Ţăndărei, Beverly Hills al "gangsterilor ţigani". Vezi cum şi-au făcut romii vile din asistenţa socială britanică

Oraşul Ţăndărei din judeţul Ialomiţa, faimos pentru cazul unei reţele infracţionale ce trafica minori în Marea Britanie, a fost supranumit Beverly Hills al "gangsterilor ţigani" de către presa britanică ce analizează luxul în care trăiesc aceştia, potrivit The Sun.

12188 afișări
Imaginea articolului Ţăndărei, Beverly Hills al "gangsterilor ţigani". Vezi cum şi-au făcut romii vile din asistenţa socială britanică

Ţăndărei, Beverly Hills al "gangsterilor ţigani". Vezi cum şi-au făcut romii vile din asistenţa socială britanică (Imagine: www.thesun.co.uk)

"Arată ca Beverly Hills - un cartier la modă cu vile care îţi iau ochii ce ar putea fi reşedinţele unor vedete de film sau designeri vestimentari ce conduc Porsche. Dar este micul oraş Ţăndărei din România", relatează The Sun, care adaugă că fastuoasele vile sunt locuite de "gangsteri ţigani", care le-au construit cu milioane de lire sterline provenite din asistenţa socială britanică.

Potrivit Scotland Yard, peste o sută de vile din Ţăndărei au fost construite de o reţea de mafioţi de etnie romă, formată din 30 de membri, cei mai mulţi înrudiţi.

The Sun relata, miercuri, cum opt dintre aceştia au fost închişi după ce au obţinut 800.000 de lire sterline din asistenţa socială britanică, folosind documente falsificare şi referinţe de locuri de muncă fictive.

Mulţi dintre locuritorii din Ţăndărei au mers în Marea Britanie cu scopul expres de a colecta banii din sprijinul social, alocaţiile pentru copii şi subvenţiile pentru case - bani ce ulterior au fost transferaţi în conturi din România.

Detectivii britanici, care au derulat ancheta în paralel cu cea privind traficul de copii, la care a participat şi Poliţia Română, sunt de părere că cele 800.000 de lire sterline sunt doar vârful aisbergului.

De altfel, jurnaliştii de la The Sun au mers la Ţăndărei pentru a vedea cum trăiesc familiile mafioţilor.

"Vile în culori pastel, în stilul reşedinţelor de lux americane, în valoare de câte 500.000 de lire sterline, sunt aliniate de-a lungul străzii Bucureşti, într-un contrast bizar cu barăcile dărăpănate ale ţăranilor din josul drumului. Multe alte vile sunt în curs de construcţie. Dar vizita noastră nu a trecut neobservată de ţigani. În timp ce ne plimbam, un bărbat corpolent, cu dinţi din aur, a oprit într-un autoturism Vauxhall înmatriculat în Marea Britanie, cu volanul pe dreapta şi a şuierat «Faceţi-mi poză la casă şi vă lovesc cu maşina. Veţi muri»", relatează jurnaliştii britanici.

Aceştia au mai arătat că patru vile construite una lângă cealaltă, în valoare totală de aproape două milioane de lire sterline, aparţin faimoasei familii Radu.

Claudia Radu, în vârstă de 35 de ani, închisă pentru şase luni, marţi, de către instanţa din Southwark în cazul fraudării statului britanic, locuia într-una din reşedinţe cu soţul său, Drăguşin.

Poliţiştii au ţinut proprietatea sub supraveghere, observând cum un BMW X5 şi un Volkswagen Passat intrau în mod constant în curte. Claudia Radu a înşelat şi autorităţile române, susţinând că locuieşte într-o casă improvizată, pe un drum neasfaltat, încasând astfel câte 80 de lire pe lună şi de la statul român.

Soţii Radu mai au o vilă alăturată, iar câteva numere mai încolo au o reşedinţă cu acelaşi design precum prima, în care locuieşte cumnatul Claudiei, Adrian Radu. Acesta a fost şi el închis pentru un an, după ce a primit 29.000 de lire sterline de la statul britanic în timp ce se afla în România.

Tatăl Claudiei, Ion Stoica, de asemenea închis, are o vilă la fel de luxoasă, la câţiva zeci de kilometri distanţă, în Feteşti.

Liderul grupării, Teluş Dumitru (36 de ani), are şi el o vilă în zonă, deşi are şi o adresă în Marea Britanie, în Nottingham. El a fost închis pentru patru ani şi opt luni.

Scotland Yard-ul este de părere că prejudiciul total adus statului britanic de astfel de grupări este de un miliard de lire sterline pe an.

Inspectorul şef Colin Carswell, care a condus ancheta, a spus că speră ca autorităţile să recupereze măcar o parte din bani.

"Suspectăm cel puţin o sută de case ce au fost construite de această grupare. Vom încerca să confiscăm proprietăţile, în baza Actului de Proceduri Penale. Totuşi, acest lucru ar putea dura ani şi am depinde de legea şi cooperarea românească. Până acum, românii au fost excelenţi", a spus Colin Carswell.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici