„O mare descoperire ştiinţifică”: Fuziunea nucleară, visul oamenilor de mai bine de 5 decenii, este pe cale să devină realitate

O conferinţă de presă mult-aşteptată va avea loc mâine în Statele Unite, ocazie cu care se va anunţa „punctul de cotitură”.

8998 afișări
Imaginea articolului „O mare descoperire ştiinţifică”: Fuziunea nucleară, visul oamenilor de mai bine de 5 decenii, este pe cale să devină realitate

Fuziunea nucleară, visul oamenilor de ştiinţă, este pe cale să devină realitate în Statele Unite

„Revoluţie în fuziunea nucleară”, este ceea ce Statele Unite sunt pe cale să anunţe, într-o conferinţă de presă mult-aşteptată programată pentru mâine, marţi, 13 ianuarie, de Departamentul pentru Energie al SUA.

Fuziunea nucleară apare ca posibilă soluţie la crizele energetice şi climatice, subiectul devenind deschiderea multor site-ul, începând cu Washington Post, apropiat de Casa Albă.

Deosebirea faţă de fisiune

Două elemente sunt sigure: pentru prima dată în istoria acestor experimente, o reacţie de fuziune ar fi produs mai multă energie decât cea folosită pentru declanşarea ei. În al doilea rând: descoperirea a avut loc la National Ignition Facility, găzduit în Laboratorul Naţional Lawrence Livermore, California.

Pentru Washington Post, unii experţi au confirmat progresele, în spatele anonimatului. Tăcerea este riguros menţinută, aşteptându-se ca mâine, secretarul pentru Energie, Jennifer Granholm, să dezvăluie lumii „o mare descoperire ştiinţifică”.

Fuziunea nucleară (cea care alimentează Soarele şi produce energie din fuziunea a doi atomi de hidrogen, generând unul de hidrogen) este visul oamenilor de ştiinţă de peste 50 de ani.

Spre deosebire de fisiune, nu creează radioactivitate sau deşeuri, nu are nevoie de combustibili rari şi utilizabili pentru a construi bombe atomice (hidrogenul se obţine uşor din apă).

Este energie alternativă

Criza preţului gazelor şi spectrul unei întreruperi a aprovizionării din Rusia au determinat Uniunea Europeană să acorde mult mai multă atenţie decât de obicei securităţii energetice şi, în consecinţă, să reevalueze o sursă adesea considerată controversată: energia nucleară.

Luna trecută, Parlamentul European a aprobat includerea sa în „taxonomie” – lista activităţilor economice durabile propusă de Comisie – în timp ce unele state membre, precum Germania şi Belgia, revizuiesc planurile de dezafectare a centralelor.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici