Noi proteste la Oltchim: Peste 500 de angajaţi au cerut salariile compensatorii în cazul unei concedieri colective care ar viza 1.000 de oameni

Peste 300 de salariaţi de la combinatul Oltchim din Râmnicu Vâlcea protestează, marţi, în faţa sediului administrativ al unităţii, oamenii spunând că există restanţe salariale pe trei luni şi că ar putea fi făcute concedieri colective care ar viza aproximativ 1.000 de angajaţi. Protestele s-au încheiat după aproximativ două ore, liderii sindicali spunând că au trimis un memoriu administratorului judiciar, în care cer acordarea salariilor restante, dar şi încetarea războiului psihologic în rândul angajaţilor.

513 afișări
Imaginea articolului Noi proteste la Oltchim: Peste 500 de angajaţi au cerut salariile compensatorii în cazul unei concedieri colective care ar viza 1.000 de oameni

Noi proteste la Oltchim: Peste 300 de angajaţi cer salariile compensatorii în cazul unei concedieri colective care ar viza 1.000 de oameni (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

"Noi am înţeles că peste 1.000 de angajaţi vor rămâne fără locuri de muncă în perioada următoare. După discuţiile cu băncile, administratorul judiciar Gheorghe Piperea a cerut reducerea cheltuielilor de personal cu 37% la Oltchim, iar sindicatele spun că există două variante pentru a se reduce aceste cheltuieli: tăieri salariale sau concedieri colective. Mulţi dintre noi sunt de acord să fie concediaţi dacă se respectă contractul de muncă şi ni se acordă salarii compensatorii. Vrem să se respecte contractul colectiv de muncă. În combinat s-au făcut zilele trecute liste cu numărul de posturi care pot fi desfiinţate în fiecare secţie", a declarat un protestatar.

Oamenii spun, de asemenea, că există restanţe salariale pe trei luni.

La ora transmiterii acestei ştiri, în faţa pavilionului administrativ protestează aproximativ 300 de salariaţi, dar din secţii continuă să mai vină angajaţi.

Protestele s-au încheiat, liderii sindicali spunând că au trimis un memoriu administratorului judiciar, în care cer acordarea salariilor restante, dar şi încetarea războiului psihologic în rândul angajaţilor, ameninţaţi cu concedierea.

Mitingul s-a încheiat după aproximativ două ore, la acţiunea de protest participând aproximativ 500 de angajaţi ai combinatului, care spun că vor protesta zilnic, până când vor primi răspunsuri la solicitările adresate administratorului judiciar.

"Cerem acordarea salariilor restante, lichidarea pe decembrie 2012 şi avansul pe ianuarie 2013, ambele fiind inclus în masa credală. Solicităm şi lichidarea pe februarie şi avansul pe martie, care trebuia luat ieri, tichetele de masă pe lunile ianuarie şi februarie, dar şi prima de 50 de lei care se cuvenea salariatelor de 8 martie. Sindicatul Liber Oltchim revendică încălcarea unilaterală de către administratorul judiciar al Oltchim a clauzelor salariale prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă", a declarat, marţi, liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu.

Diculoiu a precizat că aceste solicitări au fost incluse într-un memoriu transmis administratorului judiciar, în care angajaţii cer şi un răspuns în ceea ce priveşte repornirea combinatului şi demersurile pentru primirea celor 45 de milioane de euro necesare repornirii unităţii la capacitatea de 65 la sută, bani fără de care Oltchim "riscă să intre în faliment".

"Am cerut administratorului judiciar să prezinte până pe 31 martie 2013 programul de repunere eşalonată în funcţiune a instalaţiilor, de repornire a acestora, prin care să ajungem de la o capacitate de producţie de 5-6 la sută cât avem în prezent la 65 la sută. Am cerut administratorului judiciar şi celui special ca până pe 30 aprilie să repună în funcţiune petrochimia de la Piteşti, ea fiind singura variantă de funcţionare a Oltchim, în sistem integrat, profitabil. Am cerut ca până în iunie 2013 Oltchim să fie privatizată împreună cu Rafinăria Arpechim, poziţie îmbrăţişată şi exprimată şi de ministrul Varujan Vosganian", a mai spus Diculoiu.

Sindicatul a mai cerut administratorului judiciar "să înceteze războiul psihologic declanşat în rândul angajaţilor Oltchim, ameninţaţi cu concedierea", solicitând şi ca orice investitor care este dispus să investească 45 de milioane de euro la combinat "să fie acceptat la negocieri".

"Facem apel către Preşedinţia României, Guvern, Ministerul Economiei să prezinte strategia de funcţionare a Oltchim pe termen scurt, mediu şi lung. Vrem reluarea producţiei la 65 la sută în sistem integrat cu Rafinăria Arpechim, situaţie în care, pe lângă 3.300 de salariaţi, pot fi salvaţi alţi 15.000 de angajaţi din judeţele Vâlcea şi Argeş care lucrează în firme care depind de Oltchim. Altfel, din 3.300 rămânem 700 şi ulterior ne paşte falimentul. Am convenit cu oamenii că până nu primim răspunsuri să protestăm în fiecare zi de lucru, începând cu ora 9.00", a mai spus preşedintele Sindicatului Liber Oltchim.

Angajaţii Oltchim au protestat şi săptămâna trecută, solicitând plata salariilor restante, garanţia locurilor de muncă şi repornirea unităţii la parametri normali de funcţionare.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.

Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici