Opt militari români, răniţi după ce au fost prinşi într-un atac cu maşină capcană în Afganistan/ Mesajele lui Iohannis, Dăncilă şi Dragnea | MApN: Soldaţii sunt în afara oricărui pericol

Opt militari din Batalionul 30 Protecţia Forţei "Vulturii Carpaţilor" din Câmpulung Muscel au fost răniţi luni, în Afganistan, după ce au fost prinşi într-un atac cu maşină capcană. Soldaţii sunt în afara oricărui pericol, fiind în stare stabilă, anunţă Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

6634 afișări
Imaginea articolului Opt militari români, răniţi după ce au fost prinşi într-un atac cu maşină capcană în Afganistan/ Mesajele lui Iohannis, Dăncilă şi Dragnea | MApN: Soldaţii sunt în afara oricărui pericol

Opt militari români, răniţi după ce au fost prinşi într-un atac cu maşină capcană în Afganistan

Cei opt sunt plutonierul major Ionescu Marius Valentin (41 de ani, căsătorit, aflat la a treia misiune în Afganistan), plutonierul Rădoi Eugen Luci (39 de ani, căsătorit, o misiune în Kosovo, la a treia misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Ganţă Adrian Bogdan (40 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Popescu Florin Adrian (38 de ani, căsătorit, aflat la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a David George Marian (34 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Radu Ionel (39 de ani, căsătorit, la a treia misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Popelcă Petre (43 de ani, căsătorit, la a treia misiune în Afganistan) şi caporalul clasa a III-a Bădulescu Nicolae Marian (43 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan).

După producerea incidentului a fost securizată zona, conform procedurilor, şi militarii răniţi au fost duşi la spitalul militar din Kandahar, mai precizează MApN.

"Opt militari din Batalionului 30 Protecţia Forţei "Vulturii Carpaţilor" din Câmpulung Muscel au fost răniţi luni, 30 aprilie, în Afganistan, în jurul orei 9.00, ora României, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate, fiind ţinta unui autovehicul capcană (VBIED - Vehicle-Borne Improvised Explosive Device)", a anunţat anterior Ministerul Apărării Naţionale (MApN), într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Reprezentanţii MApN au precizat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că atacul cu maşina capcană în care au fost răniţi militarii români nu are legătură cu dublul atentat care a avut loc în zona Shashdarak din centrul Kabulului, în urmă căruia cel puţin 25 de oameni au murit, inclusiv şase jurnalişti.

Militarii din Câmpulung Muscel execută o misiune în Afganistan în perioada februarie – august 2018. Aceştia execută, în teatru, misiuni specifice de asigurare a protecţiei forţei din Baza Aeriană Militară Kandahar şi misiuni de instruire, consiliere şi asistenţă a Forţelor Naţionale Afgane. Unitatea militară din Câmpulung Muscel a mai executat misiuni în Kosovo (în anii 2005 şi 2007) şi Afganistan (în anul 2008).

În anul 2018, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu 625 de militari, alţi aproximativ 300 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă/mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni.

În timpul misiunilor externe, 29 de militari şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 185 au fost răniţi.

Peste 10 copii au murit, iar 16 oameni au fost răniţi 

Unsprezece copii au decedat, iar 16 persoane au fost rănite, inclusiv opt militari români, în urma unui atac sinucigaş cu vehicul-capcană care a avut loc luni în districtul Daman din provincia afgană Kandahar, a declarat un oficial din cadrul poliţiei locale, informează agenţia de ştiri Dpa.

Atacul a vizat un convoi al forţelor NATO, a declarat Matiullah Helal, purtătorul de cuvânt al poliţiei din Kandahar.

Atacatorul, despre care se crede că era membru al mişcării talibane, a detonat vehiculul în care se afla în apropierea unei moschei, în momentul în care prin zonă trecea un convoi NATO, a adăugat Helal.

Atacul nu a fost încă revendicat, însă până în acest moment nu există semne care să indice că ar avea vreo legătură cu dublul atentat comis luni dimineaţă la Kabul, revendicat de Stat Islamic.

Mesajul lui Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat imediat după apariţia informaţiei.

„Am aflat astăzi cu profundă durere despre atentatul din Afganistan soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, printre care şi copii. În urma acestui tragic eveniment, opt militari români, aflaţi în teatrul de operaţii din Afganistan, au fost răniţi. Le urez însănătoşire grabnică şi multă putere lor şi familiilor acestora în aceste momente de grea încercare. Le suntem alături militarilor noştri care ne reprezintă ţara cu profesionalism şi dedicare în cele mai periculoase zone din lume, pentru menţinerea păcii şi asigurarea securităţii internaţionale”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. 

Mesaje de încurajare au transmis şi premierul Viorica Dăncilă, dar şi liderul PSD Liviu Dragnea

"M-a întristat profund vestea atentatelor din Afganistan, în urma cărora şi-au pierdut viaţa civili, inclusiv copii, iar opt militari români au fost răniţi. Gândurile mele se îndreaptă către toţi cei care au avut de suferit de pe urma acestor evenimente tragice", transmite şi premierul Viorica Dăncilă într-un comunicat remis MEDIAFAX.

De asemenea, prim-ministrul spune că ministrul Apărării i-a transmis că este în legătură permanentă cu echipa de comandă, iar medicii le acordă răniţilor ajutorul de specialitate. "Le doresc însănătoşire grabnică militarilor noştri şi multă putere familiilor lor pentru a trece cu bine peste aceste momente dificile", mai spune Dăncilă.

"Am aflat cu profund regret de atacul sinucigaş din Afganistan, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 11 copii. Din păcate, în acest incident au fost raniţi şi 8 militari români, care se află acum în afara oricărui pericol. Le urez însănătoşire grabnică! Curajul lor ne aduce aminte, încă o dată, cu ce preţ se apără libertatea. Suntem alături de ei şi de familiile lor şi transmit un gând bun, de recunoştinţă şi apreciere, tuturor militarilor noştri aflaţi în misiune în teatrele de operaţii", a scris Liviu Dragnea pe pagina de Facebook.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici