Parlamentul a aprobat participarea, cu 50 de militari români, la coaliţia internaţională anti-ISIL din Irak

Parlamentul a aprobat solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la aprobarea participării Armatei României, în anul 2016, exclusiv pe teritoriul Republicii Irak, la activităţi de instruire a forţelor de securitate irakiene în cadrul Coaliţiei Internaţionale anti – ISIL/Daesh.

6894 afișări
Imaginea articolului Parlamentul a aprobat participarea, cu 50 de militari români, la coaliţia internaţională anti-ISIL din Irak

Parlamentul a aprobat participarea, cu 50 de militari români, la coaliţia internaţională anti-ISIL din Irak (Imagine: Darius Mitrache/ Arhiva Mediafax Foto)

România va avea un efectiv total de până la 50 de militari, cuprinzând instructori, personal de stat major şi de sprijin din domeniile forţe speciale, informaţii militare şi forţe terestre.

''România trebuie să rămână un furnizor de securitate, statut ce trebuie consolidat atât prin măsuri de politică externă, cât şi prin continuarea participării la misiuni în treatrele de operaţii. Mai mult, considerăm că problema Statului Islamic trebuie rezolvată la sursă, iar acest lucru nu se poate face altfel decât prin întărirea capacităţilor militare ale statului irakian'', a declarat deputatul PNL Radu Surugiu.

La rândul său, deputatul Nicolae Mircovici, de la grupul minorităţilor naţionale, a catalogat solicitarea de a trimite militari în Irak drept un ''gest prin care România îşi asigură securitatea''.

''Pe de altă parte, este vorba despre respectul pe care instituţiile, în mod deosebit din domeniul informaţiilor militare, îl au în faţa partenerului american şi în faţa celorlalţi parteneri pe care îi avem. Susţinem acest punct de vedere pentru faptul că Armata Română reprezintă unul din ambasadorii cei mai credibili pe care România îi are în momentul de faţă'', a adăugat Mircovici.

În favoarea solicitării şefului statului au votat favorabil 221 de parlamentari, în timp ce unul s-a abţinut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici