ONG-uri: Posibilitatea revenirii în magistratură fără concurs deschide calea numirilor politice

Numirea fără concurs în magistratură a avocaţilor cu 18 ani vechime şi revenirea în profesie a unor judecători şi procurori care au demisionat, propuneri făcute de CSM pentru modificarea Legii 303/2004, deschid calea numirilor politice sau preferenţiale,potrivit unui comunicat semnat de trei ONG-uri.

243 afișări
Imaginea articolului ONG-uri: Posibilitatea revenirii în magistratură fără concurs deschide calea numirilor politice

ONG-uri: Posibilitatea revenirii în magistratură fără concurs deschide calea numirilor politice (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Expert Forum (EFOR), Freedom House România (FHR), Centrul Român de Politici Europene (CRPE), organizaţii membre ale Iniţiativei pentru o Justiţie Curată, atrag atenţia că unele dintre propunerile făcute de Comisia nr. 2 din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de modificare a Legii 303/2004 privind statutul magistraţilor pot afecta progresul înregistrat de România în reforma sistemului judiciar.

"Posibilitatea numirii fără concurs a avocaţilor cu vechime de 18 ani în funcţiile de judecător sau procuror ori posibilitatea revenirii în magistratură, fără concurs, a unor judecători sau procurori care au demisionat, singura condiţie fiind ca aceştia să fi avut anterior demisiei zece ani vechime ca magistraţi (variante adoptate la şedinţa din 21 iulie 2015 a Comisiei nr. 1 a CSM), deschid calea numirilor politice sau preferenţiale în magistratură", se arată într-un comunicat de presă trimis de cele trei organizaţii agenţiei MEDIAFAX.

Conform ONG-urilor, în ultimii ani sistemul judiciar din România a arătat că poate sa performeze şi să elimine din rândul magistraţilor pe cei cu privire la care au existat supiciuni de corupţie şi lipsă de integritate.

"Aceste performanţe au apărut pentru că din punct de vedere legislativ sistemului judiciar i s-a garantat independenţa şi pentru că s-au creat în interiorul sistemului mecanisme de rezolvare a problemelor de integritate. În aceste condiţii este inacceptabil ca printr-o modificare legislativă precum cea care se prefigurează să anulăm ce s-a câştigat în ultimii ani şi să întoarcem sistemul judiciar din România în anii ’90", se precizează în comunicatul de presă.

Conform organizaţiilor, sistemul de evaluare al magistraţilor trebuie aşezat pe o bază în care competiţia să fie reală, iar sistemul de promovare în funcţie trebuie adaptat funcţionării reale a sistemului judiciar şi să ţină cont de experienţă şi activitate, nu doar de cunoştinţele teoretice.

"Îndemnam la consultări publice largi cu corpul magistraţilor pentru a se găsi formule care să asigure atât promovarea celor mai buni magistraţi şi care să respecte şi independenţa justiţiei, atât de greu câştigată", se mai menţionează în comunicat.

Peste 600 de procurori şi judecători au trimis, pe 27 iulie, către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Institutul Naţional de Magistratură (INM) şi Ministerul Justiţiei un memoriu de protest împotriva propunerilor Comisiei nr. 1 din cadrul CSM, din 21 iulie, referitoare la modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Magistraţii semnatari protestează faţă de reintroducerea numirii directe în funcţia de judecător ori procuror a magistraţilor asistenţi şi a avocaţilor cu vechime de cel puţin 18 ani, exclusiv pe bază de interviu, la judecătorii şi la parchetele de pe lângă acestea, reintroducerea prevederii privind numirea foştilor magistraţi cu vechime de minim 10 ani în funcţii vacante la instanţe sau parchete de acelaşi grad cu cele unde au funcţionat şi schimbarea modalităţii de susţinere a examenului de promovare în funcţii de execuţie, prin instituirea ca probă a unei aşa numite evaluări a activităţii profesionale pe ultimii 3 ani (transformarea unei condiţii de participare în notă de promovare).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici