Oltean: Nu exclud să retrag proiectul privind proprietăţile cultelor. Nu vreau tensiuni între biserici

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat vineri că "nimeni în afară de Cel de Sus" nu îi poate cere să-şi retragă proiectul legislativ privind retrocedarea proprietăţilor cultelor, însă nu exclude să renunţe din proprie iniţiativă la el, întrucât nu vrea să creeze tensiuni între biserici.

110 afișări
Imaginea articolului Oltean: Nu exclud să retrag proiectul privind proprietăţile cultelor. Nu vreau tensiuni între biserici

Oltean: Nu exclud să retrag proiectul privind proprietăţile cultelor. Nu vreau tensiuni între biserici (Imagine: Thomas Dan/ Arhiva Mediafax Foto)

"Iniţiativa mea legislativă încearcă să dimininueze starea conflictuală care există între Biserica Greco-Catolică, pe de-o parte, şi Biserica Ortodoxă, pe de altă parte. Am pretenţia că eu ştiu foarte bine realităţile, iar iniţiativa mea nu doreşte a crea o stare de conflict nouă sau de a favoriza o biserică sau alta. Dimpotrivă.

Această iniţiativă a plecat de la faptul că dialogul între cele două biserici prin intermediul unei comisii mixte constituite în 1998 a eşuat. Din 2004, nu a mai avut loc nicio întâlnire a acelei comisii mixte constituite din trei reprezentanţi ai fiecărui cult. Dacă ne uităm la ce declară fiecare, o să constatăm că fiecare cult crede că celălalt e vinovat", a afirmat, într-o conferinţă de presă, Ioan Oltean, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a spus că, în prezent, există pe rolul instanţelor peste 180 de litigii care vizează situaţia juridică a bunurilor imobiliare ale uneia sau alteia dintre cele două biserici.

"Este o stare evidentă de tensiune între foarte multe biserici şi această stare este totalmente nefavorabilă bisericii, fie că e greco-catolică, fie că este ortodoxă. Biserica nu ar trebui, în opinia mea, să recurgă la un asemenea mod de soluţionare a neînţelegerii şi ar trebui să aibă disponibilitatea totală de a clarifica aceste lucruri pe cale amiabilă", a afirmat Oltean.

El a adăugat că iniţiativa sa vrea să determine cele două culte să recurgă la dialog, iar instanţa să fie doar "o cale excepţională de atac", când eşuează dialogul.

"Nu am dorit şi nu doresc sub nicio formă să creez un avantaj pentru Biserica Ortodoxă sau Biserica Greco-Catolică, ci doresc să se creeze un cadru legal care să asigure celor două părţi posibilitatea de a-şi rezolva problemele pe calea dialogului. De aceea, rămân extrem de neplăcut surprins de reacţia extrem de dură, de lipsită de eleganţă din partea PS cardinal Lucian Muresan. Iniţiativa legislativă este a mea, a deputatului Ioan Oltean, nu este a PDL, nici a vicepreşedintelui PDL Ioan Oltean, a mea ca membru al Camerei Deputaţilor. Nu are niciun caracter politic. E pornită doar din dorinţa sinceră de a crea un cadru legal care să determine cele două biserici să se aşeze la masa dialogului şi nu să se ajungă în instanţă, unde tensiunile sunt tot mai mari", a declarat Ioan Oltean.

Vicepreşedintele PDL a mai spus că propunerea sa suportă orice fel de amendamente şi că orice propunere din partea celor două biserici care să "limpezească" lucrurile este binevenită.

"Nu sunt părtinitor cu niciuna dintre biserici. Cadrul legal stabilit prin această propunere nu favorizează nici într-un fel Biserica Ortodoxă şi nici Biserica Greco-Catolică. De aceea simt o reacţie neadecvată, nepotrivită din partea celor ce reprezintă Biserica Greco-Catolică. Îmi manifest disponibilitatea de a avea o discuţie cu oricare dintre cei interesaţi de îmbunătăţirea acestui act normativ. Soluţia nu este retragerea acestui act normativ de pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, ci participarea la dialog şi îmbunătăţirea acestuia în aşa fel încât el să răspundă realităţilor cu care se confruntă cele două biserici, astăzi, în România", a spus Ioan Oltean.

Întrebat dacă liderul PDL, Vasile Blaga, i-a cerut să retragă proiectul, Ioan Oltean a negat.

"Nu mi-a cerut Vasile Blaga să-l retrag şi nici nu-mi poate cere nimeni decât Cel de Sus, pentru că nu este o iniţiativă politică, ci o iniţiativă legislativă pe care eu am gândit-o şi nu are nimic cu PDL", a spus Oltean.

El nu a exclus însă varianta de a renunţa din proprie iniţiativă la proiect.

"Deocamdată, sunt în faţa dumneavoastră, îl expun şi vedem ce consecinţe mai apar şi cum merg lucrurile, dar nici într-un caz nu e un proiect politic. Sigur că eu nu vreau, prin proiectul meu, să creez o tensiune între cele două biserici sau la nivelul unui cult. Aş prefera să am o discuţie cu reprezentanţii celor două biserici şi să găsim o soluţie. Nu mă pot pronunţa în acest moment despre un drum sau altul al acestei iniţiative. E abia la început, dar văd că reacţiile Bisericii Greco-Catolice sunt extrem de dure... Să vedem cum vor decurge lucrurile în zilele următoare. Ştiţi cum e? În politică niciodată să nu spui niciodată şi aici facem politică", a declarat el.

Ioan Oltean a adăugat că este posibil ca iniţiativa sa să nu treacă de Parlament, nefiind discutată cu colegii parlamentari, ci doar cu jurişti.

"Nu poţi face un proiect ruşinos. Acest cuvânt încărcat de conotaţie negativă nu poate fi folosit de un prelat de o asemenea înălţime cum e PS Lucian. Eu sunt un om credincios, dar nu aş putea să fac o nedreptate Bisericii Greco-Catolice. Departe de mine acest gând, dar vă spun cu certitudine că această propunere nu poate fi calificată cum a făcut Biserica Greco-Catolică şi nu poate stârni o asemenea reacţie", a spus el.

Şeful Bisericii Greco-Catolice din România, cardinalul Lucian Mureşan, i-a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui PDL, Vasile Blaga, în care îi solicită să retragă un proiect legislativ privind retrocedarea proprietăţilor cultelor iniţiat de vicepreşedintele PDL Ioan Oltean.

Cardinalul Lucian Mureşan afirma, în scrisoarea transmisă, joi, liderului PDL, Vasile Blaga, că Ioan Oltean a iniţiat un proiect legislativ care "stârneşte deosebită îngrijorare şi nelinişte" în rândul comunităţii greco-catolice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici