproximativ 12.000 de locuitori din Petroşani care mai sunt racordaţi la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice au rămas, duminică, fără căldură, după ce conducta principală de alimentare cu agent termic s-a spart din cauza frigului, oamenii urmând să stea în frig până luni.

Directorul Termocentralei Paroşeni, Doru Vişan, a declarat, duminică, că, din cauza frigului, conducta principală prin care este alimentat cu agent termic municipiul Petroşani s-a spart, pe raza localităţii Aninoasa.

"Avem probleme la racordul dinspre Aninoasa, unde s-a spart conducta din cauza frigului. Acţionăm cu două echipe care cred că în câteva ore vor reuşi să remedieze defecţiunea", a spus Vişan.

Potrivit acestuia, după ce conducta va fi reparată, va mai fi nevoie de câteva ore pentru umplerea instalaţiei cu apă şi numai după această etapă va putea reîncepe furnizarea agentului termic.

"Noi estimăm ca mâine (luni - n.r.), pe la orele prânzului ,să putem reîncepe furnizarea agentului termic pentru populaţia din Petroşani", a afirmat Vişan.

Termocentrala Paroşeni este unicul furnizor de agent termic pentru trei localităţi din Valea Jiului, respectiv Petroşani, Lupeni şi Vulcan. Singura localitate afectată de defecţiunea cauzată de temperaturile scăzute este Petroşaniul.

Termocentrala Paroşeni se află la circa 15 kilometri de municipiul Petroşani, iar conducta s-a spart la jumătatea distanţei.

Municipiul Petroşani are circa 34.300 de locuitori, din care o treime mai sunt racordaţi la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic.

La Petroşani au fost, duminică, circa 3 grade Celsius.

UPDATE 19:05 Prefectul judeţului Vaslui, Radu Renga, a anunţat, în videoconferinţa de duminică seară, că din cauza viscolului a fost închis şi drumul spre Vama Albiţa, însă Poliţia susţine că este vorba doar despre restricţii periodice de circulaţie pentru TIR-uri, necesare deszăpezirii.

Autorităţile judeţene vasluiene, prin prefectul Radu Renga, au anunţat, în videoconferinţa de duminică seară, cu ministrul de Interne, Mircea Duşă, închiderea drumului european E 581, care asigură legătura spre cel mai important punct de trece a frontierei spre Republica Moldova, respectiv Vama Albiţa.

Pe de altă parte, reprezentanţii Poliţiei Judeţene Vaslui susţin că, de fapt, este vorba doar de impunerea unei restricţii periodice pentru traficul greu, necesar deszăpezirii.

"Nu este vorba despre blocarea traficului în totalitate, ci doar de impunerea unor restricţii pentru autovehiculele cu masa peste 3,5 tone, pe sectorul Crasna - Huşi. Autoturismele pot circula, evident în condiţii de iarnă, iar periodic, în funcţie de cum este deszăpezit drumul, se permite şi TIR-urilor să se deplaseze", a declarat, duminică seară, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, Mihaela Ştraub.

În judeţul Vaslui, sunt în continuare închise şi cele două drumuri naţionale importante din judeţ, respectiv DN24 Vaslui - Iaşi, cu blocaj în zona Movila lui Burcel, şi DN 2F Vaslui - Bacău, pe raza comunei Dragomireşti.

Totodată, sunt date închise cinci drumuri judeţene, iar 17 sate nu au energie electrică tot din cauza fenomenelor meteo extreme.

La rândul său, în aceeaşi videoconferinţă prefectul judeţului Bacău, Claudiu Şerban, a anunţat că nu sunt localităţi izolate ca urmare a celor cinci drumuri judeţene blocate de nămeţi, în condiţiile în care există rute ocolitoare.

Totodată, potrivit prefectului, la ora actuală nu mai există nici localităţi nealimetate cu energie electrică, după ce toate cele şapte localităţi rămase, duminică, fără curent, au fost realimentate de societatea E.ON Moldova în urma remedierii defecţiunilor apărute în teren.

La ora actuală, în judeţul bacău sunt închise un drum naţional, DN 2F, care asigură legătura, prin Dragomoreşti, cu judeţul Vaslui, şi cinci drumuri judeţene.

În aceeaşi videoconferinţă cu prefecţii, de duminică seară, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, a reclamat că firmele private care transportă bolnavii depedenţi de dializă au maşinile neechipate coresponzător pentru condiţii de iarnă, el spunând că personal a ajutat la deszăpezirea unui Logan blocat în zăpadă care nu avea nici cauciucuri de iarnă şi nici lanţuri.

UPDATE 18:51 În judeţul Botoşani sunt izolate 27 de localităţi

Prefectul de Botoşani a anunţat la videoconferinţa cu ministrul de Interne, Mircea Duşa, că în judeţ 27 de localităţi sunt izolate din cauza ninsorilor şi viscolului, iar cazurile medicale sunt sub control, prefectul de Neamţ anunţând, la rândul său, că patru drumuri judeţene sunt închise.

"Situaţia cazurilor medicale este sub control", a spus prefectul de Botoşani, Costică Macaleţi, la videoconferinţa cu ministrul de Interne.

El a arătat că din cele 13 localităţi nealimentate cu energie electrică, în trei comune s-a reluat alimentarea cu electricitate şi că se acţionează în continuare la încă trei - patru comune.

UPDATE 15:37 Un număr de 51 localităţi din Vaslui, Botoşani, Bacău şi Iaşi, nealimentate cu energie electrică

Un număr de 51 de localităţi din Vaslui, Botoşani, Bacău şi Iaşi nu sunt alimentate cu energie electrică, din cauza ninsorilor şi viscolului din ultimele 24 de ore fiind provocate avarii la reţelele de electricitate din zona Moldovei.

Potrivit sursei citate, din caza condiţiilor meteorologice nefavorabile au fost înregistrate avarii prin ruperea de conductoare, elemente de izolaţie şi de susţinere, fiind afectate total sau parţial 14 linii aeriene de medie tensiune.

UPDATE 13:21 Vaslui: 22 de persoane, preluate din maşinile înzăpezite pe DN 24 şi duse la Primăria Soleşti

Un număr de 22 de persoane rămase înzăpezite în maşini, pe DN 24 Vaslui - Iaşi, au fost preluate, duminică la prânz, şi transportate la Primăria Soleşti, după aproximativ patru ore în care au stat blocate în nămeţi, autorităţile vasluiene urmând să facă o nouă verificare a autovehiculelor izolate.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui, un număr de 22 de persoane rămase izolate în maşini în zona Movila lui Burcel, de pe drumul naţional 24 Vaslui - Iaşi, au fost preluate, duminică la prânz, şi transportate la sediul Primăriei Soleşti, unde vor rămâne cantonate pentru un timp.

Atât şoferii, cât şi pasagerii maşinilor înzăpezite au primit ajutorul pompierilor şi jandarmilor vasluieni, precum şi al unor echipaje off-road, înainte ca autocamioanele Armatei să ajungă în zona cu traficul blocat.

"Din fericire, niciuna din cele 22 de persoane preluate de noi nu prezintă are de sănătate. Acum sunt cazate în sediul Primăriei Soleşti, unde primesc câte un ceai cald din partea autorităţilor locale. Noi nu ne-am încheiat încă misiunea şi urmează ca, împreună cu militarii de la unitatea din Huşi, să ne deplasăm în recunoaştere, cu un camion cu tracţiune 6x6, pentru a vedea dacă nu mai sunt şi alte persoane rămase izolate", a declarat, duminică, inspectorul şef al ISU Vaslui, Neculai Olaru.

Verificarea autorităţilor vasluiene se va face pe întreg sectorul de drum de la ieşirea din judeţul Vaslui spre Iaşi. În momentul blocării, duminică dimineaţă, a drumului naţional dintre cele două judeţe, ISU Vaslui avea informaţii despre existenţa a 25 de maşini, inclusiv două microbuze de transport călători, în care s-ar fi aflat aproximativ 50 de persoane. În condiţiile date, autorităţile vasluiene au solicitat intervenţia Armatei pentru preluarea persoanelor rămase izolate.

UPDATE 12:12 Suceava: DN17 A şi opt drumuri judeţene au fost închise circulaţiei din cauza viscolului

Drumul naţional DN 17 A a fost închis temporar circulaţiei în zona Dorneşti - Ratoş, iar opt drumuri judeţene sunt înzăpezite, fiind înregistrate şi 15 deranjamente colective în ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică, fiind afectate 500 de gospodării.

Potrivit prefectului de Suceava, Florin Sinescu, circulaţia pe DN 17 A în zona Dorneşti - Ratoş a fost închisă temporar din cauza ninsorii viscolite, iar în judeţ mai sunt opt drumuri judeţene înzăpezite în şi un drum comunal înzăpezit în Calafindeşti.

În judeţ sunt înregistrate şi 15 deranjamente colective privind alimentarea cu energie electrică în Siret, Dolhasca, Părhăuţi, Hreaţca, Grăniceşti, Gălăneşti, Grămeşti, Hânţeşti, Rotunda, Basarabi, Budeni, Costişa, Dorneşti şi Frătăuţii Vechi, însumând 500 de gospodării.

Din cauza înzăpezirii liniei de cale ferată Vereşti - Botoşani, un automotor (vagon cu 90 de locuri) de pe ruta Vereşti - Botoşani a fost readus în staţia Vereşti, iar cei 22 pasageri au fost preluaţi de un tren cu locomotivă şi au fost duşi la destinaţie.

Un număr de 20 de persoane dializate din judeţ au rămas internate în unităţile spitaliceşti întrucât nu li s-a permis întoarcerea la domiciliu.

Prefectul a menţionat că nu au fost raportate decese din cauza hipotermiei, şi că au existat patru cazuri în care persoane, trei din Suceava şi una din Botoşani, au fost transportate la UPU a SJU Suceava, pacienţii fiind aduşi cu ambulanţele după ce consumaseră băuturi alcoolice.

Prefectul a spus că în jurul orei 3.30 s-a intervenit şi pentru deszăpezirea unei ambulanţe care rămăsese blocată în localitatea Dumbrava.

UPDATE 11:00 Autorităţile vasluiene au decis să intervină cu Armata pentru a le prelua pe cele 50 de persoane rămase izolate în maşini, inclusiv în două microbuze de transport călători, pe drumul naţional Vaslui - Iaşi, blocat din cauza viscolului pe raza comunei vasluiene Codăeşti.

Cele aproximativ 50 de persoane rămase izolate în maşini în mijlocul câmpului, inclusiv în două microbuze de transport călători, după ce drumul naţional DN 24 Vaslui - Iaşi s-a blocat, duminică dimineaţă, din cauza ninsorilor şi a viscolului, vor fi preluate de o maşină a Armatei.

La solicitarea autorităţilor, o unitate militară din judeţul Vaslui va trimite în zona blocajului, respectiv Movila lui Burcel, un autocamion cu tracţiune 6x6, care îi va prelua pe ocupanţii celor 25 de maşini rămase izolate, pentru a-i transporta la o primărie din zonă.

"Toate cele 50 de persoane aflate în maşini vor fi cantonate, până când drumul se va debloca, în sediul Primăriei Soleşti, unde vor primi ceai cald. În zona apariţiei blocajului pe şosea se află deja un camion al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), cu 12 pompieri şi şapte jandarmi, pregătiţi să ajute la preluarea persoanelor din autovehiculele rămase izolate", a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX inspectorul şef al ISU Vaslui, Neculai Olaru.

Autorităţile vasluiene nu au putut preciza când preconizează ca drumul dintre Vaslui şi Iaşi să fie deblocat, însă acest lucru nu se va întâmpla în următoarele ore.

"Dacă viscolul continuă, este foarte greu să deblocăm. În situaţia în care vântul se mai domoleşte, estimăm ca în două ore să redeschidem traficul în zonă", a conchis Neculai Olaru.

Potrivit sursei citate, societatea de deszăpezire intervine în zona Movila lui Burcel, comuna Codăeşti, cu două utilaje de deszăpezire în vederea deblocării traficului.

UPDATE 09:05 Autorităţile vasluiene au decis, duminică dimineaţă, închiderea drumului naţional DN 24 Vaslui - Iaşi din cauza blocajului apărut pe raza comunei vasluiene Codăeşti, în zona Movila lui Burcel, unde viscolul şi ninsorile au condus la formarea sulurilor de zăpadă pe şosea.

În aceste condiţii, peste 25 de maşini, majoritatea autoturisme mici, au rămas izolate în câmp, deocamdată pe termen nelimitat.

"S-a luat decizia închiderii traficului pe drumul naţional DN 24 pentru a se putea interveni în zona blocajului cu utilajele de deszăpezire. Nu putem preciza cât va fi închisă şoseaua, având în vedere că ninsorile şi viscolul creează probleme serioase în acel punct nevralgic de la Movila lui Burcel", a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui, Neculai Olaru.

Potrivit Prefecturii Vaslui, alte două drumuri judeţene erau blocate la ora transmiterii acestei ştiri, respectiv Huşi - Buneşti şi Codăeşti - Dăneşti, unde autorităţile intervin pentru redeschiderea traficului rutier.

Infotrafic: Patru drumuri naţionale secundare din nordul Moldovei, închise din cauza viscolului

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că duminică dimineaţa din cauza viscolului care spulberă zăpada pe partea carosabilă, circulaţia este întreruptă pe patru drumuri naţionale secundare: DN29 Botoşani – Manoleasa, DN29A Dorohoi – Rădăuţi-Prut, DN29D Botoşani – Ştefăneşti şi DN24C– Rădău.

"Având în vedere că în nordul Moldovei viscoleşte, le recomandăm conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu este absolut necesar. În cazul în care călătoria nu poate fi amânată, trebuie luat în calcul şi riscul întreruperii circulaţiei pe unele sectoare de drum, motiv pentru care din autovehicul nu trebuie să lipsească tot ceea ce este necesar în caz de inzăpezire", precizează sursa citată.

Meteorologii au emis, sâmbătă, o avertizare de Cod galben, pentru întreaga ţară, de precipitaţii abundente, intensificări ale vântului, viscol şi polei, valabilă de la ora 18.00, până luni, ora 10.00.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici