Nou conflict între maghiari şi romi în judeţul Harghita - VIDEO

Un nou conflict între etnicii maghiari şi cei romi a izbucnit în judeţul Harghita, după ce, joi seară, aproximativ 150 de maghiari din Sâncrăieni au aruncat o sticlă incendiară într-un fânar din cartierul romilor, supăraţi că unul dintre aceştia înjunghiase un maghiar, care a ajuns la spital.

283 afișări
Imaginea articolului Nou conflict între maghiari şi romi în judeţul Harghita - VIDEO

Nou conflict între maghiari şi romi în judeţul Harghita

Potrivit comisarului şef Antal Ştefan, adjunctul şefului IPJ Harghita, în urmă cu două zile, într-un bar din Sâncrăieni între un localnic maghiar şi un rom s-a iscat un conflict spontan. Oamenii spun că secuiul l-ar fi lovit pe rom cu un scaun în cap, iar acesta din urmă ar fi scos briceagul şi l-ar fi înjunghiat pe maghiar, care, în prezent, se află internat în Spitalul Judeţean din Miercurea Ciuc.

Romul presupus agresor a fost condus la Poliţie, însă instanţa a luat decizia să nu îl aresteze.

Joi seară, după ce l-au văzut pe rom plimbându-se prin localitate, aproximativ 150 de maghiari de toate vârstele s-au adunat şi s-au dus în cartierul romilor, unde, din stradă, au aruncat o sticlă incendiară pe acoperişul unui fânar improvizat, care a luat foc. La faţa locului, au intervenit pompieri, jandarmi şi poliţişti, incendiul fiind lichidat de către pompieri. Totodată, poliţiştii i-au împrăştiat pe oameni, trimiţându-i la casele lor, a spus comisarul şef Antal Ştefan.

Localnicul de etnie romă a fost reţinut

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Harghita, Gheorghe Filip, afirmă că localnicul de etnie romă a fost reţinut, la începerea scandalului, de către poliţişti, el urmând să fie prezentat vineri instanţei, cu propunere de arestare preventivă pentru tentativă de omor.

Filip spunea că bărbatul de etnie romă a putut fi reţinut doar după primirea certificatului medico-legal care să ateste că viaţa victimei a fost pusă în pericol.

Primarul din Sâncrăieni, Szekely Erno, a declarat, vineri, că vina pentru conflictul izbucnit în localitate este a romilor, care, de mai mulţi ani, fură de la localnici şi că înjunghierea unui om a fost "picătura care a umplut paharul".

"Nu lucrează nicăieri, ţin cai, fură de la oameni, iar alaltăieri (miercuri - n.r.) un rom a înjunghiat un maghiar. L-a luat Poliţia şi după patru ore era din nou liber în comună", a spus primarul.

Video Stirileprotv.ro

Comisie de mediere a conflictului

O comisie de mediere a conflictului s-a întrunit, vineri, la sediul primăriei din comună, la discuţii participând reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai Poliţiei şi ai celor două etnii.

Din comisia care s-a întrunit la sediul Primăriei Sâncrăieni fac parte primarul localităţii, Szekely Erno, viceprimarul, reprezentanţii Consiliului Local al comunei, subprefectul Jean Adrian Andrei, reprezentantul Consiliului Judeţean Harghita Zolya Zoltan, şeful Poliţiei Harghita, comisarul şef Radu Sandu Moldovan, şi şeful Poliţiei Miercurea Ciuc, Fekete Titus, o delegaţie a maghiarilor şi una a romilor.

Şedinţa comisiei a început în jurul prânzului.

Un conflict asemănător a avut loc în urmă cu aproximativ o lună şi jumătate, în comuna Sânmartin, situată în apropierea localităţii Sâncrăieni.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici