Parlamentul aprobă instituirea zilei de 9 mai ca Zi naţională a oinei

Deputaţii au aprobat, marţi, legea care instituie ziua de 9 mai ca Zi naţională a oinei, precum şi finanţarea directă de la bugetul de stat a programului naţional „Redescoperă Oina”.

214 afișări
Imaginea articolului Parlamentul aprobă instituirea zilei de 9 mai ca Zi naţională a oinei

Parlamentul aprobă instituirea zilei de 9 mai ca Zi naţională a oinei

„Legea are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr.69/2000. Astfel, se preconizează instituirea zilei de 9 mai ca Zi naţională a oinei, precum şi instituirea obligaţiei Federaţiei Române de Oină de a prezenta, până la data de 1 octombrie a fiecărui an, activităţile propuse a se desfăşură anul următor, pentru finanţarea directă de la bugetul de stat a programului naţional <Redescoperă Oina>”, potrivit raportului comisiei de specialitate.

Proiectul a fost iniţiat de 23 de senatori social-democraţi.

„Oina este singurul sport naţional românesc, născut la sat şi posibil să moară la oraş. Oina, sportul nostru naţional, contribuie, alături de alte valori naţionale, cum ar fi cântatul şi dansul popular, la realizarea identităţii noastre de români. (...) Fotbalul este de foarte mulţi ani sportul numărul 1 în multe ţări din lume, inclusiv în România. Dar, sportul naţional nu este, aşa cum cred unii, fotbalul, ci oina, un sport înscris în patrimoniul românesc. În acest context ne dolrim să avem Ziua Naţională a Oinei, o zi în care să marcăm aşa cum se cuvine sportul nostru tradiţional, cu susţinere din partea autorităţilor centrale şi locale, TVR şi radiodifuziunea Română”, arătau iniţiatorii în expuneree de motive.

Legea a fost adoptată de Camera Deputatilor, în calitate de for decizional, cu 222 de voturi „pentru”, 10 „contra” şi 45 de abţineri.

Legea merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici