Operaţiunea de salvare a persoanelor blocate în peştera Huda lui Papară din Alba s-a încheiat. Toate cele 11 persoane au fost scoase, după circa 7 ore

Echipele de intervenţie au reuşit, luni seara, în jurul orei 22.10, să scoată toate cele 11 persoane, care rămăseseră blocate, din cauza precipitaţiilor abundente, într-o peşteră din comuna Sălciua, judeţul Alba, transmite corespondentul MEDIAFAX.

11389 afișări
Imaginea articolului Operaţiunea de salvare a persoanelor blocate în peştera Huda lui Papară din Alba s-a încheiat. Toate cele 11 persoane au fost scoase, după circa 7 ore

11 persoane au rămas blocate în Peştera Huda lui Papară din Alba, din cauza unei viituri (Imagine: speologie.org)

Purtătorul de cuvânt al ISU Alba, Alina Marescu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că au rămas blocaţi în peşteră doi adulţi şi nouă adolescenţi, cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani, patru dintre ei fiind de naţionalitate franceză.

Prima persoană a fost scoasă din peşteră, la ora 20.50, potrivit reprezentanţilor ISU Alba.

”Celelalte persoane sunt în regulă, urmează a fi scoase din peşteră”, au mai precizat reprezentaţii ISU Alba, pentru MEDIAFAX.

Autorităţile nu au remis, încă, date cu privire la identitatea sau cetăţenia persoanelor salvate.

11 persoane au rămas blocate, luni după-amiaza, în Peştera Huda lui Papară din Munţii Trascăului, judeţul Alba, după ce accesul a fost blocat de o viitură produsă în urma unei ploi puternice, mai multe echipaje intervenind la faţa locului.

Tot din cauza vremii, în comuna Sălciua, unde se află şi peştera, drumul naţional 75 a fost blocat, după ce pe carosabil au ajuns aluviuni de pe versanţi.

UPDATE 21:00 O echipă de speologi a intrat în peştera din Alba luând legătura cu cei blocaţi, care sunt teferi

O echipă de speologi a reuşit să intre în interiorul peşterii Huda lui Papară, de pe raza comunei Sălciu, judeţul Alba, unde sunt blocate nouă persoane, printre care şi cetăţeni francezi, salvatorii reuşind să ia legătura cu cei blocaţi, care au transmis că sunt teferi.

Reprezentanţii ISU Alba au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că echipa de speologi urmează să ajungă în locul din peşteră în care se află cele nouă persoane, nivelul apei fiind în scădere.

”O echipă de speologi a reuşit să intre în interior, a reuşit să ia un contact audio, adică prin urlete şi strigături, cu persoanele aflate în peşteră. Se continuă intervenţia până la locul unde se află cei prinşi. O echipă, formată din speologi din mai multe judeţe, intervine, avansează în peşteră. Important e că apa e în scădere şi că au reuşit să intre. Din ce s-a perceput, fiind în peşteră, sunt în regulă. Până nu îi vedem, nu putem spune sigur”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al ISU Alba, Alina Marescu.

Toate cele nouă persoane sunt tefere, potrivit subprefectului judeţului Alba, Mihaela Albu, care a declarat corespondentului MEDIAFAX că “situaţia este sub control”.

”Sunt toţi în regulă, s-a pătruns în regulă, salvatorii sunt acolo. Toţi sunt teferi, fără probleme. În exterior stau salvamontiştii. Din toate semnalele pe care le avem sunt toţi în regulă, iar apa s-a mai retras. E în avantaj să se mai aştepte puţin, să se retragă apa, să îi scoată în condiţii foarte bune. Situaţia e sub control”, a declarat subprefectul.

UPDATE 19:05 Primarul comunei Sălciu, judeţul Alba, localitate pe raza căreia se află peşterea din Munţii Trascăului, unde nouă persoane au rămas blocate, pe fondul precipitaţiilor abundente, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că echipele Salvaspeo şi Salvamont nu pot interveni, decât după scăderea debitului apei.

”Acum am ajuns în zonă, nu avem nicio informaţie despre ei pentru că în peşteră nu este semnal, iar speologii nu pot intra până nu scade debitul. Peştera e străbătută de o vale, iar cu ploile acestea torenţiale a crescut debitul foarte mult”, a declarat, pentru MEDIAFAX, primarul comunei Sălciua, Vasile Lombrea.

Subprefectul judeţului Alba, Mihaela Albu, a confirmat corespondentului MEDIAFAX că printre cei nouă blocaţi în peşteră se află şi cetăţeni francezi.

”Sunt şi cetăţeni francezi şi români, nu avem informaţii clare că ar fi şi copii între ei şi nu ştim dacă sunt persoane vârstnice. Noi avem informaţia că ar fi adulţi, dintre care doi specialişti speologi”, a afirmat Mihaela Alba.

Între timp, zona în care se află peştera a fost împrejmuită de jandarmi, pentru ca echipele de intervenţie să poată acţiona fără problemă.

”Perimetrul din zona peşterii a fost îngrădit pentru garantarea unei zone de siguranţă a celor care intervin. Jandarmeria intervine cu un echipaj, iar în cazul în care apar probleme avem şi alte echipaje disponibile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Alba, Cosmin Jurcoveţ.

UPDATE 17.40 Subprefectul judeţului Alba, Mihaela Albu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că autorităţile au trebuit să intervină, iniţial, pentru deblocarea drumului care duce spre peşteră şi până la această oră nu au putut lua legătura cu cei blocaţi în peştera Huda lui Papară .”ISU, Poliţia, Salvamontul şi Jandarmeria sunt în zonă. Până în acest moment nu s-a luat legătura cu cele nouă persoane. Drumul comunal 130, care duce spre peştera Huda lui Papară a fost deblocat, iar Salvaspeo Cluj a intrat şi încearcă pătrunderea în peşteră. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă în peşteră şi să luăm viitoarele măsuri”, a spus Mihaela Albu, subprefectul judeţului Alba, pentru MEDIAFAX.

Cei nouă oameni au rămas blocaţi în peşteră, luni după-amiaza, după ce o ploaie torenţială a provocat o viitură care a inundat accesul şi interiorul peşterii şi nu a mai permis oamenilor să iasă.

UPDATE 16.45 Două persoane aflate în peşteră sunt speologi experimentaţi, anunţă ISU Alba. "Configuraţia peşterii permite ca oamenii să se adăpostească", a declarat, pentru MEDIAFAX, Alina Marescu, purtătorul de cuvânt al ISU Alba. Însă, până la ora transmiterii ştirii, echipajele de intervenţie nu au reuşit să ia legătura cu cei blocaţi în interior.

La faţa locului s-au deplasat mai multe echipaje de intervenţie, între care speologi de la Salvaspeo Cluj şi una de la Salvamont Aiud.

Tot din cauza vremii, în comuna Sălciua, unde se află şi peştera, drumul naţional 75 a fost blocat, după ce pe carosabil au ajuns aluviuni de pe versanţi.

În urmă cu şase ani, alte trei persoane au rămas blocate în peştera Huda lui Papară, fiind salvate după o acţiune care a durat aproape 16 ore. Situaţia a fost asemănătoare cu cea de acum, o viitură puternică inundând peştera. Oamenii au reuşit să se refugieze într-o sală a peşterii care nu s-a umplut de apă, până când salvatorii au ajuns la ei.

Huda lui Papară este cea mai lungă peşteră din Munţii Trascăului, iar speologii spun că este extrem de dificilă. În peşteră se află, potrivit specialiştilor, şi cea mai mare colonie de lilieci din Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici